Dviračių varžybose Šakiuose startavo ir šio sporto žvaigždės

grand prix
Dviejų dienų lenktynės „Šakiai Grand Prix 2020“ sulaukė 300 dalyvių, kurie buvo suskirstyti į tris pajėgumo divizionus. V. Venslovaičio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį savaitgalį Plokščiuose Lietuvos plento taurė (LPT) sezoną atidarė dviejų dienų lenktynėmis „Šakiai Grand Prix 2020“. Po ilgo lenktynių bado čia jėgas išmėgino daugelis Lietuvos ir Latvijos dviračių sporto žvaigždžių, tarp kurių – Ignatas Konovalovas bei Simona Krupeckaitė. Lenktynėse aktyvūs buvo ir „Vėjas-Šakiai“ dviratininkai, o varžybų organizatoriai kartelę šiemet kilstelėjo dar aukščiau.

Dažnas svečias šypsosi, kad Šakiai tampa kone dviratininkų sostine, nes jie čia mielai sugrįžta ir negaili komplimentų ne tik mūsų kraštui, bet ir varžybų organizatoriams. Beje, registracija į varžybas pilnai buvo užpildyta dar likus 10 dienų iki jų, tad neabejojama, kad jei ne karantino apribojimai, dalyvių būtų sulaukta keliskart daugiau.

„Augom augom ir užaugom“, – juokiasi vienas pagrindinių organizatorių – Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorės pavaduotojas Paulius Puskunigis, prisimindamas, kad pirmosios rimtos varžybos „Šakiai Classic“ startavo prieš ketverius metus, kitais metais vyko antrasis, dar kitais pirmasis „Lietuvos plento taurės“ etapas, o šiais metais surengtos net dviejų dienų varžybos. Tad kas toliau?

grand prix2
Aukšto lygio dviračių varžybos Šakiuose – ne naujiena. Daug darbo įdėję organizatoriai džiaugiasi savanorių, specialiųjų tarnybų pagalba. Varžyboms neabejingi ir vietiniai dviratininkai – tradiciškai geriausiai trasoje sekėsi Mariui Pavalkiui (kairėje). V. Venslovaičio nuotr.

„Nežinau. Kažkada tik svajonėse buvo apskritai suorganizuoti varžybas – padarėme, pakalbėjome apie dviejų dienų varžybas – dabar padarėme ir jas. Gal tarptautinės... Bet apie tai dar nekalbėjome“, – jau atsigaunantis po organizacinių rūpesčių bei įtampos kalbėjo P. Puskunigis.

Žinoma, sako jis, be stiprios, didelės ir kompetentingos komandos nieko padaryti nepavyktų, tad jis dėkingas savanoriams, „Vėjo“ klubui, dviračių entuziastui bei pagalbininkui Dariui Pavalkiui, policijai, kuri abi dienas parūpino po keturis ekipažus, ir apskritai visiems šiai sporto šakai prijaučiantiems.

„Pagrindinis ir didžiausias iššūkis buvo užtikrinti saugumą. Manau, susitvarkyti pavyko, nes buvo tik viena rimtesnė trauma, kitų incidentų nebuvo“, – sakė P. Puskunigis.

grand prix3
Pirmojo, stipriausio diviziono laimėtojai džiaugėsi autoriniais skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtais apdovanojimais. V. Venslovaičio nuotr.

„Šakiai Grand Prix 2020“ sulaukė 300 dalyvių, kurie, kaip įprasta, buvo suskirstyti į tris pajėgumo divizionus (D1, D2 ir D3), o svarbiausios kovos vyko tarp elitinių pirmojo diviziono (D1) dviratininkų. Būtent čia startavo ir I. Konovalovas bei Lietuvos treko sprinto rinktinės nariai Vasilijus Lendel, Svajūnas Jonauskas bei S. Krupeckaitė.

Šeštadienį dviratininkai po 3 km prologo Plokščiuose iš miestelio pagal pajėgumą pasinešė Šakių link, tada nuo aplinkkelio mynė į Lukšius, iš jų pasuko į Gerdžiūnų pusę ir vėl grįžo į Plokščius, kiti startavo iš Kriūkų. Priklausomai nuo pajėgumo per dvi dienas dviratininkai turėjo įveikti 60 km arba 143 km atstumą.

Dalyvių gausa išsiskyrė antrasis divizionas, kuriame startavo 130 dviratininkų, o trečiajame divizione, kur paprastai važiuoja jaunesni ir vyresni dviračių sporto entuziastai bei naujokai, užsiregistravo 87 dalyviai. Būtent šiame divizione važiavo apie 10 šakiečių, sporto ir laisvalaikio klubo „Vėjas“ atstovai ir šiam klubui priklausantys dviračių sporto komandos „Vėjas–Šakiai“ nariai. Per dvi dienas sportininkai startavo tris kartus ir sekmadienio popietę kartu su didele palaikymo komanda apdovanojimais džiaugėsi Marius Pavalkis (V19 grupėje III vieta), Giedrius Vilčinskas (V40 grupėje II vieta), Virgilijus Makūnas (V50 – III vieta). Prizininkams trasoje padėjo „Vėjas–Šakiai“ komandos draugai Mantas Paketuris (V30 – VI vieta), Evaldas Ambrazaitis (V40 – XI vieta), Vaidutis Kolega (V50 – VI vieta), Žygimantas Žemaitaitis (nefinišavo). Vienintelis Laimonas Survila varžėsi D2 divizione ir V40 grupėje užėmė 18 vietą.

Beje, organizatoriai pasirūpino ir išskirtiniais bei unikaliais skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtais apdovanojimais trims pagrindiniams D1 diviziono laimėtojams – Justui Beniušiui („Klaipėda cycling team“), Andris Vosekalns („Evelo team“) ir Aivarui Mikučiui („Šilalės  SM DSK Kvėdarna“), kuriuos dviratininkams įteikė pats darbų autorius, o juos finansavo Šakių visuomenės sveikatos biuras.

Dalyviai buvo puikiai nusiteikę ir nestokojo geros nuotaikos, liaupsių negailėjo ir jau tradicinei bei vienai įdomiausių (beje, ir sunkiausių) ruožų pristatomai Plokščių įkalnei, kuri jau netrukus bus asfaltuojama. Tad ši vyšnaitė ant torto sporto aistruolių buvo įveikta paskutinįkart. Jei dviračių varžybos čia vyks kitąmet, dviratininkai turės įveikinėti jau asfaltuotą dangą, nors žvyruotos atkarpos jų ir mėgstamos, tačiau čia uždavinys jau varžybų organizatoriams.

Lietuvos plento taurės sezonas bus pratęstas liepos 5 d., kuomet Mažeikių rajone vyks lenktynės „Septyni keliai“. Iš viso šiemet LPT kalendoriuje – penkerios lenktynės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.