Šakiečiams atskleistas jų biologinis amžius

aparatasŠakių rajono įstaigose vykdoma gan neįprasta akcija – po keleto tyrimų žmonės gali sužinoti savo biologinį amžių, cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje. Tyrimų rezultatai vienus verčia nusišypsoti, o kitus net ir ašarą nubraukti.

Nuotr. Šakių visuomenės sveikatos biuro įsigytas kūno kompozicijos analizės prietaisas gali pajauninti arba pasendinti nuo kelių iki keliolikos metų.

Kas tiriama?

Tyrimai yra dalis „Sveikiausios įmonės“ rajone konkurso, kurį organizuoja Šakių visuomenės sveikatos biuras. Atėjęs išsitirti žmogus pirmiausiai turi nusiauti kojines ir basomis pėdomis užlipti ant svarstykles primenančio aparato – kūno kompozicijos analizatoriaus. Jis parodo svorį, kaulų tankį, vandens procentinį kiekį organizme, riebalų ir raumenų santykį, vidaus organų riebalingumą. Negana to, išanalizavęs šiuos duomenis aparatas paskelbia vienus pralinksminantį, o kitus nuliūdinantį verdiktą – biologinį amžių. Po šios procedūros  Šakių visuomenės sveikatos biuro specialistai pamatuoja spaudimą, atlieka cukraus ir cholesterolio kiekio kraujyje tyrimus.

Visuomenės sveikatos specialistė Justė Naujokaitytė teigia, kad  šie tyrimai labai svarbūs, nes  cholesterolis, cukrus – pagrindiniai rodikliai profilaktinėje sveikatos priežiūroje: „Jei jie blogi, o žmogaus kūno masė didesnė nei rekomenduotina, organizme trūksta vandens – tai suteikia pagrindą ligoms.“

Kaip pajaunėti?

Kalbėdama apie biologinį amžių, J. Naujokaitytė pastebėjo, kad analizatorius pajaunina tuos, kurie turi gerą riebalų ir raumenų santykį, yra raumeningi. Darbuotoja nepastebėjo, kad aparatas visada jaunintų vegetarus: „Būna pajaunina, būna pasendina, bendros tendencijos tikrai nepastebėjau. Pagrindinės sveiko gyvenimo būdo rekomendacijos yra gerti vandens, sportuoti, kad sumažėtų kūno masė ir padidėtų raumenų masė, paspartėtų medžiagų apykaita. Informacijos yra milijonai, milijardai – vieniems tinka vieni dalykai, kitiems kiti, todėl daugelį dalykų paliekame kiekvieno žmogaus individualybei“, – sakė J. Naujokaitytė.

Aparatu pasitiki

Kūno kompozicijos analizatorius dažnai žmones pasendina arba pajaunina nuo keleto iki keliolikos metų. Tačiau būna ir staigaus pajaunėjimo „stebuklų“. „Viena moteris mokymų savaitėje atliko kūno kompozicijos analizę, kuri parodė, kad ji yra gerokai senesnė nei yra. Moteris nusprendė su tokiais rezultatais nesitaikstyti, pradėjo gerti daugiau vandens ir sportuoti. Po gero mėnesio ji vėl atėjo pasitikrinti ir rodikliai automatiškai pasikeitė į gerąją pusę: skysčių padaugėjo, svoris nukrito, moteris pajaunėjo keleriais metais“, – pasakojo J. Naujokaitytė.

Besitiriančiųjų kontingentas yra įvairus – nuo mokytojų, darželių pedagogų iki autoservisų darbuotojų, pardavėjų, ūkininkų. „Mes paprastai dirbame su seneliais, vaikais, o šis konkursas suteikia galimybę prieiti prie vidutinio amžiaus darbingų žmonių“, – džiaugėsi J.Naujokaitytė.

Registracija tyrimams jau baigėsi, tad tie, kurie susigundė pasitikrinti, turės laukti kitais metais vyksiančio projekto tęsinio. „Dabar baigiamos tirti jau užsiregistravusios įstaigos, o apibendrinę rezultatus kovo mėnesį paskelbsime sveikiausią Šakių įmonę“, – sakė J.Naujokaitytė.

Vaikai iki 17 metų šiuo aparatu netestuojami.

Užbėgti ligai už akių

Šakių visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas priminė, kad valstybė finansuoja profilaktinių tyrimų programas – širdies kraujagyslių, gimdos kaklelio, prostatos, krūties, priešinės liaukos ir storosios žarnos vėžio, tuoj prasidės cukrinio diabeto programa. „Visi asmenys, kurie yra įtraukti į rizikos grupę, turėtų išsitirti, kad laiku diagnozuotųsi pavojingas ligas“, – skatino V.Lebedžinskas.

Vykdydamas cukraus kiekio kraujyje akciją Šakių diabetikų klubas „Linelis“ kaskart randa paslėpto diabeto atvejų. Laiku diagnozuota liga žada kur kas geresnes prognozes.

Sima Kazarian

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.