Mitybos specialistė kartais norėtų sušukti: „Žmonės, tiesiog nustokite ėsti, o valgykite!“

mozuraitiene rima
Nuotr. Trenerė bei mitybos specialistė Rima Mozūraitienė individualius mitybos planus sudarinėja ne tik norintiems sulieknėti, bet ir siekiantiems sveikai maitintis.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Sveikesnė mityba, aktyvesnis gyvenimo būdas jokia naujiena, tačiau ar tikrai žinome, kas tai yra ir ką konkrečiai reikėtų daryti, kad gyvenimo būdą būtų galima vadinti sveikesniu. Apie tai kalbamės su trenere bei mitybos specialiste Rima Mozūraitiene, kuri šakietėms sudarinėja mitybos planus ir džiaugiasi, kad jos žinios laimingesnę, sveikesnę ir gražesnę padarė ne vieną kraštietę. O ir pačią Rimą ši veikla „tiesiog veža“.

Sudaro individualius planus

Sporto treniruotes vedanti trenerė sako, jog sudarinėti mitybos planus ėmėsi pajutusi natūralų poreikį, klienčių paskatinimą. Be to, Šakiuose tokios paslaugos, ko gero, niekas daugiau ir neteikia, nors didmiesčiuose tai ypač populiaru.

„Būna, po treniruočių pasakau, kad šiandien valgom tą ir tą, pačios moterys pradėjo klausti, o ir seminarų nemažai išklausyta, pasitikrinau juose savo žinias, pamačiau, kad suprantu ir galiu, tai ir pradėjau“, – sako kone pusantrų metų individulius mitybos planus atskirai pagal kiekvieno amžių, svorį, siektinus tikslus, fizinį krūvį sudarinėjanti R. Mozūraitienė.

Ją ypač džiugina matomi bei pasiekti moterų rezultatai, nes su dažna iš jų susirašo, palaiko ryšį, pasiteirauja, kaip sekasi. Ji pabrėžia, kad tai, ką ji siūlo, nėra dietos, savęs kankinimas ar tik sportas.

„Mitybos planas – tai žmogui palengvinimas, sufleris“, – sako mitybos specialistė, pabrėžianti, kad nors patarimus, kaip, kada maitintis, ir duoda, bet dažnai patiems žmonėms gana sunku atsirinkti ir suprasti, kas tikrai sveika.

Kartais sako net nurodanti ir konkrečias vietas, kur kokių produktų galima rasti, nes ne paslaptis, kad Šakiuose nėra itin didelės sveikų produktų pasiūlos. Buvę, kad padėti apsipirkti tinkamų produktų su klientėmis yra pati ėjusi į prekybos centrus. Apskritai, kaip sako pašnekovė, kartais akivaizdžiai žmonėms trūksta elementaraus suvokimo, kas yra sveiki produktai, kaip juos reikėtų vartoti, ko labiausiai savo racione reikėtų atsisakyti.

Tiesa, ji iškart paneigia mitą, kad sveikai maitintis brangu. Priešingai – per vieną dieną, kai gali valgyti viską iš eilės, dažniausiai R. Mozūraitienė išleidžia daug daugiau pinigų nei maitindamasi apgalvotai.

Kartais, kaip juokiasi ji, žmonėms norėtųsi sušukti, kad jie tiesiog nustotų ėsti ir mitybą keisti pradėtų nuo mažų žingsnelių.

Mažais žingsneliais

Mitybos planą ji sudaro atsižvelgdama į baltymų, riebalų ir angliavandenių suvartojamą kiekį. Taip pat labai svarbu paros laikas, kuriuo žmogus valgo, suvartojami skysčiai, miegas. Pavyzdžiui, vaisius pataria valgyti tik iki 16 val., blogiausiu atveju –  iki 18 val., bet ne vėliau. Ypač svarbu pusryčiauti, valgyti kuo mažiau apdorotą maistą, jo nepervirti, tinkamai pasirinkti užkandžius. Kruopas ji pataria iš vakaro užsimerkti, į racioną įtraukti kuo daugiau daržovių, vaisių, riešutų, grūdų. Pataria maisto neruošti ant paprasto, dažnai reklamuojamo saulėgrąžų, rapsų aliejaus, o rinktis kokosų ar kitus šalto spaudimo aliejus, išvalytą lydytą sviestą „ghee“.

 „Jau jei pradėjai kažką keisti, tai pradėk kad ir nuo sveikesnės vakarienės, o ne tai, kad jei pavasaris, tai būtinai dieta, sporto klubas ir viskas iš karto“, – sako pašnekovė.

Ji paaiškina, kad apskritai, net ir sportuojant, jei į skrandį kimši negalvodamas, rezultatų tikėtis nevertėtų. Trenerė įsitikinusi: kad ir ko žmogus imasi, tai turi daryti po truputį, o ne griebtis visko iš karto ir sukelti organizmui šoką.

„Reikia valgyti, bet sveikai“, – sako moteris, faktiškai visus dalinamus patarimus išbandanti ir pati.

Visgi valia yra būtina, o norit rezultatų specialistės patarimai bei jų įgyvendinimas turėtų tapti gyvenimo būdu, įpročiu.

„Po poros savaičių organizmas atsirenka, daug priklauso ir nuo sezoniškumo“, – aiškina R. Mozūraitienė.

Veikla teikia pasitenkinimą

Apie sveiką, subalansuotą mitybą ji sako galėtų kalbėti ir kalbėti – jai pačiai tai labai įdomu. Iškart pradeda vardinti ir tokios mitybos pliusus: geresnė savijauta, sveikesnė bei gražesnė oda, pagerėjęs seksualinis gyvenimas, besikeičiantis mąstymas, nauji pomėgiai ar net draugų ratas. Džiaugiasi ji ne tik laimingesnėmis klientėmis, bet ir veikla, kuri jai pačiai teikia pasitenkinimą.

„Džiaugiuosi tai atradusi. Mane tiesiog veža, nors kartais, kai tą planą tenka sudarinėti visą vakarą, užima daug laiko, bet man tai labai patinka“, – sako geros nuotaikos bei pozityvios energijos nestokojanti R. Mozūratienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.