Apie sveikatos reformą – Seimo nario akimis

matulas klimaitis
Nuotr. Seimo narys Antanas Matulas (dešinėje) pasidžiaugė sutvarkyta Algirdo Klimaičio vadovaujamos Šakių ligoninės infrastruktūra ir rėžė tiesiai šviesiai – gydymo įstaigų tinklo optimizavimas vykdomas pragertomis smegenimis.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugpjūčio 28 d. rajone laikėsi Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys, konservatorius Antanas Matulas. Seimo narys susitiko su rajono neįgaliųjų organizacijomis, lankėsi Šakių ligoninėje. Atvirai piktinosi dėl, jo nuomone, netinkamai vykdomos sveikatos reformos – rengiamo ligoninių optimizavimo.

Išgirsti, kaip bus reformuota sveikatos apsauga, į rajono savivaldybės salę susirinko gausus būrys rajono neįgaliųjų organizacijų narių. A. Matulas teigė, kad pasiryžęs aplankyti gydymo įstaigas, tarp jų ir Šakių ligoninę, kuri, anot jo, papuolė į vadinamą „juodąjį“ sąrašą.

„Nors Sveikatos ministerija teigia, kad nėra tokio plano – uždaryti vienu metu keliolika šalies ligoninių, bet dirbu Seimo Sveikatos reikalų komitete ir žinau, „Delfi“ parašė, kad planuojama 14 ligoninių visai uždaryti, o likusiose liktų tik slaugos ir terapijos skyriai. Pertvarkos sveikatos sistemai reikia, tačiau kodėl Sveikatos ministrui suteiktos tokios galios – numatyti sveikatos įstaigų tinklą?“  – svarstė A. Matulas.

A. Matulas priminė, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė vetavo Seimo pavasario sesijos pabaigoje priimtas pataisas, kurios sudarytų prielaidas pertvarkyti gydymo įstaigų tinklą. Ar atmesti jos veto, ar tobulinti įstatymo pataisas – Seimas svarstys jau rudenį.

„Jeigu Seimas atmes prezidentės veto ir sieks prastumti sveikatos reformą, šiandien prašau, kad jūs atvažiuotumėte ir tam pasipriešintumėte piketais. Šitaip valdyti valstybę negalima. Kiekvieno kaimo gyventojo sveikata turi būti sveikatos ministro rūpestis“, – kalbėjo Seimo narys.

Jis paminėjo, kad pagal naująjį kompensuojamų vaistų kainyną daliai pacientų sumažės mokamos priemokos už vaistus, o daliai pacientų teks keisti jiems įprastus vaistus. Tam tikrus vaistus bus galima skirti tik tęstiniam gydymui – vadinasi, nauji pacientai nebegalės gauti tokio paties. Anot A. Matulo, pacientai neteks galimybės gydytis sudėtiniais vaistais. Tai ypač aktualu kardiologinėmis ir gretutinėmis ligomis sergantiems vyresnio amžiaus pacientams, kurie vienu metu turės vietoj vienos tabletės gerti kelias.

„Kelsim ne tik rankas, bet ir kojas, kad neuždarytų Šakių ligoninės“, – sakė Šakių pagyvenusių žmonių ir Antrojo pasaulinio karo dalyvių organizacijos pirmininkė Onutė Valaitienė ir Seimo nario teiravosi, kodėl tokiai sveikatos reformai pritaria Lietuvos gydytojų sąjunga.

Į šį klausimą A. Matulas atsakė tiesiai šviesiai, kad dauguma gydytojams atstovaujančių organizacijų vadovų yra didžiųjų miestų atstovai ir jie suinteresuoti, kad regionų ligonines uždarytų, tuomet didžiosios šalies ligoninės turės daugiau pacientų.
Seimo narys aplankė ir Šakių socialinių paslaugų centrą, kurio darbuotojai išsakė problemas dėl kiauro stogo, trūkstamų patalpų, kurios žiemą dar ir šaltos.

Antradienio popietę A. Matulas lankėsi ir Šakių ligoninėje, konsultacijų skyriuje, kur susipažino su gydytojų darbu ir teikiamomis paslaugomis, aplankė chirurgijos, reanimacijos bei slaugos skyrius, pagyrė rajono savivaldybės ir ligoninės vadovus už sutvarkytą ligoninės infrastruktūrą.

„Gandai, gąsdinimai, sąrašai... labai trikdo mūsų veiklą. Kas laukia tokių kaip mes, Šakių ligoninės?“ – Seimo nario teiravosi Šakių ligoninės vadovas Algirdas Klimaitis.

A. Matulas dar kartą pabrėžė, kad Sveikatos ministras Aurelijus Veryga darydamas reformas greičiausiai nesupranta, ko reikia pacientams ir medikams.

„Ir toliau yra dergiamos gydymo įstaigos, šmeižiami periferijos medikai, kad gydymo kokybė bloga. Kodėl Europos Sąjungos šalyse mokami priedai medikams, dirbantiems regionuose? Sveikatos ministerijos ir ministro tikslas turi būti žymiai padidinti sveikatos sistemos finansavimą“, – kalbėjo A. Matulas susirinkusiems ambulatorijų darbuotojams ir medicinos personalui.

Seimo narys negailėjo kritikos ir Lietuvos gydytojų sąjungos vadovui Liutaurui Labanauskui, kuris, anot A. Matulo, tinkamai neatstovauja gydymo įstaigų darbuotojų interesų, išreiškė nepritarimą gydymo nuo alkoholizmo metodo – kodavimo uždraudimui.

Rajono medikai teiravosi, ką Seimo Sveikatos reikalų komitetas daro, kad jaunus specialistus pritrauktų dirbti rajonuose, nes medikai šiuo metu rajonų kratosi dėl menko atlyginimo. Anot A. Matulo, reikėtų kurti tokį modelį, kad finansavimą gautų trišalę sutartį pasirašęs medikas, jog baigęs studijas dirbs tam tikroje gydymo įstaigoje.

A. Matulas pagal profesiją gydytojas-ginekologas, Seime inicijavo pataisas dėl alkoholio reklamos draudimo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.