Žuvys kibo kaip pašėlusios

zveju varzybos
Žvejų varžybų Lukšiuose nugalėtojas Vaidas Petkūnas džiaugiasi ne tik puikiu laimikiu – jo sugautų žuvų kiekis beveik šeši kilogramai, bet ir prizu – valtimi. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį šeštadienį prie Lukšių ežero vykusios varžybos plūdine meškere išsiskyrė neįtikėtina dalyvių gausa – laimę bandė 82 rajono meškeriotojai, tarp jų dešimt moterų ir 26 jaunimo atstovai iki 16 metų. Daugiausiai sužvejojo Šakiuose gyvenantis Vaidas Petkūnas, į jo rankas ir iškeliavo  pagrindinis varžybų prizas – valtis.

Meškeriotojai į Lukšiuose surengtas varžybas buvo sukviesti lukšiečio seniūnaičio Gintauto Linarto dėka. Tai jis ir grupelė entuziastų dvi savaitės iki varžybų tvarkė Lukšių tvenkinio pakrantę, kad būtų sudarytos kuo geriausios sąlygos žvejoti ir puikiai praleisti šeštadienį.

Ankstų šeštadienio rytą varžybų dalyviai, juos palaikantys šeimos nariai jau būriavosi Lukšių tvenkinio pakrantėje, burtų keliu traukė sektorius, išskubėjo juose įsikurti. Šiose varžybose pirmu smuiku grojo jau ne vienerių tokių varžybų rajone organizatorius, parduotuvės „Žūklės reikmenys“ savininkas Juozas Delnevičius, jam talkino Audra Atažanovienė, neseniai Goltybiškiuose vykusių panašių varžybų iniciatorė.

Lygiai aštuntą valandą nuskambėjo startinis šūvis, dalyvių meškerės skriejo į vandenį. Jau po poros valandų visų meškeriotojų laimikis buvo pasvertas, anot J. Delnevičiaus, kad sugautas laimikis nenugaištų, nes vanduo tvenkinyje gana šiltas. Ne vienas kalbintas dalyvis tvirtino, kad būtent per pirmąsias valandas žuvys labiausiai ir kibo – pirmas svėrimas parodė, kad buvo sugauta per 60 kilogramų žuvies. Dvyliktą valandą buvo paskelbta varžybų pabaiga, bendras sugautos žuvies svoris buvo 74,416 kg. Varžybų dalyviai skubėjo įamžinti savo laimikius ir paleisti atgal į tvenkinį. Daugiausiai meškeriotojams kibo karosai, raudės, karšiai.

Visi varžybų dalyviai buvo pamaloninti prizais – žūklės reikmenimis, o prizininkai – taurėmis ir medaliais. Pirmą vietą tarp jaunimo  pelnė Pijus Moleikaitis (1,530 kg žuvies). Emilis Kriščiokaitis liko antras (1,400 kg), trečias – Ignas Snieganas (1,390 kg). Moterų gretose sėkmė lydėjo Birutę Brazauskienę (3, 040 kg), antra liko Laimutė Rudzevičiūtė (2,680 kg), trečia – Viktorija Ašmantavičienė (2,450 kg). Ne pirmą kartą varžybose dalyvaujanti L. Rudzevičiūtė iš Veršių pasakojo, kad žvejoti gali ištisai ir netgi apsigyventi prie vandens.

Lukšietis Michailas Avdejenkovas, sugavęs 3,540 kg žuvies, tenkinosi trečia vieta, šiek tiek labiau sėkmė lydėjo Vaidą Milerį (4,13 kg), o Vaido Petkūno iš tvenkinio ištrauktos žuvies bendras svoris buvo beveik šeši kilogramai – 5, 910 kg. Jam ir atiteko pagrindinis varžybų prizas – valtis.

„Žvejoju, kiek save prisimenu. Daugiausiai ežeruose, Nemune, didžiausiais laimikis – trylikos kilogramų karpis“, – apie pavydėtiną laimikį pasakojo V. Petkūnas.

Būta ir įdomių sutapimų: Asta Šuopienė ir Ona Markevičienė pagavo po karosą, kurie svėrė po lygiai – po 0,870 kg. Girėniškė senjorė O. Markevičienė pasakojo, kad užaugo prie Nemuno, todėl žvejoja nuo vaikystės, o šiose varžybose pagavo nors vienintelį karosą, bet nemenką – svėrė netoli kilogramo.

Su puikiomis varžybomis lukšiečių pasveikinti ir padėkoti už Lukšių tvenkinio tvarkymą atvyko ir Šakių medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Algimantas Glikas bei medžioklės žinovas žuvininkas Gintautas Liepuonis.

Netrukus ant stalo jau garavo šventinė sriuba, kurią čia pat prie tvenkinio išvirė paluobietė Ilona Endriušienė ir lukšietis Darius Kuras. Lukšiečiai žvejybos entuziastai jau planuoja ir kitais metais surengti varžybas, patikino, kad jos galėtų būti ir respublikinės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.