Simboliniai obuoliukai – į sveikiausiųjų rankas

sveikiausia imone
Nuotr. „Sveikiausios įmonės“ apdovanojimas šiais metais įteiktas Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ bendruomenei. Iš dešinės: direktorė Vilija Butikienė, prizo steigėjas Mindaugas Valaitis, visuomenės sveikatos specialistė Mantė Barborinienė ir pavaduotoja Eglita Plaušinienė.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį antradienį Šakių visuomenės sveikatos biuras baigiamojo renginio metu apdovanojo sveikiausias rajono įmones. Šiais metais pačia pačiausia tapo Šakių lopšelio darželio „Klevelis“ bendruomenė.

Renginį pradėjęs Visuomenės sveikatos biuro direktorius Viktoras Lebedžinskas pasidžiaugė, kad renginys tampa tradicinis – šiais metais „Sveikiausios įmonės“ rinkimai, kuriuose dalyvavo 13 įmonių, surengti trečią kartą. Direktorius dėkojo visiems dalyviams ir džiaugėsi, kad kai kurie dalyvauja nuo pirmų metų, kiti šiais metais prie rinkimų prisijungė pirmą kartą. Pasak visuomenės sveikatos specialistės Mantės Barborinienės, džiugu, kad vadovai rūpinasi darbuotojų sveikata, kai kurie stengiasi gerinti sąlygas, investuoja, kad darbuotojai darbe geriau jaustųsi. Tačiau, ką pabrėžė ir renginio dalyvius sveikinę meras Edgaras Pilypaitis ir jo pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius, labai svarbu ne tik fizinė žmonių sveikata, bet ir dvasinė – kaip mes jaučiamės darbe, koks mikroklimatas. Visuomenės sveikatos specialistai pasidžiaugė, kad pastaruoju metu į dvasinę sveikatą daugiau dėmesio kreipia ir patys žmonės, tad rajonas sveikatinimuisi nėra abejingas.

„Ne paslaptis, kad sveikas ir laimingas darbuotojas – sėkmingai veiklą vykdančios įmonės įkvėpimas“, – sakė Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatorius Martinas Eimutis.

Renkant sveikiausią įmonę darbuotojams buvo tikrinama sveikata (kraujospūdis, atliekama kūno kompozicijos analizė, jėgos vertinimas), taip pat aiškinamasi, koks vadovo požiūris į darbuotojų sveikatą bei ką jis daro, kad darbuotojai būtų sveikesni, geriau savo darbe jaustųsi, taip pat vertinta, ar skatinamas dalyvavimas nemokamose prevencinėse programose ir pan. M. Barborinienė sakė, kad vieni dažniausių sveikatos sutrikimų tarp tikrintų darbuotojų – aukštas kraujospūdis, gana dažna antsvorio problema, per mažas išgeriamo vandens kiekis.

Visos rinkimuose užsiregistravusios įmonės buvo suskirstytos į pogrupius pagal darbuotojų skaičių. Pirmojoje grupėje (1–10 darbuotojų) dalyvavo trys įmonės, tarp kurių ir nuo pat pradžių šiame konkurse dalyvaujantis Šakių rajono laikraščio „Draugas“ kolektyvas. Antroje grupėje (11–20 darbuotojų) varžėsi penkios įmonės, po dvi įmones rungėsi trečioje (21–50 darbuotojų) grupėje  ir didžiausią darbuotojų skaičių turinčių įmonių grupėje (51–100 darbuotojų).

Visi dalyviai pagerbti padėkos raštais, o sveikiausiems įteikti simboliniai obuoliukai. Mažiausią darbuotojų skaičių turinčių įmonių grupėje sveikiausia įmone išrinktas Zanavykų muziejus, antroje grupėje laimėjo kasmetiniai nugalėtojai – Šakių parapijos globos ir užimtumo centras, trečioje – Šakių lopšelis-darželis „Berželis“, o pačia sveikiausia įmone šiais metais tapo Šakių lopšelis-darželis „Klevelis“. Jiems prizo steigėjas verslininkas Mindaugas Valaitis įteikė pagrindinį konkurso prizą – skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio sukurtą obuoliuką (kiti laimėtojai gavo kitų gamintojų simbolines skulptūrėles). Prizo steigėjas džiaugėsi, kad tai puikus, pozityvumą bei sveikatingumą skatinantis renginys, prie kurio turėjo progą prisidėti ir jis.

Prizą atsiėmusios „Klevelio“ direktorė Vilija Butikienė bei pavaduotoja ugdymui Eglita Plaušinienė džiaugėsi, kad įstaiga sulaukė įvertinimo, nes „Sveikiausios įmonės“ rinkimuose dalyvauja nuo pat pradžių.

„Jau pirmieji metai užnorino kažko imtis“, – prisipažino įstaigos vadovė ir džiaugėsi, kad pastangos nenuėjo perniek.

Jai pritardama pavaduotoja sakė, kad pirmiausiai įstaigoje dirbantys turi būti pavyzdys, jiems patiems turi rūpėti sveikata, nes būtent sveikos gyvensenos moko ir mažuosius darželio lankytojus. Tad darbuotojams, pasak E. Plaušinienės, buvo siūloma dalyvauti zumbos, jogos, sniego bei muzikos dienose, kituose užsiėmimuose. Nors iš pradžių darbuotojai į veiklas įsijungė gana nenoriai, tačiau vėliau požiūris pasikeitė.

„Tikrai tuo pačiu keliu eisime ir toliau, negalime sustoti. Ne tik pagerėjo darbuotojų sveikata, bet suartėjome kaip kolektyvas, tapome kaip kumštis“, – džiaugėsi E. Plaušinienė.

„Berželio“ direktorė Lina Viliūšienė juokavo, kad jeigu ne gripo epidemija, galbūt jos vadovaujama įstaiga būtų laimėjusi ne tik savo grupės, bet ir patį pagrindinį prizą.

Belieka pasidžiaugti, kad varžytuvės vyksta geranoriškai ir ne bet kokioje, o būtent sveikatinimosi srityje. Gurkšnodami vandenį, užkąsdami sveikus užkandžius renginio dalyviai dar neskubėjo skirstytis, aptarinėjo rezultatus ir atsisveikino iki kitų metų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.