Tiesos paieškos ar noras pažarstyti žarijas?

laiskas mediku
Nuotr. Kyla retorinis klausimas, ar tikrai Šakių ligoninėje viskas gerai, jei atviras Chirurgijos skyriaus darbuotojų laiškas ir vidiniai susirašinėjimo dokumentai pasiekė ir spaudą. Nors kreipimasis ir parašai skirtinguose lapuose, ar jie galėjo atsirasti iš niekur?

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Laikraščio „Draugas“ redakciją pasiekė anoniminis laiškas su pridėtais VšĮ „Šakių ligoninė“ Chirurgijos skyriaus darbuotojų parašais, kreipimusi į vyriausiąjį gydytoją Algirdą Klimaitį bei jo atsakymu darbuotojams. Ligoninės vadovas nesupranta, kam ir kokiu tikslu reikėjo viešinti vidinius įstaigos susirašinėjimo dokumentus.

Ieško atsakymų

Atviru įvardytame Chirurgijos skyriaus darbuotojų laiške klausiama A. Klimaičio, kodėl „Laikraštyje Valsčius“ pasirodžius informacijai apie tai, kaip sunku pritraukti reikalingus specialistus, kad „reikėtų kardiologo, anesteziologo-reanimatologo, vaikų gydytojų“, vienam iš ieškomų gydytojų ligoninėje pasiprašius darbo, buvo atsakyta neigiamai.

A. Klimaitis patikino, jog straipsnį rašantis žurnalistas dėl komentarų į jį nesikreipė, o jo teiginys „prisišaukti naujų specialistų – tikras galvos skausmas“ buvo pasakytas visai kitomis aplinkybėmis ir kitame kontekste.

 Kaip paaiškėjo, dėl darbo Šakių ligoninėje rugpjūčio 13 d. kreipėsi anksčiau čia dirbęs gydytojas anesteziologas-reanimatologas Viačeslavas Tarasovas, turintis galiojančią licenciją ir darbo patirtį.

„Norėtume sužinoti, ar Jūs melagingai informavote rajono gyventojus < .. > apie tai, kad reikalingas minėto profilio gydytojas, ar pasidavėte gydytojo Ernesto Butauto spaudimui? Mūsų žiniomis, jis yra paskelbęs ultimatumą – „arba aš, arba gydytojas V. Tarasovas“, – kreipėsi į vyriausiąjį gydytoją Chirurgijos skyriaus darbuotojai, išsakę pageidavimą savo kolektyve matyti V. Tarasovą.

Darbuotojų teigimu, šis gydytojas yra patyręs, atsakingai žvelgia į savo darbą, su juo dirbti saugu ir patikima. Be to, kreipimesi pabrėžiama, jog V. Tarasovas „yra įvaldęs daugiau ir saugesnių nuskausminimo metodų, kurių savo darbinėje praktikoje netaiko visi kiti, šiuo metu Šakių ligoninėje dirbantys anesteziologai. Šie metodai yra naudingi ligoniams, gydytojams ir ekonominiu požiūriu“.

Norėjo sugrįžti?

Kalbėdamas apie buvusį darbuotoją, A. Klimaitis sakė: „Pagalbos kokybė ligoninėje apsprendžiama daugelio faktorių, kurių lemiantieji – ne tik specialistų skaičius ir profesionalumas, bet ir jų gebėjimas dirbti komandoje.“

Vyriausiasis gydytojas priminė, kad 2017-ųjų antrame pusmetyje Reanimacijos skyriaus vedėju pradėjus dirbti jaunam gydytojui anesteziologui-reanimatologui E. Butautui, buvo pakeistas gydytojų darbo organizavimas.

„Kadangi tuo metu ligoninėje dirbęs gydytojas V. Tarasovas nesutiko dirbti jam siūlomomis pakeistomis darbo sąlygomis, todėl, vadovaujantis Darbo kodeksu, išmokėjus išeitinę kompensaciją už dirbtus metus, atleistas iš darbo“, – atsakyme gydytojams rašė ligoninės vadovas.  

