Specialistai skambina pavojaus varpais: vaikams gresia nutukimas

antsvorisAgnė NAUMAVIČIŪTĖ

Mūsų rajone, kaip ir visoje Lietuvoje, pastebima  nedžiuginanti tendencija – kuo toliau, tuo labiau mažamečiai linkę į nutukimą. Savaime suprantama, tą lemia ne vienas veiksnys.

Nuotr. Atlikę tyrimus medikai pastebi, jog rajone daugėja nutukusių vaikų.

Gyvena per sėsliai

Prieš kiekvienus mokslo metus medikai ragina tėvus kuo greičiau suskubti ir nelaukus iki paskutinės dienos registruoti savo mokyklinio ir ikimokyklinio amžiaus vaikus dėl vizito pas šeimos gydytoją, kuris, patikrinęs vaiko sveikatą, išrašys sveikatos pažymą. Tokią pažymą ugdymo įstaigai būtina pateikti mokslo metų pradžioje.

Kaip žinoma, sveikatos patikros metu gydytojas patikrina vaikų regą, klausą, laikyseną, jei reikia, atlieka tam tikrus tyrimus. Vienas iš jų – tyrimas dėl antro tipo cukrinio diabeto.

Kaip pasakojo Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros šeimos gydytoja Ramunė Balčiūnienė, atlikus šį tyrimą aiškėja viena tendencija – kai kuriems rajono vaikams gresia nutukimas.

„Pastaruoju metu ši tendencija, kad vaikai linkę į nutukimą, labai aiškiai pastebima. Visuomet raginame tėvus, kad skatintų savo vaikus sportuoti, sveikiau maitintis“, – kalbėjo R. Balčiūnienė.

Pasak šeimos gydytojos, vienas iš veiksnių, lemiančių tokius pokyčius, – šiuolaikinės technologijos. Tikriausiai kiekvienam iš mūsų nereikėtų tokio pavyzdžio toli ieškoti. Daugelis mažamečių vaikų valandų valandas praleidžia prie kompiuterio žaisdami žaidimus ar tiesiog naršydami internete. Savaime suprantama, prie nutukimo rizikos prisideda ir nesveika mityba: traškučiai, gėrimai su saldikliais, mažas daržovių bei vaisių suvartojimas.

O kaip dėl mitybos?

Švietimo įstaigose jau kuris laikas iš esmės pakeistas mitybos planas – vaikai nebegauna saldikliais persotintų vaisvandenių, sūrelių, jogurtų ar kitų cukraus pagrindu pagamintų saldumynų, sumažintas druskos kiekis. Valgyklose, be dienos pietų, jie gali nusipirkti vandens, vaisių ar natūralių sulčių. Kita medalio pusė – mityba namuose. Vaikui bus sudėtinga pakeisti mitybos įpročius, jei valgykloje jis gaus sveiką, vertingą maistą, o namuose prisikimš niekų.

Mažametį auginanti mama teigė, kad vaiko mityba – viena didesnių problemų, su kuria jai tenka susidurti kiekvieną dieną.

„Stengiuosi, kad mano vaikas kiekvieną dieną maitintųsi sveikai, tačiau tai tampa tikru iššūkiu, kai jis mato kitus vaikus, kurie valgo traškučius, įvairius saldumynus, geria limonadus. Juk mažam vaikui nepaaiškinsi, kad tai nėra sveika“, – pasakojo mama.

Kita vertus, moters teigimu, bet kokia priemonė, kuria stengiamasi apsaugoti vaikus nuo ydingų valgymo įpročių, – tėvams tarsi laimėjimas.

Sportą gali pamėgti kiekvienas

Dar vienas gelbėjimosi ratas kovojančiam su nutukimu – fizinis aktyvumas. Jaunimo kūrybos ir sporto centro direktorės pavaduotoja moksleivių sportui Rima Mozūraitienė visų pirmą atkreipė dėmesį į tai, jog vaikai kaip įmanoma stengiasi išsisukti nuo kūno kultūros pamokų.

„Pati dirbau kūno kultūros mokytoja ir žinau, kaip viskas vyksta – vaikai kartais net piktybiškai stengiasi išvengti šios pamokos“, – kalbėjo R. Mozūraitienė.

Kad ir kaip bebūtų gaila, tačiau prie vaikų pasyvumo prisideda ir tėvai. Pavaduotoja pastebėjo, kad vaikui vos minimaliai sunegalavus pasipila atleidimo nuo pamokos pažymos, nors sloguojant ar čiaudint sportas tikrai nepakenks. Dar vienas, pasak R. Mozūraitienės, itin svarbus reiškinys – vaikams tėvai tarsi veidrodis, tad jei jie nesportuoja,  tikėtina, kad sportas visiškai nereikšmingas atrodys ir jų vaikams.

Beje, mažamečiams fizinio aktyvumo užsiėmimų rajone apstu – nuo kūno kultūros pamokų, sporto būrelių mokyklose, Jaunimo kūrybos ir sporto centro užsiėmimų iki Šakių cirko mokyklos ar Šakių dziudo sporto klubo „Audra“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.