Liga, kuri suburia draugėn

augustiniene jancaitiene
Nuotr. Minint Pasaulinę diabeto dieną, Šakių klubo „Linelis“ pirmininkė Biruta Jančaitienė (dešinėje) ir Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė kvietė ne tik sergančiuosius, bet visus žmones pasitikrinti, ar neserga diabetu.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Praėjusį ketvirtadienį Šakiuose paminėta Pasaulinė diabeto diena. Į klubo „Linelis“ renginį sukviestai mūsų rajono sergančių diabetu bendruomenei linkėta stiprybės gyvenant su šia liga. Kalbėta apie prevencines priemones, pasidžiaugta aktyvia klubo veikla.

Dar prieš aštuntą valandą ryto Šakių kultūros centre „Jaunystė“ visi norintys galėjo pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje. Pasak slaugytojos Angelės Gerdžiūnienės, tyrimai buvo atlikti maždaug šimtui gyventojų. Ji dar pridūrė, kad tokia akcija rengiama visą savaitę, kurios metu visi norintys galėjo rajono savivaldybėje, Lukšiuose, Jurbarke ir kitur nemokamai pasimatuoti cukraus kiekį kraujyje. Akcijos metu pasitikrinti atėjo apie 500 žmonių.

Vėliau pilnutėlėje salėje visus susirinkusius pasveikinusi Lietuvos diabeto asociacijos prezidentė Vida Augustinienė akcentavo, kad visas pasaulis yra sunerimęs dėl cukrinio diabeto spartaus plitimo.

Ji pasakojo, kad kuomet pati prieš 32-ejus metus susirgo cukriniu diabetu, tai pasaulyje diabetas buvo diagnozuotas apie 35 mln. gyventojų, o 2017m. diabetas diagnozuotas 425 mln. gyventojų.

V. Augustinienė priminė, kad kasmet Pasaulinei diabeto dienai yra numatoma kažkokia tema, šių ir kitų metų tema „Šeima ir diabetas“, ji pasirinkta, nes norima propaguoti žinojimą, kokią įtaką turi diabetas šeimai, ir skatinti šeimos vaidmenį valdant ligą.

„Labai yra svarbus ir valdžios dėmesys šiai ligai, kad būtiniausi diabeto vaistai ir priežiūra būtų prieinami ir įperkami kiekvienai šeimai. Būtina visuomenę šviesti, kalbėtis apie ligos požymius, pavojus, riziką susirgti. Būtina skirti daugiau dėmesio prevencijai, kad nereiktų kovoti vien tik su ligos pasekmėmis. O jums, sergantiems, linkiu geros ligos kontrolės“, – kalbėjo V. Augustinienė ir rekomendavo žmonėms, turintiems padidintą riziką diabetui, profilaktiškai tikrintis gliukozės kiekį kraujyje.

Renginyje apsilankęs rajono meras Edgaras Pilypaitis padėkojo klubo „Linelis“ narėms Bronei Šileikienei ir Angelei Gerdžiūnienei už neįkainojamą talką klubo veikloje. Meras padėkojo ir klubo „Linelis“ vadovei Birutai Jančaitienei, kuri rūpinasi kiekvienu klubo nariu, vykdo projektus ir akcijas, linkėjo stiprios sveikatos ir toliau burti draugėn sergančius.

Kalbėjusi gydytoja endokrinologė Daina Bagdonienė priminė, kad cukrinis diabetas žmonijai pažįstamas jau daugelį amžių. Šios ligos požymius žinojo ir senovės Graikijos, Romos, Egipto, ir Rytų šalių gydytojai, tačiau jokių efektyvių gydymo būdų nebuvo. Tik praėjusiame amžiuje diabetas buvo ištirtas, atrastos jo formos, rūšys, sąsajos su kitomis ligomis, surasti ir patobulinti gydymo būdai, metodai, gautas ir išgrynintas insulinas, sukurti įvairūs medikamentai šiai ligai gydyti.

„Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad žmogus, net ir susirgęs, kol neatsiranda komplikacijos, nekreipia dėmesio nei į savo mitybą, nekeičia gyvenimo būdo ar režimo. Tikėkimės, kad greitu laiku bus kompensuojami sergantiems taip reikalingi sensoriai cukraus kiekiui parodyti, viliamės, kad kažkada ir diabetas bus išgydomas“, – kalbėjo gydytoja ir pasidžiaugė aktyvia švietėjiška klubo „Linelis“ veikla.

Šakių ligoninės vyr. gydytojas Algirdas Klimaitis taip pat tvirtino, kad, norint išvengti šios ligos, žmonėms reikėtų rūpintis ne tik savo mityba, bet ir fiziniu aktyvumu. A.Klimaitis klubui „Linelis“ dovanojo kitų metų žurnalo „Sveikata“ prenumeratą.

Klubo „Linelis“, kuris šiuo metu vienija 128 narius, pirmininkė B. Jančaitienė apžvelgė, ką klubas nuveikė per praėjusius metus, kokius surengė renginius, išvykas.

„Aš viena be pagalbininkų, be klubo tarybos nieko nepadaryčiau. Dėkoju ypatingai tiems, kurie į rengiamus susirinkimus, paskaitas atvažiuoja iš kito rajono krašto, bei visiems, kurie aktyviai dalyvauja klubo veikloje“, – kalbėjo pirmininkė ir savo pagalbininkams, sportiškiausioms šeimoms įteikė simbolines dovanas.

„Diabetas man prieš beveik šešiolika metų buvo tragedija. Per vieną parą iš sveikos paauglės tapau ligoniuku su krūva adatų. Tačiau kartu su diabetu atėjo suvokimas, kad aš galiu rūpintis savimi pati. Ir atėjimas į klubą „Linelis“ atnešė daug naujų žmonių į mano gyvenimą, be kurių šiandien turbūt nebūčiau tuo, kas esu“, – tokiais žodžiais renginį užbaigė renginio vedėja, klubo „Linelis“ narė Sniegė Plikaitienė.

Po renginio nuotaikingą koncertą dovanojo Alksnėnų kaimo kapela „Alksnė“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.