Kokią įtaką mūsų savijautai, išvaizdai ir sveikatai daro mityba?

kriauciuniene valerijaŠiuo metu televizijos laidose, žiniasklaidoje vis daugiau kalbama apie mitybos svarbą žmogaus sveikatai. Dažnai galima išgirsti įvairiausių nuomonių apie tai, ką ir kaip reikėtų valgyti. Sunku susigaudyti tokioje informacijos įvairovėje, bet dar sunkiau keisti mitybos įpročius.
 
Nuotr. Valerija Kriaučiūnienė pasakojo, kaip sveikatos problemas išsprendė pakeitusi mitybą.
 
Juk sakoma „Tu esi toks, kokį maistą valgai“. Tai ne tik skambi frazė, tai tikra tiesa. Norint gerai jaustis, reikia rinktis ir valgyti visavertį maistą, turintį tinkamą kiekį angliavandenių, baltymų ir riebalų, kuriame gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų, taip pat mankštintis ir gerti pakankamai vandens.

Apie tai rugsėjo 2 d. „Savęs pažinimo studijoje“, kurioje jau trečią sezoną nuolat organizuojami sveikatingumo renginiai ir užsiėmimai, kalbėjo mitybos specialistė, kalanetikos trenerė Valerija Kriaučiūnienė iš Mažeikių. Moteris dalijosi savo patirtimi, kaip ji savo sveikatos problemas išsprendė pakeitusi mitybą, atradusi natūralius papildus. Ji kalbėjo, kad „mūsų organizmui reikia ne vaistų, o maisto“, nes didžioji maisto dalis pastaruoju metu tampa vis labiau menkavertė. Dažnai valgome skubėdami, greitai paruoštą maistą, net nepasidomėdami, iš ko jis pagamintas. Daug problemų atsirado ir dėl vandens trūkumo, nejudraus gyvenimo būdo. Mitybos įpročius reikia ugdyti šeimoje, kad vaikai mieliau rinktųsi natūralias daržoves, vaisius ar namuose gamintą šviežią maistą, o ne beverčius, tik gražiai įpakuotus produktus.

Maistas yra labai svarbus mūsų sveikatai, todėl reikia atsakingai rinktis produktus ir papildus, kuriuos vartojame. Mitybos specialistė Valerija teigė, kad valgymo tikslas – pamaitinti ląstelę. Juk statant namą pirmiausiai reikia kloti tvirtą pamatą, o tik po to rinktis pačias geriausias medžiagas projekto pabaigai. Mūsų ląstelėms reikia gryno oro, vandens ir svarbiausių maisto medžiagų – angliavandenių, lipidų ir sterolių, baltymų ir vitaminų bei kitų maisto medžiagų (pvz., augalinės kilmės maisto medžiagų), mineralų ir fermentų. Kokybiškas maistas ir natūralūs maisto papildai aprūpina organizmą įvairiomis medžiagomis, kurios reikalingos gerai sveikatai.

Lektorė kalbėjo, kad tinkama mityba turi teikti organizmui tų medžiagų, kurias jis gali suvartoti. Maistas yra tas, kurį mes valgome, o maisto medžiagos – tie elementai, kuriuos įsisavina mūsų ląstelės ir audiniai. Todėl, norint gyventi energijos ir gyvybingumo kupiną gyvenimą, galima rinktis sveikesnį maistą ir aukščiausios kokybės iš sveikų produktų pagamintus maisto papildus, kurie yra sukurti gamtos ir pagrįsti mokslo.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.