Sergamumo rodikliai aukščiausi šalyje

plauciai rentgenas
Kovo 24-oji – Pasaulinė kovos su tuberkulioze diena. Lietuva pagal sergamumo tuberkulioze (TB) rodiklius patenka į rizikingiausių Europos valstybių sąrašą, o Marijampolės apskrityje sergamumo rodikliai yra aukščiausi Lietuvoje.

Marijampolės apskrities Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Loreta Radzevičienė informuoja, kad pernai apskrityje nustatyta 70 TB atvejų. Iš jų Marijampolės savivaldybėje – 21, Šakių – 19 (ankstesniais metais buvo 15 ir 14 atvejų per metus), Vilkaviškio – 17, Kalvarijos – penki, Kazlų Rūdos savivaldybėje – aštuoni. Lietuvoje per 2017 m. nustatyti 896 atvejai.

Lyginant ankstesnių metų sergamumo rodiklius, sergamumas žymiai padidėjo Marijampolės ir Kazlų Rūdos savivaldybėse. Jau 2018 m. (sausio – kovo mėn.) Marijampolės apskrityje nustatyta 17 atviros plaučių tuberkuliozės atvejų.

Apskrityje didėja mirtingumas nuo TB. Praėjusiais metais nuo šios ligos mirė 11 asmenų, iš jų trys Šakių rajono savivaldybėje.

Specialistai sako, kad viena svarbiausių problemų – naujų atvejų su dauginiu atsparumu vaistams didėjimas. 2017 m. Marijampolės apskrityje nustatyta 11 dauginio atsparumo vaistams atvejų, kuomet TB sukėlėjai buvo atsparūs dviem svarbiausiems gydymui skiriamiems vaistams, o kai kuriais atvejais ir keletui (Šakių rajono savivaldybėje tokių asmenų buvo trys, Marijampolės – penki).

TB yra viena iš pagrindinių ŽIV infekuotų žmonių sveikatos sutrikimo ir mirties priežasčių. Užsikrėtimas ŽIV infekcija padidina riziką susirgti sunkiomis TB formomis. Šios ligos susijusios dėl panašių ligoms įtaką turinčių socialinių veiksnių (gyvenimas įkalinimo įstaigose, alkoholizmas ir narkomanija, bedarbystė, nesigydymas ir kita). 2014–2017 m. Marijampolės apskrityje septyniems ligoniams, sirgusiems tuberkulioze, buvo nustatyta ir ŽIV infekcija.

TB negailestingai plinta ir tarp vaikų. Paprastai aukšti sergamumo rodikliai TB  tarp vaikų išryškėja dėl didelio ir išplitusio sergamumo visuomenėje. Manoma, kad kiekvienas sergantis per metus gali užkrėsti 10–20 ar net daugiau sveikų asmenų. 2017 m. Marijampolės apskrityje TB buvo nustatyta šešiems vaikams, iš kurių vienam diagnozuota atvira TB. Daugumai vaikų, užsikrėtusių tuberkulioze, gali nebūti jokių simptomų. Kadangi vaikai dažniausiai serga besimptomėmis formomis, teisės aktais yra nustatytos grupės vaikų, kurie profilaktiškai turi būti patikrinti įodiniais tuberkulino mėginiais. Šioms vaikų grupėms priklauso septynerių metų vaikai, kontaktavę su ligoniu, neskiepyti nuo TB, dažnai sergantys viršutinių kvėpavimo takų ligomis, lėtinėmis ligomis, gydomi kortikosteroidais, infekuoti žmogaus imunodeficito virusu, esant imunodeficitinėms būklėms ir kita.

L Radzevičienė informuoja, kad svarbiausios prevencinės priemonės siekiant sustabdyti sergamumą – susirgusiųjų išgydymas ir profilaktinis tikrinimas dėl TB. Specialistai primena, kad užsitęsęs ilgiau kaip tris savaites kosulys, silpnumas, bendras negalavimas, nuovargis, naktinis prakaitavimas, kartais svorio kritimas, kontaktai su TB sergančiu asmeniu – rimtas signalas pasitikrinti dėl TB. Šia liga galima užsikrėsti bet kur: autobuse, parduotuvėje, mokykloje, darbe, todėl, jei žmogus turėjo kontaktą su sergančiu asmeniu, rekomenduojama pasitikrinti sveikatą.

Tiesa, nors skelbiama, kad savivaldybėse yra įrengti specialūs kabinetai sergantiems TB, rajone lėšų šio kabineto įrengimui nesulaukiama bene dveji metai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.