Šakiai – septintoji aplink Lietuvą bėgančio ugniagesio stotelė

begimas2Gintarė MARTINAITIENĖ

Aplink Lietuvą per 24 dienas pasiryžęs apibėgti Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ugniagesys gelbėtojas Aidas Ardzijauskas trečiadienį stabtelėjo Šakiuose, o jau kitą dieną pajudėjo Jurbarko link. Nors Šakiai jau septintoji bėgiko entuziasto stotelė, jis pripažįsta, kad sunkumai dar tik ateityje.

Nuotr. A. Ardzijauską (mojuoja) į Šakius atlydėjo kauniečių palaikymo komanda bei naumiestietis bėgikas G. Dovydaitis (dešinėje).

A. Ardzijauskas bėgimą aplink Lietuvą pradėjo gegužės 31 dieną. Bėgiko entuziasto tikslas – per 24 dienas įveikti apie 1200 km ir birželio 23 dieną finišuoti Vilniuje. Kasdien Aidas nubėga 40 – 80 km ir apsistoja vis kitame mieste. Į Šakius trečiadienį ugniagesys gelbėtojas atbėgo iš Vilkaviškio. Prieš tai jis jau bėgo pro Šalčininkus, Varėną, Druskininkus, Lazdijus Marijampolę. Pailsėjęs Šakių priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje, vyriškis ketvirtadienio popietę pajudėjo Jurbarko link.
 
Suprantama, kad ypač didelės reikšmės bėgimui turi ir poilsis, tad nusiprausęs ir įvairiomis procedūromis kojas palepinęs A. Ardzijauskas stengiasi nusnūsti, pavalgyti, parašyti dienoraštį. Be to, ir bėgant, kas penkis ar daugiau kilometrų sustoja jį lydintis automobilis, tad bėgikas gali užkąsti, atsigerti ir toliau tęsti bėgimą.

Nors Šakiai – septintoji stotelė, A. Ardzijauskas pripažįsta, kad sunkiausias maršrutas dar tik ateityje. „Visi sako, kad sunkiausia būna po dviejų savaičių ir priešpaskutinę bėgimo dieną, tad šis etapas dar laukia“, - tikino bėgikas. Tačiau tai jo negąsdina. Kaip ir oro sąlygos. „Jos įtakos turi tik bėgimo greičiui“, - pripažino ugniagesys. Jei oro sąlygos palankios, A. Ardzijauskas vidutiniškai 1 km įveikia per 5 min. ir 50 s. „Aišku, kartais ne viską galima įvertinti, nes nevienodas paviršius, oras ir pan. Be to, kad ir šiandien, šiek tiek vėliau išbėgome iš Vilkaviškio“, - sakė bėgikas, Šakiuose pagal numatytą grafiką vėlavęs beveik valandą. Paklaustas, kokios žmonių reakcijos sulaukia kelyje, A. Ardzijauskas tikino, kad gana įvairios – vieni palaiko, kiti šiaip stabteli, kiti pasukioja smilių prie smilkinio ar grasina suvažinėti.

Nors A. Ardzijauskas nėra profesionalus bėgikas, šioje sporto šakoje jis ne naujokas. Iki šiol ilgiausiai vilnietis yra bėgęs keturias paras. Tiesa, aplink Lietuvą jis bėga ketvirtąjį kartą. Pirmą kartą tai darė 1989 m., antrą kartą – 1995 m., trečiąjį – 2002 m. ir šiais metais bando pakartoti maršrutą. Bėgimas yra neatsiejama jo gyvenimo dalis. Per metus entuziastas nubėga apie 5 tūkst. km.

Į Šakius ugniagesį gelbėtoją atlydėjo ne tik palaikymo komanda iš Kauno, bet ir rajono bėgimo veteranas naumiestietis Gediminas Dovydaitis. Griežiant Girėnų kaimo kapelai svečius pasitiko rajono meras Juozas Bertašius, Švietimo ir sporto skyriaus specialistas Juozas Jonuška, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovybė, ugniagesiai gelbėtojai bei smalsūs šakiečiai, nesupratę, kas tame Lingio parke per susibūrimas vyksta. J. Bertašius bėgiką už ryžtą, ištvermę ir patriotiškumą pagerbė specialiu medaliu bei Padėkos raštu, o G. Dovydaičiui už palaikymą atiteko ir specialus apdovanojimas. Abu bėgikus pagerbė ir Šakių  priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Virginijus Rekešius, įteikęs ne tik Padėkas, bet ir ąžuolo vainikus. Jis džiaugėsi A. Ardzijausko ryžtu ir tuo, kad tokiais poelgiais garsinama ugniagesio gelbėtojo profesija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.