Verdiktas aiškus – medicinos punktų neliks

naujokaitiene pavydiene
Laikinoji Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vadovė Reda Naujokaitienė (kairėje) pažadėjo, kad punktų aptarnaujamose teritorijose išimtiniu atveju intraveninio gydymo paslauga bus atliekama ir namuose, jei žmogus neturės galimybių atvykti. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Nors Sveikatos ir socialinių reikalų bei Finansų ir rajono plėtros komitetai prašė klausimą dėl Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) Briedžių, Gotlybiškių, Sintautų, Slavikų ir Veršių medicinos punktų uždarymo atidėti, jis liko penktadienį vykusio tarybos posėdžio darbotvarkėje. Todėl nenuostabu, kad ir vėl sulaukė daugiausiai diskusijų, bet galiausiai sprendimas priimtas – punktai bus uždaryti.
 
Mobili paslauga bus geresnė

Laikinai Šakių PASPC vadovaujanti Reda Naujokaitienė tarybos nariams pristatė priežastį, dėl kurios norima atsisakyti medicinos punktų: sumažėjus prisirašiusiųjų skaičiui, sumažėjo ir įmonės finansavimas. Norint išgyventi, tenka perskirstyti lėšas. Medicinos punktų išlaikymui Šakių PASPC papildomo finansavimo negauna, tenka suktis iš bendrų pinigų, todėl punktai tampa didele našta įstaigai ir tai verčia optimizuoti įstaigos darbo organizavimą.

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, papildydamas R. Naujokaitienę, teigė, kad gyventojams labiau rūpi ne finansinė šio klausimo pusė, o kokios paslaugos yra teikiamos ir jų prieinamumas. Vadovės teigimu, punkto veikla yra apibrėžiama kaip prevencinė. Į ją įeina besikreipiančių asmenų kraujospūdžio, pulso, temperatūros matavimas, bendros būklės vertinimas ir slaugos užtikrinimas namuose. Pastaroji paslauga gali būti teikiama ne tik iš punkto, bet ir iš pačios įstaigos. Pasak jos, mobili paslauga gali būti netgi geresnė, nes galima pas ligonį atsivežti ir laboratoriją, ir kitą reikiamą įrangą.
 
Namuose sulašins ir lašines

Kitas klausimas – ką daryti pacientams, kuriems reikalingas gydymas intraveniniu būdu?

„Jau yra apspręsta, kad tais atvejais, kai pacientai yra nutolę nuo mūsų Centro ir gyvena punktų aptarnaujamose teritorijose, gydytojo paskyrimu išimtiniu atveju ta paslauga bus atliekama namuose, jei žmogus neturi transporto ar galimybių atvykti“, – pažadėjo R. Naujokaitienė, teigdama, kad tokių žmonių nebus labai daug ir išlaidos nebus didelės.

Komitetų metu paaiškėjo, kad trys iš penkių medicinos punktų šiuo metu jau neveikia. Pasak Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko Martino Eimučio, šitas klausimas per greitai atėjo į sprendimo priėmimo stadiją, galbūt jį reikėjo labiau išdiskutuoti su bendruomenėm, kad būtų mažiau pasipriešinimo. Jis domėjosi, ar tikrai visi punktai turi būti uždaromi. Gal tie, kurie yra gyvybingesni, dar galėtų veikti? Ar šita situacija nepaskatins žmonių pereiti į kitas gydymo įstaigas ir tai dar labiau nesumažins Šakių PASPC finansavimo? Kaip tai įvertinti ir apsvarstyti alternatyvas?

Peržiūrės ir visą struktūrą

Tarybos narys Bernardinas Petras Vainius kvietė į šį klausimą pažvelgti labiau kompleksiškai, nes, netekusi daugiau nei trečdalio prisirašiusiųjų ir tiek pat finansavimo, įstaiga turėtų uždaryti ne tik punktus, bet ir skubiai, netempiant gumos, peržiūrėti visą savo struktūrą, nes kuo ilgiau bus delsiama, tuo daugiau įstaiga patirs nuostolio.

„Darykim pilną reanimaciją su pilnu nuskausminimu, kad nereikėtų daug kartų operuoti“, – siūlė B. P. Vainius.

Pasak mero, iki galo nesutvarkyta Šakių PASPC struktūra yra vienas iš kliuvinių surasti šiai įstaigai nuolatinį vadovą, nes laikinam vadovui „priimti sprendimus iš tikrųjų yra gana komplikuota ir sudėtinga“.

„Mes, kaip steigėjai, nuo šito klausimo turėtume ne nusišalinti, o prisiimti atsakomybę, įvertinus visus pliusus ir minusus. Sveiko proto argumentų aš matau daugiau, todėl ir ryžausi palikti šitą klausimą svarstymui“, – kalbėjo E. Pilypaitis, primindamas, kad šis klausimas buvo keltas jau prieš porą metų, apkalbėtas tarybos nario Romo Pukinsko inicijuotoje konferencijoje, „į kurią buvo pakviestas sveikatos apsaugos specialistas gerb. Žekas, kuris ir pasakė, kad punktai yra akmuo po kaklu įstaigoms, kurios koncentruojasi ne į paslaugų teikimą, o į infrastruktūros išlaikymą“.

Nemato didelio taupymo

Su medicinos punktų naikinimu kategoriškai nesutiko tarybos narys Juozas Bertašius, kviesdamas neapsijuokti ir šį klausimą atidėti. Jo manymu, jį pirmiau reikėtų gerai išdiskutuoti. Tarybos nario Tomo Skaizgirio teigimu, visuomenė sensta ir felčerių darbas darosi labai svarbus – jei ir sutaupysim per visus penkis punktus kokius 500 eurų, tačiau papiktinsim labai daug žmonių. Jis atvirai pasisakė, kad nemano, kad tai yra didelis taupymas.  

„Išlaikydami šitokią pasenusią sovietinę struktūrą, mes skriaudžiame kitus, prie tos įstaigos prisirašiusius pacientus, galbūt jiems neskirdami reikalingų tyrimų, pirkdami pigesnes priemones ir, aišku, toj įstaigoj dirbančius žmones“, – įsitikinęs rajono vadovas.

Tarybos nariai susiskaldė. Vieni buvo už medicinos punktų uždarymą, kiti – prieš. Prieš balsavimą, frakcijos vardu 10 minučių pertraukos paprašė tarybos narė Raminta Jakelaitienė.

Vis tik sprendimas buvo priimtas. Už Briedžių, Gotlybiškių, Sintautų, Slavikų ir Veršių medicinos punktų, priklausančių Šakių PASPC, uždarymą balsavo 16 tarybos narių, penki buvo prieš, vienas susilaikė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.