Ieškojo atsakymų, kaip sumažinti tuberkuliozės sergamumą rajone

lebedzinskas viktoras
Nuotr. Tarybos nariai Visuomenės sveikatos biuro direktorių Viktorą Lebedžinską „prie sienos kalė“ dėl prastų tuberkuliozės rodiklių rajone.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Aptariant visuomenės sveikatos stebėsenos ataskaitą, Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdžio metu tarybos nariams kilo klausimas, ką veikia ir kokių priemonių imasi ši „Viktoro Lebedžinsko vadovaujama kontorėlė“, kad mūsų rajonas, kalbant apie tuberkuliozinius susirgimus, yra kone pirmaujantis šalyje.

Kam reikia biuro?

„Ką mes turime daryti, kad nebūtume priešpaskutiniai respublikoje su tuberkulioze? Dabar žmonės ateina, kai jau liga yra uždelsta. Tad klausimas, ką daryti, koks prevencinis darbas yra vykdomas, kad taip nebūtų?“ – klausė mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus Viktoro Lebedžinsko.

Finansų ir rajono plėtros komiteto posėdžio metu tarybos nariai sakė nesuprantantys, kam tada mūsų rajonui reikalingas Visuomenės sveikatos biuras, kokią jis funkciją atlieka ir kaip šita problema apskritai yra sprendžiama.

Pernai rajone buvo analogiška situacija su savižudybių prevencija, kada respublikoje mūsų rodikliai buvo kone blogiausi. Visuomenės sveikatos biurui parašius specialų projektą, kurį įgyvendinant rajone buvo vedami tam tikri mokymai, kaip atpažinti asmenis, linkusius į savižudybę, šįmet mūsų rajono rodikliai šioje srityje pagerėjo.

Tarybos narys Vaidas Balčiūnas sako, kad kalbant apie tuberkuliozę, situaciją sukontroliuoti rajone sunku, nes pirminė sveikatos priežiūra yra išsibarsčiusi po ambulatorijas, pirminį sveikatos priežiūros centrą ir nėra vienos sistemos, kuri surinktų informaciją apie jau sergančius tuberkulioze asmenis. Tarybos nariui antrina ir V. Lebedžinskas, kuris tikina, kad jų biuras nemato rajone tuberkulioze sergančių statistikos.

„Kada jau žmogus suserga tuberkulioze, tada jį gydytojai nukreipia į stacionarines tuberkuliozės gydymo paslaugas teikiantį (DOTS) kabinetą, kuris turėtų netrukus ir mūsų rajone pradėti veikti. Tačiau mūsų biuro funkcija yra kita – vykdyti prevenciją, t. y. švietimą. Mes tą ir darome. Galime dar daugiau prikabinėti plakatų mieste, viešose erdvėse, bet ar tai padės sumažinti tuberkuliozės susirgimo atvejus rajone?“ – retoriškai klausia Visuomenės sveikatos biuro direktorius ir informuoja, kad šiais metais jų biuro darbuotojai yra numatę visą kovo mėnesį vykdyti prevenciją, skirtą kovai su tuberkulioze, nes kovo 24 d. yra minima tuberkuliozės diena.

Anot V. Lebedžinsko, jų biuro veiklos plane numatyta paskaitų ciklai bendruomenėse, prevenciniai straipsniai, plakatai, informacija bus viešinama ir internetinėje erdvėje.

Beje, Šakių rajono savivaldybė yra pradėjusi įgyvendinti Europos Sąjungos finansuojamą projektą, kurio metu bus įrengtas DOTS kabinetas ir skiriamos papildomos priemonės (maisto talonai), skatinančios sergančius tuberkulioze gydytis. Tikimasi, kad kabinetas bus įrengtas dar šiais metais.

