Rajono jaunimui rūpi ne tik fizinė, bet ir psichinė sveikata

jaunimo forumas sveikata
Jaunimą domino psichinė sveikata, patyčių, lytiškumo temos, taip pat diskutuota apie gyvenimą be alkoholio, sveiką gyvenimo būdą. D. Pavalkio nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Trečiadienį Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centre vyko forumas „Jaunimo sveikata – ateities Lietuvai“, kuriuo susidomėjo maždaug 150 moksleivių iš Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo ir Griškabūdžio gimnazijų, Šakių „Varpo“ mokyklos ir kitų švietimo įstaigų. Tai parodė, kad jaunimui rūpi tiek fizinė, tiek ir psichinė sveikata.

Šio renginio iniciatorius, Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Martinas Eimutis, pasiūlęs prie jo organizavimo prisidėti Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacijos centrui bei Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biurui, neslėpė, kad jaunimui įdomesnė buvo antroji renginio dalis, kurioje buvo pristatomos sveikatos aktualijos, „kurios su laikmečiu keičiasi ir aštrėja“. Deja, dėl moksleivių nesudominusios pirmosios dalies, kurioje buvo kalbama apie Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų koordinacinių centrų veiklą ir perspektyvas, dalyvių skaičius sumažėjo maždaug tris kartus, iki 50-ties.

Tačiau, pasak Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininko, jei bent vienam jaunuoliui padės tai, ką jis išgirdo forume, vadinasi, savo tikslą renginys pasiekė. Mat paklausti, ar turi į ką kreiptis sunkią gyvenimo akimirką, rankas pakėlė tik trečdalis moksleivių. O iš tiesų labai svarbu, kad jaunas žmogus nesijaustų vienišas, nesijaustų neturintis į ką atsiremti.

Diskusijoje apie visavertį ir sveiką gyvenimo būdą buvo paliestos ir tokios temos, kaip gyvenimas be alkoholio, psichinė jaunimo sveikata, sveikas gyvenimo būdas. M. Eimutis prasitarė, kad labiausiai jaunimą sudominusiomis temomis planuojama surengti atskiras paskaitas.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro direktorius Romualdas Sabaliauskas pabrėžė, kad žmogaus sveikata 10 proc. priklauso nuo medicinos, 20 proc. – nuo aplinkos, 20 proc. – nuo genetikos ir net 50 proc. – nuo elgsenos. Jo manymu, „jei žmonės pozityviai bendrautų, tai neturėtų tiek psichinių sutrikimų, depresijų, nerimo, kiek turima šiandien, nes kiekvienas geras žodis gydo“.

Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė, Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų pilotinio projekto koordinatorė Agnė Šapokaitė pasidalijo patirtimis, kaip sekėsi įgyvendinti projektą ir padėti kitoms savivaldybėms. Vieną iš patirčių – bendradarbiavimo sutartis su poliklinika – norėtų perimti ir pas mus išbandyti Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro vadovas Viktoras Lebedžinskas. Sutarus su gydytoju būtų palikti keli laisvi talonai, jaunimui būtų sudaryta galimybė patekti pas jį greičiau, nereikėtų laukti.

Šakių jaunimo reikalų tarybos pirmininko pavaduotojo Simono Buteikio manymu, tokie renginiai labai reikalingi, nes jų metu ir išgryninamos problemos, su kuriomis susiduria jaunimas, ir pasidalijama gerąja patirtimi. Pasak jo, protingas žmogus mokosi iš svetimų klaidų, todėl kuo daugiau jaunimas rinksis ir diskutuos rūpimais klausimais, tuo daugiau įgis žinių. Taip pat moksleiviai domėjosi jiems pristatytomis mobiliosiomis programėlėmis, skirtomis norintiems sportuoti ir aktyviai leisti laisvalaikį.

Diskusijos metu jaunimas domėjosi ne tik sveikata, nuskambėjo ir toks filosofinis klausimas: jei gyvenimas toks trumpas, kodėl mes darome tiek daug dalykų, kurių nemėgstame, ir tiek mažai to, kas mums išties patinka? S. Buteikio teigimu, aktualiausios ir labiausiai jaunimą dominančios temos buvo psichinė sveikata, patyčių, tarpusavio supratimo ir pagarbos klausimas, lytiškumo tema ir aktyvi gyvensena. Pasak jo, tokie forumai padeda jaunimui tobulėti ir eiti į priekį, juo labiau, kai juos pristato specialistai, savo dalyko žinovai – gydytojas Andrius Kotkis, psichologė Viktorija Andreikėnaitė, emocinės paramos tarnybos „Jaunimo linija“ Kauno skyriaus vadovė Vaida Žliobaitė ar Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė.

„Aš tikiu, kad jaunimas geba daryti išvadas ir keisti savo elgesį po tokių forumų, kaip šis“, – konstatavo S. Buteikis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.