Vaikų skiepų kalendoriuje – rotavirusinė vakcina

Nuo rugsėjo vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius pasipildys dar viena vakcina. Valstybės lėšomis dviejų mėnesių kūdikiai bus skiepijami nuo rotavirusinės infekcijos. Lietuva – 92-oji šalis pasaulyje, įtraukusi šią vakciną į nacionalinį vaikų skiepų kalendorių.

Rotavirusinė infekcija – tai virusinė žarnyno infekcija, kūdikiams ir mažiems vaikams sukelianti sunkų ūminį viduriavimą, karščiavimą, vėmimą. Kūdikio organizmas greitai netenka vandens, todėl sutrinka daugelio organų veikla, gresia bendra organizmo intoksikacija.
 
Analizuojant daugiametį sergamumą rotovirusiniu enteritu matyti, kad didžiausias sergamumo pakilimas registruotas 2006 ir 2011 m. (atitinkamai 143,7 ir 143,5 atv./100 tūkst. gyv.), panašus sergamumo rodiklis registruotas ir 2017 m. (137,9 atv./100 tūkst. gyv.). Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius užregistruoti 2 tūkst. 484 rotavirusinio enterito atvejai.

Sergamumas šia liga didžiausias vaikų grupėje iki 3 m. ir nuo 4 iki 6 m. Vyresni vaikai ir suaugę serga rečiau arba galimai nesikreipia medikų pagalbos. 2017 m. jauniausias asmuo, kuriam nustatyta rotavirusinio enterito diagnozė 1 mėn. kūdikis, vyriausiam susirgusiajam buvo 92-ji.

Vakcina nuo rotaviruso ypatinga tuo, kad yra ne įskiepijama, o vartojama per burną. Valstybinė ligonių kasa nupirko 175 tūkst. 340 šios vakcinos dozių. Gydymo įstaigos šią vakciną jau gali atsiimti iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) sandėlio.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.