Profilaktiniai sveikatos patikrinimai jau atliekami

sveikatos patikrinimas
Medikai sako, jog profilaktinių patikrinimų metu vaikams dažniausiai nustatomos laikysenos bei akių problemos. (texaschildrens.org nuotr.)

Kaip ir kiekvienais metais, vaikams, einantiems į darželius ar mokyklas, profilaktiškai teks pasitikrinti sveikatą. Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė įsakymą, kad karantino metu ir trys mėnesiai po jo vaikams, ugdomiems pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo programas, netaikomas reikalavimas turėti galiojantį mokinio sveikatos pažymėjimą, tačiau sveikatos specialistai teigia, kad pažymėjimo vis vien reikės, tad pataria nelaukti rugsėjo ir vizitams pas medikus registruotis jau dabar.

Anot Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centrui (PASPC) laikinai vadovaujančios Ligitos Armonavičienės, anksčiau buvo pradedama tikrintis sveikatą jau gegužės mėnesį, o dabar sveikatos patikra pradėta visai nesenai. Gydytojos teigimu, po COVID-19 gali būti susidariusi eilė, todėl pataria nedelsti. Kad lankytojų srautas būtų suvaldytas, geriausia kuo greičiau paskambinti gydymo įstaigai, kurioje esate užsiregistravę, ir užsirašyti į eilę.

„Zanavykų klinikoje“ dirbanti vaikų ligų gydytoja Gintarė Dapkienė teigia, kad registruojama tik susitarus iš anksto, kadangi šiuo metu norima reguliuoti lankytojų srautus. Kol kas, gydytojos teigimu, tikrai nėra didelių eilių, tačiau pataria registruotis pagal situaciją – jei planuojate važiuoti į stovyklas arba jeigu reikalingi skiepai, tada rekomenduoja užsiregistruoti anksčiau. Anot G. Dapkienės, klinikoje registruojama nemažai pacientų, kurių sveikatos pažymos galiojimo laikas pasibaigęs, tačiau jiems šis dokumentas reikalingas, kad vaikai galėtų dalyvauti vasaros stovyklose.

 „Kaip paprastai, didžiausios problemos būna laikysena ir akys“, – apie pagrindinius vaikų sveikatos sutrikimus pasakoja vaikų ligų gydytoja, kuriai pritaria ir kitų kalbintų įstaigų medikės.

Anot D. Zaleckienės ambulatorijos direktorės Vilmos Kazakauskienės, nors dar registruojama nepilnu krūviu, tačiau profilaktinė sveikatos patikra vykdoma. Norint išvengti didelio žmonių susibūrimo, pirma užsiregistruojama ir tik tada vykdomas pacientų paskirstymas. Visgi ji sako, kad viskas turi būti su protu. Jei visi pradės registruotis dabar, sveikatos specialistai nespės visiems paskirti vizitų. Kadangi nežinia, kada COVID-19 virusas gali atsinaujinti, V. Kazakauskienė pataria tikrintis sveikatą, kol ramu ir karantinas pasibaigęs. 

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.