Atėjusi iš dviejų sistemų, nori jas sujungti į vieną

zubrickiene
Vienas prioritetinių savivaldybės gydytojos Editos Zubrickienės darbų – DOTS kabineto įrengimas ir atidarymas. D. Pavalkio nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Nuo lapkričio 11 d. savivaldybės gydytojos pareigose dirbanti Edita Zubrickienė teigia su darbo pobūdžiu jau susipažinusi ir daro pirmuosius žingsnius, kad būtų atlikti užsilikę svarbiausi darbai.

E. Zubrickienė atviravo, kad į šią pareigybę atėjo „iš dviejų sistemų: ir iš visuomenės sveikatos, ir iš asmens sveikatos priežiūros“.

„Pati darbo pradžia buvo Šakių ligoninės Vaikų ligų skyriuje, po to perėjau į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių, tad matau vieną pusę. Dešimt metų išdirbusi Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure, matau ir kitą pusę. Mano noras, kad abi pusės funkcionuotų ne atskirai, o eitų kartu viena su kita ir duotų naudą“, – kalbėjo savivaldybės gydytoja, pridurdama, kad visus medikus sieja bendras tikslas, jog bendruomenės žmonės išliktų kuo ilgiau sveiki, fiziškai aktyvūs ir galintys savimi pasirūpinti.

Pasak E. Zubrickienės, pirmiausiai ji ėmėsi, jos akimis žvelgiant, svarbiausių darbų. Vienas iš jų – vėluojantis 2016 m. įsakymu patvirtintas tiesiogiai stebimo gydymo kurso (DOTS) kabineto įrengimas ir atidarymas.

„Tai pirmas dalykas, ką norėjau padaryti, nes daug metų esame už tai linksniuojami. Statistika rodo, kad mūsų rodikliai didžiausi, todėl, manau, kad tai bus žmonėms ir socialinė parama, ir patogumas, ir galimybė gydytis“, – pabrėžė savivaldybės gydytoja, pridūrusi, kad dabar laukiama tik tarybos sprendimo, kad tai būtų pradėta įgyvendinti.

Juo labiau, kad kitų šalių patirtis rodo, jog socialinė motyvacija yra viena iš veiksmingiausių sėkmingo tuberkuliozės gydymo priemonių, nes skatina sergančius asmenis atvykti į DOTS kabinetą suvartoti vaistų.

E. Zubrickienės nuomone, kitas svarbus žingsnis – savižudybių prevencija. Siekiant sumažinti aukštus šios srities rodiklius, bus sudaryta Psichologinių krizių valdymo grupė. Savivaldybės gydytojos neramina ir rajono asmens sveikatos priežiūros centrai – „senėja ne tik gyventojai, bet ir medikai“.

„Šiandien neužtenka to ambulatorijos modelio, kuris veikė iki šiol, kur žmogus atėjo, gavo vaistuką ir išėjo. Šiuolaikiniam pacientui reikia daugiau – kaip vaistas veikia, kaip nesusirgti, kaip grūdintis. Įstaiga turi būti patraukli ne tik gydymu, bet atlikti sveikatos centro funkcijas“, – įsitikinusi specialistė, mananti, jog turime tobulėti, plėsti paslaugų spektrą ir taikytis prie laikmečio, kad įstaigos būtų patrauklios ir vietiniams gyventojams, ir iš užsienio grįžusiems, kitokį gydymo modelį mačiusiems tautiečiams.

Juo labiau, kad Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras parodė pavyzdį, kad galima „prisitraukti jaunų žmonių su naujais požiūriais ir plėsti įvairias papildomas paslaugas“. Pasak E. Zubrickienės, šeimos gydytojo komandoje galėtų būti ir socialinis darbuotojas, ir kineziterapeutas, taip pat galėtų būti teikiama šiandien labai svarbi psichologo paslauga, kurią gali suteikti ne tik psichologas, bet ir apmokytas medikas. Svarbiausia, kad žmogui būtų suteikta daugiau laiko ir dėmesio.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.