Bibliotekoje – moderni Biofeedback įranga

biofeedbackAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Birželio mėnesį Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo pristatytas projektas „Šiuolaikinės technologijos – bendruomenės sveikatai“. Rugsėjo 14–17 d. vyksta šio projekto darbuotojų ir specialistų mokymai naudotis dirbti Biofeedback metodu bei įranga.
 
Nuotr. Biofeedback įrangą taip pat išbandė specialistai, kurie mokėsi ja naudotis.
 
Sukurta prieš 40 metų
 
Minėtuose mokymuose dalyvauja 12 bibliotekos bei Šakių rajono Pedagoginės psichologinės tarnybos (PPT) specialistų, kurie vėliau padės šia įranga naudotis moksleiviams, turintiems priklausomybių, emocinių ir elgesio sutrikimų, jų tėvams, pedagogams bei Šakių miesto ir kaimo bendruomenėms. Įgyvendinant projektą įsigyti šeši kompiuteriai, tiek pat krėslų, bei šeši pirštų jutikliai. Verta paminėti, jog Biofeedback metodas padeda žmogui išmokti kontroliuoti tas savo organizmo fiziologines reakcijas, kurios paprastai laikomos nevalingomis arba sunkiai kontroliuojamomis, pavyzdžiui, širdies ritmas, raumenų įtampa, galvos smegenų aktyvumas.

Mokymus specialistams vedęs Vilniaus rajono Pedagoginės psichologinės tarnybos direktorius Roman Juchnevič pasakojo, kad Biofeedback įranga prieš 40 m. buvo sukurta NASA specialistų, kurie šį metodą naudoja su astronautais.

Kaip pasakojo R. Juchnevič, asmeniui kompiuterine programa pranešama, ar jo naudojami poveikio būdai yra efektyvūs. Mūsų savijauta, nuotaika, emocijos yra susijusios su fiziologiniais organizmo procesais. Todėl, kai vyksta pokyčiai fiziologiniame lygmenyje, keičiasi ir mūsų psichinė būsena (nuotaika, emocijos, mintys, nusiteikimas), ir atvirkščiai, kai keičiasi psichinė būsena, vyksta pokyčiai ir fiziologiniuose organizmo procesuose.

Kaip veikia?

Šakių viešojoje bibliotekoje esanti Biofeedback įranga veikia prie rankų pirštų prijungiant jutiklius, kurie per Biofeedback įrangą kompiuteryje rodo odos elektrinį aktyvumą. Matuojamas odos elektrinis laidumas – per odą, dažniausiai pirštus arba delną, nes ten daugiau prakaito liaukų, leidžiama nedidelė (nejaučiama) elektros srovė. Žiūrima, kaip oda praleidžia tą srovę. Yra žinoma: kai žmogus susijaudina, išsiskiria daugiau prakaito.

 Prakaite yra druskų, kurios didina odos elektrinį laidumą. Tokiu būdu sausa oda (ramybės būsenoje) yra mažiau laidi elektros srovei. Taip pat fiksuojamas raumenų elektrinis laidumas, kuris atspindi raumenų įtampą – kuo žmogus labiau susijaudinęs, tuo raumenų elektrinis aktyvumas didesnis. Prie pirštų prijungus jutiklius taip pat fiksuojamas temperatūros pokytis, širdies ritmas bei kvėpavimas.
 
Užsiėmimų laikas – individualus

Vienas iš užsiėmimų taikant Biofeedback metodą – kamuoliuko ant lentos, kuri svyruoja, išlaikymas, kad jis nenukristų. Prie pirštų prijungus jutiklius, kompiuterio ekrane galima stebėti, kokioje pozicijoje yra kamuoliukas.

„Reikia stengtis kuo labiau atsipalaiduoti, galvoti apie teigiamus, malonius dalykus. Kuo greičiau atsipalaiduosite, tuo didesnė tikimybė, kad kamuoliukas nenukris“, – sakė PPT direktorius.

R. Juchnevič pasakojo, kad jo vadovaujamoje Pedagoginėje psichologinėje tarnyboje Biofeedback metodas pradėtas prieš trejus metus.

„Tikrai negaliu teigti, kad šis metodas yra kažkokia panacėja. Taip nėra. Tačiau turime labai daug pavyzdžių, kai vaikams, su kuriais dirbame tarnyboje, šis metodas itin padėjo. Pas mus lankėsi vienas berniukas: kai jis ateidavo, visi girdėdavo ir matydavo, būdavo sunku nepastebėti. Po metų laiko, naudojant Biofeedback, jis pasikeitė, tapo ramesnis, dėmesingesnis. Priklausomai nuo to, kokia problema žmogų kamuoja, gali prireikti mėnesio laiko, o gal net metų ar daugiau, kad būtų pastebimas pagerėjimas“, – sakė direktorius.

PPT direktorius pasakojo, jog dažnai žmogus teigia, kad yra visiškai ramus, gerai jaučiasi, tačiau patikrinus jo būklę Biofeedback įranga užfiksuojama visiškai priešinga situacija – pastebimas nerimo jausmas ir kiti įvairūs sutrikimai. Biofeedback metodas padeda mokiniams, turintiems sunkumų, valdyti savo emocijas, didinti savireguliacinę kompetenciją, didinti dėmesio koncentraciją, gebėti susidoroti su stresinėmis situacijomis bei didinti pasitikėjimą savimi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.