Unikalumas paprastume

shiatsu„Savęs pažinimo studija“  birželio mėnesį į Šakius pakvietė „Shiatsu Lietuva“ mokyklos įkūrėją ir vadovą, jau devintus metus profesionaliu masažuotoju dirbantį Saulių Norvaišą, kuris mūsų rajono gyventojams pravedė keletą shiatsu – taškinio japonų masažo pamokų. Šakiečių susidomėjimas buvo toks didžiulis, kad studijos vadovė Daiva Piečaitytė nusprendė jas pratęsti ir rugsėjo mėnesį.

Įvairiausių masažo salonų didžiuosiuose miestuose apstu, tačiau nedideliuose provincijos miesteliuose tai – retenybė, todėl Šakiuose visada laukiami čia užsukantys įvairių masažo rūšių specialistai. Tarp jų ir seniai Rytų kultūromis, masažų technikomis, tokiomis kaip shiatsu ir Tailando joga, besidomintis Saulius, kuris jau devintus metus dirba profesionaliu masažuotoju,  antrus – moko shiatsu masažo subtilybių. Kaune veikia jo įkurta „Siatsu Lietuva“ mokykla, kuri propaguoja Takudžiro Namikoši stilių. Šis meistras ne tik susistemino shiatsu masažą, bet ir įkūrė šio masažo kolegiją bei pirmasis išpopuliarino jį po visą pasaulį.

Pasidomėjus, kuo skiriasi shiatsu nuo klasikinio masažo, sužinojome, kad jis, kaip ir visa netradicinė medicina, turi visuminį požiūrį į žmogaus organizmą, be to, remiasi Vakarų medicinos principais - anatomija bei fiziologija. Masažuotojas turi turėti žinių apie nervų sistemą bei raumenų ir skeleto sandarą. Klasikiniame masaže žmogaus organizmas išskirstomas į atskirus segmentus, su kuo kategoriškai nesutinka Rytų medicinos atstovai. Pavyzdžiui, petį skauda, tai petys ir masažuojamas.

Pasak Sauliaus, shiatsu masažą Lietuvoje mažai kas taiko ne todėl, kad jis neefektyvus, bet kad nėra gerų mokytojų. Jis pats šio masažo subtilybių mokėsi pas Lietuvoje gyvenantį masažo specialistą,  kuris yra 1986 – 1989 metais mūsų šalyje viešėjusio japonų masažo meistro Masajuki Sajondži, mokiusio dabar ypač išpopuliarėjusios visame pasaulyje jumeiko technikos, mokinys.  

Profesionalaus masažuotojo teigimu, shiatsu masažą galima apibūdinti fraze - unikalumas paprastume. Masažuotojas spaudžia specifinius kūno taškus nykščiais, pirštais, delnais ar dilbiais, o kai kada ir pėdomis, tokiu būdu masažuojamam asmeniui pašalindamas ne tik nugaros ir kaklo skausmus ar raumenų įtampą, bet ir suteikdamas daug gerų emocijų. Mat japonų kalbos žodis „shiatsu“ ir reiškia paspaudimą pirštu. Tad šį masažą dar galima pavadinti taškiniu, giluminių audinių masažu arba akupresūra.

Be to, šis masažas ypač efektyvus kraujotakai ir širdies darbui. Pašnekovo tvirtinimu, pakanka pasimatuoti kraujospūdį prieš ir po masažo, ir galima įsitikinti kiek tai efektyvu. Shiatsu turi raminantį poveikį, stabilizuoja emocinę būseną, padeda susikoncentruoti ir susikaupti, kelia pasitikėjimą savimi, taip mažindamas nerimą, panikos priepuolius ir depresiją. Tai lyg savotiška kūno gimnastika, kuri atstato sąnarių paslankumą, stimuliuoja organų ir organizmo sistemų veiklą, harmonizuoja jų darbą. Tad galima sakyti, kad shiatsu masažai naudingi tiek kūnui, tiek ir sielai.

„Kiekvienas paspaudimas – tai diagnostika. Jauti odą, jos elastingumą, testuoji poodinį sluoksnį, jo pasipriešinimą ir raumens kietumą, - pasakojo Saulius, kuriam shiatsu masažas yra ir darbas, ir profesija. – Blogiausia, kai žmogus masažuotis ateina tada, kai jam jau ką nors skauda. Masažą reikia suprasti kaip profilaktiką. Geriausias pavyzdys – dantų valymas. Juk prieš 50 metų dantų profilaktiškai irgi niekas nevalė. Čia lygiai tas pats.“

Viso kūno masažas užtrunka 1,5 valandos, pusinis, t.y. nugaros ir kaklo masažas, – 35 – 40 minučių, jei dar prisideda rankų, kojų ir galvos masažas – 1 valandą. Kainos Šakiuose trečdaliu mažesnės nei Kaune, tad tikrai  nesikandžioja.

Asta Gvildienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.