Rajonas – raudonojoje zonoje

Pasak Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus, pernai rudenį jų įstaiga siūlė rajono ambulatorijoms pasinaudoti likusiomis lėšomis iš Visuomenės sveikatos rėmimo programos tuberkuliozės profilaktikai, tačiau projektus pateikė tik dvi ambulatorijos – Lekėčių ir Kudirkos Naumiesčio. Gavusios finansavimą ambulatorijos turėjo galimybę siųsti asmenis iš socialinės rizikos šeimų tirtis dėl tuberkuliozės – darytis rentgenogramą ir taip diagnozuoti ligą.

„Čia visa mūsų biuro kompetencija ir baigiasi“, – sako V. Lebedžinskas.

Anot jo, pernai Šakių rajone tuberkuliozės atvejų diagnozuota 46,9 proc. daugiau palyginus su visos šalies vidurkiu, tenkančiu 100 tūkst. gyventojų. Dėl šios priežasties mes patekome į raudonąją zoną, kuri žymi, kad ligos susirgimų atvejų yra daug. 2017 m. Visuomenės sveikatos biuro stebėsenos programos ataskaitoje rajone buvo registruota 19 naujų tuberkuliozės atvejų. Kad sergančių rajone yra žymiai daugiau, paaiškėjo, kai savivaldybė pradėjo įgyvendinti ambulatorijų projektą ir sergantiesiems tuberkulioze ėmė dalinti nemokamus maisto talonėlius. Kaip sako savivaldybės gydytojo pareigas laikinai einanti Aušra Pavydienė, 2018 m. iki lapkričio galo rajone buvo fiksuoti 22 tuberkulioze sergantys asmenys, kurie gydosi ambulatoriškai. Anot A. Pavydienės, šiuo metu ambulatoriškai gydosi 26 asmenys. Šie skaičiai fiksuojami pagal tai, kiek yra besikreipiančiųjų į šeimos gydytojus, nes tokiu atveju sergantieji gauna talonus maistui. Problema, kad ši pavojinga liga dažnai nustatoma jau atviros formos, taip pat diagnozuojamos atsparios vaistams formos, sergamumas auga ir tarp vaikų.

Reikia programos

Tarybos nariams pasiteiravus, ką reikėtų daryti, kad rajone būtų labiau vykdoma tuberkuliozės prevencija, V. Lebedžinskas sako, kad savivaldybės gydytojas turėtų parengti specialią programą, analogišką kasmet rengiamai gripo prevencinei programai.

Tačiau čia vėl kyla problema – šiuo metu savivaldybėje nėra gydytojo, nes ligi šių metų ja dirbusi Evelina Avlas išėjo iš darbo ir yra tik ją pavaduojanti specialistė Aušra Pavydienė. Be to, kaip pripažįsta savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius, savivaldybės gydytojos darbas dažnai būdavo atliekamas paviršutiniškai, neatsakingai, tad rengiami planai ne visada suveikdavo.

„Iš aplinkos apsaugos fondo kasmet yra gaunamas finansavimas pagal sveikatinimo projektus, kuriuos galima teikti ir tuberkuliozės prevencijai užtikrinti rajone. Tą darė Vilkaviškio rajonas: parengęs specialų planą, gavęs finansavimą, jų sveikatos biuras turėjo lėšų ir galimybę kartu su socialiniais darbuotojais lankyti pažeidžiamų asmenų grupes, suorganizuoti jų atvežimą į ligoninę, peršviesti ir, pasitvirtinus susirgimui, toliau siųsdavo gydyti į specialią ligoninę. Taip buvo vykdoma speciali prevencinė programa, kuri labai pasiteisino“, – pasakoja V. Lebedžinskas.

Tarybos nariai pastebėjo, kad mūsų rajone ne tik vangiai vykdoma tuberkuliozės prevencija, bet rajono gyventojai vangiai dalyvauja prevencinėse krūties vėžio, storosios žarnos vėžio programose. Taip pat prasti širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikos rodikliai. Rajonas pirmauja ir sergamumu žarnyno infekcinėmis ligomis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.