Punktas nenaikinamas, bet prie pokyčių teks taikytis

slavikieciai
Nuotr. Gausiai susirinkusiems slavikiečiams bandyta paaiškinti, kad medicinos punktas nebus uždarytas, tik jame dirbs ne vietinė slaugytoja, o kartą per savaitę atvyks gydytoja. Tačiau slavikiečiai pokyčiais nesužavėti.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors slavikiečiai į susirinkimus ypač aktyviai renkasi visada, bet ketvirtadienį seniūnijos saliukė buvo sausakimša kaip reta, ne visiems užteko vietos atsisėsti, o tiek valdžios atstovų, esamų ir būsimų, Slavikai turbūt seniai nematė. Tiesa, pirminė susitikimo žinia, kad medicinos punktas jau uždaromas, nepasitvirtino, nes keisis tik paslaugų teikimo specifika, tačiau gyventojai pokyčiais neliko sužavėti, o ir iš susitikimo dažnas skirstėsi nelabai supratęs, tai kaipgi toliau viskas vyks.

Punkto neuždarys

Jau susitikimo pradžioje vicemeras Bernardinas Petras Vainius slavikiečius patikino, kad kalbos, jog punktas uždaromas, laužtos iš piršto, o šiuos gandus paskleidęs žmogus, anot mero pavaduotojo, ir tam tikrą neišmanymą pademonstravo, nes be savivaldybės tarybos žinios toks sprendimas negalėtų būti priimtas. Apie tai, kad punkto niekas nesiruošia uždaryti, vėliau kalbėjo ir laikinoji Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) vadovė Reda Naujokaitienė. Ji svarstė, kad akivaizdu, jog šioje situacijoje pirmoje vietoje ne paties punkto klausimas, bet esamos bendruomenės slaugytojos etatas. Išties ypač vyresnio amžiaus slavikiečiai neįsivaizduoja punkto be čia daugybę metų išdirbusios bendruomenės slaugytojos Birūtos Bilevičienės ir norėtų, kad ir toliau paslaugas teiktų būtent ji. Tačiau Šakių PASPC planai kitokie.

„Viskas, kas turi pradžią, turi ir pabaigą“, – sakė R. Naujokaitienė, kurios žodžius per besiliejančias emocijas žmonės ne visada ir girdėjo.

Statistika kardinaliai skiriasi

Įstaigos laikinoji vadovė informavo, kad Šakiuose įsikūrus Zanavykų klinikai iš poliklinikos išėjo kelios medikės, o paskui jas ir nemažas būrys pacientų – apie 2,5 tūkst. Tad įstaigai tai gana didelis nuostolis ir reikia ieškoti sprendimų, kaip mokėti algas, kaip vykdyti paslaugas, kad nesusiklostytų situacija, jog ir visą polikliniką reiktų uždaryti.  

„Norit pasakyti, kad Slavikų slaugytojos etatas išgelbės polikliniką?“ – aidėjo klausimas iš salės.

Tačiau, kaip paaiškėjo, dideli neatitikimai tarp turimos poliklinikos statistikos ir slaugytojos žodžiu pasakytų duomenų. Pasak B. Bilevičienės, kasdien ji sulaukia ir 10, ir 12 pacientų, būna ateina tik keturi, tačiau dažnai pas juos į namus vyksta, pagalbos kartais ir naktimis žmonės prašosi. Tačiau R. Naujokaitienė informavo, kad statistika, kurią, beje, turi pateikti ta pati bendruomenės slaugytoja, kalba ką kita – kaip rodo turimi duomenys, per metus punkte suteiktos tik 49 paslaugos, tad išeitų, kad per mėnesį apsilanko tik keturi pacientai! 2018 m. punkto išlaikymui įstaiga išleido 7,5 tūkst. eurų, neskaičiuojant atlyginimo, medikamentų, tvarsliavos ir pan.

„Tai jūs paskaičiuokite. Padalinkite tuos 7,5 tūkst. iš tų žmonių skaičiaus“, – ragino gydytoja aiškinusi, kad vidutiniškai vieno žmogaus apsilankymas iš Ligonių kasų atsieina 4,5 euro, o Slavikų atveju išeina, kad „vienas žmogus kainuoja apie 150 eurų“.

Kodėl taip smarkiai skiriasi pagrindiniai rodikliai, t.y. apsilankančių žmonių skaičius, nesuprato nei vicemeras Bernardinas Petras Vainius, nei Švietimo, sveikatos, kultūros bei socialinių reikalų komiteto pirmininkas Mečislovas Švabas, pečiais gūžčiojo ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė.

