Tropiniai karščiai dar nesitraukia iš Lietuvos

Savaitgalį daugelyje rajonų oro temperatūra perkopė 30 laipsnių ribą. Sinoptikai prognozėmis nedžiugina – tropiniai karščiai dar tęsis. Medicinos darbuotojai perspėja, kad karštis ir saulė yra pavojingi sveikatai.
 
Kaip informavo VšĮ „Šakių ligoninė“ Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vyresnioji slaugos administratorė Irena Petrauskienė, nors pacientų su saulės smūgiu dar neturėjome, tačiau prasidėjus karščiams besikreipiančių į Priėmimo – skubios pagalbos skyrių padaugėjo – per parą pagalba suteikiama 40-50 ligonių.

„Ligonių antplūdis pastebimas dar ir dėl to, kad šiuo metu daug kam vasaros atostogos. Į mus kreipiasi ne vien tik rajono gyventojai, bet ir atostogų į Lietuvą sugrįžę emigrantai, pravažiuojantys pro šalį žmonės. Daugiausiai pacientai skundžiasi silpnumu, galvos svaigimu, aukštu kraujospūdžiu. Šiemet pagausėjo ir vabzdžių įgėlimų, matyt, nuo karščio jie taip pat tampa agresyvesni. Tad nemažai turime besikreipiančių į mus dėl alerginių reakcijų, kurios sukelia įvairių organizmo sutrikimų“, – vardijo I. Petrauskienė.

Daugiausiai nuo kaitros nukenčia tie, kurie turi širdies ir kraujagyslių ligų problemų. Jautriausi karščio bangoms yra pagyvenę žmonės ir vaikai. Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vyresnioji slaugos administratorė patarė karštomis dienomis gerti daugiau skysčių, vengti vidurdienio saulės nuo 12 iki 15 val., mažiau būti aktyviems. Lauke dirbantiems žmonėms turėtų būti sutrumpintos darbo valandos. Einant į lauką reikėtų užsidėti galvos apdangalą ir dėvėti saulės akinius su UVA ir UVB filtru, dėvėti lengvus, šviesius, natūralaus audinio, neveržiančius, orui pralaidžius drabužius.

Poilsiui gamtoje pasirinkti vietą pavėsyje, vengti saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių, riboti buvimo saulėje laiką, būti po skėčiais. Nepalikti uždarytame automobilyje vyresnio amžiaus ar neįgalių žmonių, vaikų bei gyvūnų net ir tuomet, jei visi langai atviri.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.