Šakiečiai rūpinasi savo ir vaikų akimis

optikaAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Prieš 4 mėn. Šakiuose atsidariusios optikos „Žvilgsnis“ vadovė gydytoja Gitana Bacevičienė pasakojo, jog optikos atidarymas – išsipildžiusi sena, bene 12 metų, gydytojos svajonė. Su G. Bacevičiene kalbėjomės apie vaikų regą, akių sveikatą.
 
Nuotr. Šakiečiai lankosi optikoje bei itin atsakingai rūpinasi savo ir vaikų akimis.
 
Sergančių akių ligomis daugėja
 
Gydytoja pasakojo, jog kasmet daugėja žmonių, sergančių įvairiomis akių ligomis ar turinčių regėjimo sutrikimų, kurie neretai nustatomi jau ikimokyklinio amžiaus vaikams, tačiau jų padaugėja  sulaukus mokyklinio amžiaus.

„Blogas regėjimas vaikams trukdo suvokti jį supantį pasaulį, jie blogai mato ar visai nemato aukštų pastatų, medžių, skrendančių paukščių ir daugelio kitų dalykų. Mažamečiams, turintiems regėjimo sutrikimų, sunku rašyti ir skaityti, bendrauti, žaisti su draugais, orientuotis aplinkoje, o tai didina traumų, nelaimingų atsitikimų tikimybę“, – sakė gydytoja.

Pasak G. Bacevičienės, vaikų akimis derėtų rūpintis, kaip ir visa likusia vaiko sveikata, atkreipti dėmesį į vaiko elgseną.

„Dėl blogo regėjimo vaikai tampa mažiau judrūs, sutrinka kalbos, atminties, vaizduotės vystymasis. Kuo anksčiau pastebimas regėjimo sutrikimas, tuo lengviau jį pagydyti ir tuo mažesnė žala vaiko raidai“, – kalbėjo pašnekovė.
 
Rekomenduoja tikrinti naujagimio akis

Gydytoja tikino, jog tinkamai įvertinti vaiko regėjimą, diagnozuoti sutrikimą gali tik gydytojas-oftalmologas. Taip pat labai svarbi užduotis tenka šeimos gydytojui, kuris turi suprasti, kada visgi reikia nukreipti akių gydytojo konsultacijai.  „Yra rekomendacijos, kuriose nurodoma, jog oftalmologas turėtų apžiūrėti naujagimius gimdymo skyriuje arba kūdikius iki vieno mėnesio amžiaus, vėliau pusės metų, trejų metų, dar vėliau – 5–6 metų, o mokyklinio amžiaus vaikų akis apžiūrėti rekomenduojama kartą per metus“, – sakė akių gydytoja.

Labai svarbu, kad tėvai, kiti šeimos nariai bei pedagogai stebėtų, kaip vaikas žiūri į žaislus, žmones, knygas, sąsiuvinius, atkreiptų dėmesį, kaip atrodo vaiko akys.

Jeigu pastebima, kad vaikas eidamas kliūva už daiktų, žiūri prisimerkęs, trina akis, skundžiasi jų nuovargiu, dvejinimusi, galvos skausmu, iš arti pasilenkęs skaito, rašo, o gal nepataiko rašyti į eilutę ar langelį, eina arčiau prie televizoriaus, akys parausta, ašaroja, bijo šviesos – tuomet reikėtų susirūpinti ir nuvykti konsultacijai pas akių gydytoją“, – rekomendavo G. Bacevičienė.

Dažniausiai regėjimo sutrikimus sukelia toliaregystė, trumparegystė ir astigmatizmas, tačiau taip pat gali sukelti įvairios uždegiminės ligos, traumos ir ilgalaikis akių nuovargis.

Rūpinasi akimis

G. Bacevičienės pasiteiravus, ar šakiečiai rūpinasi akimis, tikrinasi jas profilaktiškai ir į optiką „Žvilgsnis“ užsuka ne tik tada, kai atsiranda rimta problema, gydytoja vienareikšmiškai teigė, kad šakiečiai rūpinasi savo, ir, kas yra labai svarbu, vaikų akimis.

„Galiu atvirai pasakyti, šakiečiai mus myli, džiaugiasi ir dėkoja, kad esame“, – šypsodamasi pasakojo akių gydytoja ir toliau kalbą tęsdama minėjo, jog dažnai tėvai su vaikais užsuka į optiką, kad gydytoja vaikams papasakotų, kiek laiko galima žiūrėti televizorių, naudotis kompiuteriu, kaip taisyklingai tai daryti, kad akys nepavargtų ir neprireiktų akinių.

„Jei akinių ir prireikia, juk nieko baisaus. Nežinau, kodėl iki šiol dauguma žmonių mano: jei jau užsidedi akinius, tai teks juos nešioti visą likusį laiką ir vis stipresnius. Priešingai – akiniai  gali sustiprinti akis, mažinti jų nuovargį, gerai matyti, gyventi pilnavertį gyvenimą“, – pasakojo akių gydytoja G. Bacevičienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.