Pati slaugytoja susitikimo metu faktiškai nekalbėjo, su esama situacija, kad ji neteks darbo, kodėl taip yra, pasak R. Naujokaitienės, B. Bilevičienė yra supažindinta tiek raštu, tiek žodžiu.

„Supratau, kad jūsų slaugytoja nevykdė to, ką privalėjo, ir sąžiningai nesuregistruodavo, nes tų skaičių, kuriuos jūs sakote, poliklinikos apskaitoje nėra. Nes tada arba nelegalus darbas buvo, arba paslaugos nesuteikiamos. Užtat ir nepykite, jei dirbate kai kur neskaidriai. Registracija privaloma, mes esame priversti analizuoti per skaičius, per faktus, per pinigus“, – reziumavo B. P. Vainius.

Principai prieš argumentus

Tačiau iš salės žmonės šaukė esą ne tokie jau dideli pinigai tie 7,5 tūkst. eurų, kai kalbama apie žmonių sveikatas. R. Naujokaitienė ramino, kad punkto niekas neuždaro, žmonės be priežiūros neliks, kartą per savaitę į Slavikus atvyks šeimos gydytojo kabineto komanda – gydytoja ir slaugytoja, o reikalui esant slaugytoja dirbs ir dažniau, kai reikės, žmonėms leis vaistus, statys lašines. Poliklinikos vadovė ragino įvertinti, kad žmones apžiūrės ne slaugytojas, o profesionalus gydytojas, tačiau įsiaudrinę slavikiečiai replikavo, kad nieko jiems nereikia – tik B. Bilevičienės, nes nors ir pensinio amžiaus, puikiai visus pažįsta, ligas žino, o ir licencija galiojanti.

„Čia jūsų principo reikalas, bet mano argumentai stipresni“, – sakė R. Naujokaitienė, patikinusi, kad apie 600 slavikiečių yra būtent poliklinikos pacientai.

Medikė išsamiai dėstė, kad nuo balandžio 10 d. trečiadieniais į medicinos punktą iš Šakių atvažinės gydytoja Alina Tvarušytė-Cvirkienė ir darbą pradės 9 val. ryto.

Tiesa, R. Naujokaitienė paaiškino, kad gydytoja apžiūrės tik Šakių poliklinikos pacientus, nepriklausomai, prie kurio gydytojo žmogus prisirašęs, o ne prie kitų įstaigų prisirašiusius žmones, mat paaiškėjo, kad tarp slavikiečių yra ir Dalios Zaleskienės ambulatorijos, ir Zanavykų klinikos pacientų. Tad jiems rekomenduota kreiptis į savo įstaigas.

Kaistančią atmosferą bandė gesinti ir Slavikų bei Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė.

„Aš atvažinėju metus laiko. Kada kam nepadėjau ar atsakiau? Čia kalbama apie paslaugą“, – seniūnė ragino žmones reaguoti ramiau, kad šie apskritai per savo ambicijas neliktų be punkto – „jeigu jūs pasakysite ne, ir bus ne“. Tad iš susitikimo slavikiečiai skirstėsi gal kiek ramesni, bet su daugybe klausimų – tai kaipgi bus, kai jiems reikės suleisti vaistus, kas bus, jei gydytoja dirbs trečiadieniais, o jos prireiks kitą dieną ir pan.

Pasvarstymai

Savo pasvarstymais dalijosi ir minėtas gausus būrys politikų. Štai buvęs meras Juozas Bertašius prisiminė, kad tai jam valdant rajoną čia ir buvo įrengtas medicinos punktas, nes žmonės jo prašė, parašus rinko. Irenos Haase patarėjas ir būsimasis tarybos narys Gintautas Lenkas retoriškai svarstė, ar realu išlaikyti visus punktus kaimuose, kai kalbama apie ligoninių pertvarką. Čia įsiterpęs Valdas Stankūnas ragino neskleisti dezinformacijos ir negąsdinti žmonių, o Darius Jakavičius siūlė nesibaidyti siūlomos šiuolaikiškos alternatyvos, atvažinėjančios gydytojos, bet galbūt dar palikti ir B. Bilevičienę. Savo kraštiečių interesus ir toliau, sulaukęs palaikymo, žadėjo ginti susitikimą organizavęs slavikietis Ričardas Lekavičius, kuris, beje, į rinkimus ėjo su J. Bertašiaus komitetu „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“, tačiau kad patektų į tarybą, pritrūko balsų, o nuo praėjusios savaitės tapo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariu.

Šakių PASPC iš viso kaimiškose vietovėse turi penkis punktus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.