Auga kraujo donorų gretos

kraujo donoryste ausra
Nuotr. Ketvirtadienį pirmą kartą kraujo dovanojo 34 šakiečiai, tarp 15 nuolatinių donorų buvo tokių, kurie neatlygintinai dalijasi savo krauju jau 10 ir daugiau metų.


Praėjusį ketvirtadienį priešais senąjį Šakių gimnazijos pastatą ant pievelės įsikūrę VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“ medikai kvietė rajono gyventojus padovanoti kraujo. Šįkart iš 74 šakiečių, atvykusių tapti kraujo donorais, kraujo dovanoti galėjo 49. Net 34 rajono gyventojai kraują davė pirmą kartą.
 
Ligoninėse atliekant kraujo perpylimus dažnai pritrūksta tai vienos, tai kitos kraujo grupės atsargų. Todėl jau tapo tradicija Šakiuose organizuoti neatlygintinas donorystės akcijas ir prisidėti prie žmonių gyvybių išsaugojimo. Paimti kraujo iš mūsų rajono kraujo donorų tris–keturis kartus per metus užsuka VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“ darbuotojai, kurių teigimu, atvykti į Šakius – didelė šventė, nes žmonės jų laukia. Kadangi miestas nedidelis, kaskart atvykus surinkti 70 krepšelių kraujo yra labai geras rezultatas.

Tiesa, šįkart jis buvo kiek mažesnis, nes, pasak šios akcijos organizatorės, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuro jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinatorės Akvilės Mirauskaitės, šįkart neatlygintinai paaukoti savo kraujo negalėjo net 25 atvykę rajono gyventojai (dėl per žemo hemoglobino kiekio kraujyje, per aukšto ar per žemo kraujospūdžio ir kt.). Nepaisant to, džiugu, kad auga donorų gretos – pirmą kartą kraujo dovanojo 34 šakiečiai. Tarp nuolatinių donorų buvo tokių, kurie neatlygintinai dalijasi savo krauju jau 10 ir daugiau metų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.