„Sveikiausios įmonės“ konkursas įgauna pagreitį

Šakių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras antri metai organizuoja „Sveikiausios įmonės“ konkursą, kuriame dalyvaujančių įmonių ar organizacijų kolektyvų nariai sužino savo biologinį amžių. Tiesa, tyrimų rezultatai kai kuriuos nudžiugina, kitus, priešingai, priverčia susimąstyti.

Šiais metais „Sveikiausios įmonės“ konkurse dalyvauja 15 įmonių. Visuomenės sveikatos biuro specialistė Justė Šilingė pasidžiaugė, kad iš praėjusiais metais konkurse dalyvavusių 20 įmonių šiais metais jame dalyvauti panoro net aštuonios.
 
„Tai tik įrodo, kad žmonėms rūpi jų sveikata, o svarbiausia, kad dalyvavimas šiame konkurse ne vienam asmeniui atvėrė akis, kad sveikata reikia rūpintis labiau nei iki šiol“, – kalbėjo J. Šilingė.

Taigi, kaip vyksta minėtasis sveikatos patikrinimas? Visų pirma pamatuojamas kraujospūdis, vėliau su spirometru matuojamas plaučių tūris. Jei žmogus rūkantis, plaučių gyvybinė talpa įprastai yra mažesnė, sportuojančio, aktyvia fizine veikla užsiimančio žmogaus, atvirkščiai, – didesnė. Tyrimų metu su dinamometru matuojama rankų plaštakų jėga. Visi šie matavimai atliekami pagal eurofito testą, remiantis normalios fizinės sveikatos žmogaus normatyvais. Vyresni nei 30 m. asmenys daro pritūpimus, jaunesniems tenka pastovėti ant vienos kojos kaip flamingui, kad būtų patikrinta jų koordinacija.

Atlikus šiuos tyrimus atliekama kūno kompozicijos analizė. Žmogui atsistojus ant į svarstykles panašaus aparato, kūno kompozicijos analizatoriaus, nustatoma procentinė kūno skysčių išraiška, pilvo riebalų lygis, svoris, riebalų ir raumenų santykis, kaulų tankis, kūno masės indeksas bei dienos kalorijų norma. Sudėjęs visus gautuosius rezultatus analizatorius nustato žmogaus biologinį amžių, kuris vienus nudžiugina, kitus šokiruoja.

Kaip pasakojo J. Šilingė, rezultatai būna labai įvairūs – vieni konkurso dalyviai pajauninami, kiti pasendinami. Įprastai biologinis amžius priklauso nuo riebalų ir raumenų santykio, kūno skysčių išraiškos, pilvo riebalų lygio. Be to, anot specialistės, labai džiugu, kad kai kurie praėjusiais metais konkurse dalyvavę žmonės, sužinoję, kad jų biologinis amžius yra daug didesnis nei iš tikrųjų, susigriebė, pradėjo sportuoti ar užsiimti sveikesne gyvensena ir šiemet, dar kartą užlipę ant analizatoriaus, sužinojo, kad biologinis amžius pasikeitė į gerąją pusę.

„Sveikiausios įmonės“ konkurse dalyvauja įvairaus amžiaus žmonės – nuo 18 iki 60 m. ribą perkopę asmenys. Planuojama, kad sveikiausios įmonės bus paskelbtos ateinančių metų pradžioje.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.