Žaidimai smėlio dėžėse gali atnešti ne tik linksmybių

smelio dezeAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Atšilus orui vaikai vis daugiau laiko praleidžia lauke. Mažiausiems viena didesnių pramogų – žaidimas smėlio dėžėse. Tačiau daugelis nesusimąstome apie pavojus, kurie tyko čia žaidžiančių vaikų.  

Nuotr. Privalu atkreipti dėmesį, jog smėlyje gali slypėti didelė grėsmė sveikatai.

Derėtų susimąstyti

Du mažamečius vaikus auginanti mama pasakojo, jog pirkdama smėlio dėžę iškart ieškojo, kad ji būtų su dangčiu. Pasak moters, apie ligas, kuriomis mažyliai gali užsikrėsti nuo smėlyje esančių parazitų, žinojo jau seniai.

„Mes gyvename nuosavame name, tačiau puikiai suprantu, jog į kiemą bet kada gali užklysti šuo, katė ar kitas gyvūnas, kuris gali neaplenkti ir kieme stovinčios vaikų smėlio dėžės“, – komentavo pašnekovė.

Tiesa, mažamečių mama pasidžiaugė, jog bent jau iš jos aplinkos mažamečius auginantys tėvai žino apie smėlyje tykančius pavojus, į kuriuos nenumoja ranka ir pasirūpina smėlio dėžėmis, kurios būtų izoliuotos nuo galinčių užklysti gyvūnų.

Kita vertus, tokia situacija, kai smėlio dėžės apsaugotos nuo gyvūnų, yra toli gražu ne visur. Pavyzdžiui, prie daugiabučių namų smėlio dėžės tikrai ne visur uždengiamos dangčiais. Ir visi puikiai žinome, jog apie daugiabučius sukiojasi daug benamių kačių bei šunų. Tad šių namų mažiesiems gyventojams užsikrėsti įvairiomis ligomis tikimybė itin didelė.

Smėlyje tyko pavojai

Ir išties, kaip informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamento Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėja Loreta Radzevičienė, privalu atkreipti dėmesį, jog smėlyje gali slypėti didelė grėsmė sveikatai. Šunys dažnai vedžiojami ten, kur žaidžia vaikai, katės taip pat mėgsta sukiotis arčiau gyventojų.

„Viena dažnesnių kačių ir šunų platinamų parazitinių ligų – toksokarozė. Didžiausias pavojus užsikrėsti toksokoromis slypi užterštame smėlyje“, – komentavo L. Radzevičienė.

 Besidalydama mintimis vedėja papasakojo, jog daugelio parazitinių ligų lervos žmogaus organizme išlieka gyvybingos net iki kelerių metų. Tyrimų duomenys rodo, kad vaikų ugdymo įstaigų smėlio dėžės, ypač daugiabučių namų kiemų smėlio dėžės, poilsio zonos dažnai yra užterštos toksokarų kiaušiniais.

Tad ką daryti, norint išvengti užsikrėtimo įvairiais parazitais? L. Radzevičienė tikina, kad pirmiausiai reikia laikytis griežtos asmens higienos – plauti rankas po žaidimų smėlio dėžėje ar lauke, paglosčius gyvūnus. Būtina plauti visas daržoves ar vaisius, negerti vandens iš atvirų vandens telkinių. Taip pat svarbu tinkamai prižiūrėti vaikų žaidimų vietas, smėlio dėžes – galima net ištirti smėlį, ar jame nėra helmintų.

Užsikrėtusiųjų mažėja?

Kiekvienais metais šiltuoju metų laiku padaugėja užsikrėtimų parazitinėmis kirmėlėmis. Ne išimtis ir mūsų apskritis.

Praėjusiais metais apskrityje buvo registruota 13 toksokarozės atvejų, rajone – 1. Šiais metais apskrityje registruoti trys toksokarozės atvejai.

Beje, laikantis Higienos normų ikimokyklinio ugdymo įstaigose esančios smėlio dėžės, kai jomis nesinaudojama, privalo būti uždengtos. O nuo šių metų gegužės 1 d. įsigaliojo ir naujos redakcijos Lietuvos higienos norma, kurioje nurodyta, kad smėlis vaikų žaidimų aikštelių smėlio dėžėse turi būti keičiamas ar atnaujinamas kiekvieną pavasarį ir pagal epidemiologines reikmes. Taip pat smėlyje neturi būti askaridžių, plaukagalvių, toksokarų kiaušinių. Smėlio dėžėse pakeitus ar atnaujinus smėlį turi būti atliekamas smėlio parazitologinis tyrimas, jei jo tyrimo rezultatų nepateikė smėlio tiekėjas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.