A. Klimaitis neneigia, kad pokalbis dėl sugrįžimo į Šakių ligoninę su V. Tarasovu rugpjūtį buvo, tik šį klausimą jis rekomendavo aptarti su skyriaus vedėju E. Butautu ir galiausiai šiuo pasiūlymu V. Tarasovas esą nusprendė nepasinaudoti. Tiesa, redakcijai su V. Tarasovu susisiekti nepavyko, o E. Butautas situaciją komentuoti atsisakė.

„Atsakyme nurodoma, kad „daug metų ligoninėje laikomasi principo, kad prieš nusprendžiant priimti į darbą gydytoją įvyksta pretendento pokalbis su atitinkamo skyriaus vedėju. Turime konstatuoti, kad tai yra netiesa. Anksčiau priimant į darbą naują gydytoją, niekas su skyrių vedėjais nieko nederino. Vyriausiasis gydytojas tiesiog ateidavo ir pristatydavo naują darbuotoją. Tampa neaišku, kas yra darbdavys šioje įstaigoje“, – dėstė Chirurgijos skyriaus darbuotojai savo atvirame laiške spaudai.

Paviešino vidines problemas

Beje, reikia paminėti, kad laiškas pavadintas atviru, tačiau niekieno nepasirašytas, tik prie laiško pridėti visi vidiniai (skyriaus ir vyriausiojo gydytojo) susirašinėjimai. A. Klimaičio nuomone, šis anoniminis laiškas yra vieno ar kito žmogaus asmeninis reikalas, o paviešinta situacija – tai grynai vidiniai darbo klausimai, kurių neišspręs nei spauda, nei įstaigos steigėjas.

 Vyriausiasis gydytojas neslėpė, kad kalbėjosi su kolegomis iš Chirurgijos skyriaus ir, jo žodžiais, jie buvo nustebę, niekas negalėjo pasakyti, kas parašė anoniminį laišką ir, kitų neatsiklausęs, pridėjo vidinio susirašinėjimo dokumentus. Beje, iš tiesų kreipimasis surašytas viename lape, o darbuotojų parašai – kitame, tad belieka spėlioti, ar matė, po kuo pasirašė Chirurgijos skyriaus darbuotojai. Kita vertus, akivaizdu, kad parašai iš niekur irgi neatsirado.

„Galbūt tai buvo noras pažarstyti žarijas, o gal tai daryta su tikslu, siekiant sukelti žmonėms daugiau nepasitikėjimo ir nerimo, ypač šiuo laikotarpiu, kai iškilo visokie ale „juodieji sąrašai“, ar parodyti ligonines, kaip nesusitvarkančias, skęstančias konfliktuose, kritinėse padėtyse, – svarstė A. Klimaitis. – Nepaisant to, daroma viskas, kad Šakių ligoninė dirbtų stabiliai.“

Specialisto nereikia

Panaršę po internetą, gydymo įstaigos svetainėje randame skyrelį „Šakių ligoninei reikalingi gydytojai“, atnaujintą 2016 m. spalio 7 d. Čia išvardyti gydytojai, kurių ieškoma, – gastroenterologas, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, geriatras, oftalmologas, abdominalinės chirurgijos gydytojas, urologas, gydytojas akušeris-ginekologas ir kardiologas. Tarp jų nėra gydytojo anesteziologo-reanimatologo. Gal todėl, kad šis sąrašas dviejų metų senumo? Tad pasidomėjome, ar šiandien reikalingas tokio profilio specialistas.

„Šiuo metu gydytojų anesteziologų-reanimatologų Šakių ligoninei užtenka. Anestezinė tarnyba pilnai sukomplektuota, dirba visą parą. Visada žiūrime šiek tiek į ateitį, analizuojame, stebime ir ieškome specialisto ne tą pačią dieną, kai jo jau trūksta, o šiek tiek iš anksto. Tad vyksta nuolatinis administracinis darbas, – patikino A. Klimaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.