Į ledinį vandenį šoko Šakių „ruoniai“

sveikuoliai ruoniai
Nuotr. Trys drąsiausi ledinių maudynių mėgėjai, nesulaukę mankštos, be apšilimo sušoko į Šakių ežero vandenį ir džiaugėsi patirtomis emocijomis.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį šeštadienį Šakių ežero pusiasalyje pavasarį sutiko Šakių „ruoniai“ sveikuoliai. Maudynės lediniame vandenyje tapo tradiciniu renginiu, kurį kasmet organizuoja Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Į eketę, iškirstą Šakių ežere, šiemet išdrįso šokti apie dvylika maudynių mėgėjų ir sveikuolių.

Iš po debesies išlindusi saulė dar šildė menkai, „ruonių“ sveikuolių ir susirinkusių pasižiūrėti smalsuolių veidus gairino kelių laipsnių šaltukas ir smarkokas vėjas. Norėdami pritraukti daugiau maudynių entuziastų, organizatoriai nusprendė, kad renginys turėtų prasidėti ne ankstyvą rytą, o žymiai vėliau, kad degtų laužas, būtų galima pasikaitinti čia pat ant ežero kranto kūrenamoje mobilioje šakiečio Rimo Dobilo pirtelėje, atsigerti žolelių arbatos.

Pakalbinus prie ežero susirinkusius sveikuolius paaiškėjo, kad dauguma jau yra išmėginę šią pramogą ir maudynės tvenkinyje žiemos metu jiems ne naujiena. Buvo ir tokių, kurie atėjo palaikyti sveikuolių, tačiau patys į ledinį vandenį lipti neišdrįso, tiesiog drąsino tam pasiryžusius.

Prakalbus apie maudynių šaltame vandenyje naudą, entuziastai neabejojo, kad tokios maudynės grūdina organizmą, stiprina imuninę sistemą ir žmogus tampa atsparesnis ligoms bei įvairioms infekcijoms. Kadangi ledinių maudynių mėgėjai rinkosi vėluodami, nieko nelaukę pirmieji į eketę be jokio apšilimo nėrė trys šakiečiai. Vienas iš jų – Ričardas Sutkus. Maudynių mėgėjas pasakojo, kad jau keletą metų iš lovos tiesiai po šaltu vandeniu lenda ir į eketę be jokio apšilimo šoka ne pirmą kartą.

„Man – tai didelis malonumas. Vienodai puikiai jaučiuosi maudydamas ežere ir prie minus dviejų, ir prie minus 27 laipsnių. Vanduo ne toks jau ledinis, kaip atrodo. Pamiršau, kada sirgau ar lankiausi pas gydytoją. Svarbiausia – nusiteikimas“, – įsitikinęs šakietis. – Baimės akys didelės. Aš nežinau, kodėl žmonės gąsdinami, kad be pasiruošimo negalima šokti į eketę. Čia reikia klausti specialistų.“

„Sakoma, kad užgrūdintas organizmas pereina ugnį, vandenį ir varines triūbas, tačiau vadovaujantis grūdinimosi ekspertų nuomone, organizmo paruošimas išoriniam stresui yra būtinas. Iš kitos pusės – nė vienas, eidamas į šaltą dušą, neapšilinėjame“, – svarstė Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas, vis tik pasilikdamas prie specialistų patarimo prieš šokant į ledinį vandenį pasimankštinti arba pasikaitinti pirtelėje.  

Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Indrė Biemolt pasakojo, kad į ledinio vandens eketę skirtingu metu šoko apie 12 žmonių. Renginyje dalyvavo Seimo narys šakietis Kęstutis Smirnovas ir ne kartą Šakiuose rytines mankštas ir maudynes vedęs Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas ir grūdinimosi ekspertas Dainius Kepenis. Jo organizuotame apšilime dalyvavo apie 30 žmonių, tačiau tik šeši–septyni iš karto pasiryžo išsimaudyti lediniame vandenyje. Kiti į eketę šoko tik gerai įsikaitinę pirtelėje.  

„Anksčiau „ruonių“ maudynės pritraukdavo daug daugiau entuziastų, visi netilpdavo ir į pirtelę, – prisiminė I. Biemolt. – Šiemet miestas tuščias, atrodo, kad persirengusių užgavėniautojų pavasario sutiktuvių šventėje buvo daugiau nei dalyvių. Ir į maudynes pažiopsot atėjo daugiau nei besimaudančių. Kodėl taip yra, sunku pasakyti. Gal niekas darosi neįdomu, žmonės mieliau sėdi namuose prie televizoriaus, tačiau smagu, kad atsirado drąsiausių, kurie dalyvavo, šoko į ledinį vandenį.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.