Koronavirusas Šakiuose plinta toliau, tarp užsikrėtusių – slaugytoja

greitoji lekia
Per praėjusią savaitę Šakiuose nustatyti keturi nauji koronaviruso atvejai, trys iš sergančiųjų gydomi Kaune, o slaugytojai, kaip ir kitiems greitosios darbuotojams, bus atliekami pakartotiniai tyrimai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Po to, kai praėjusią savaitę skelbėme apie po ilgokos pertraukos nustatytą naują koronaviruso atvejį, per tą laiką patvirtinti dar trys sergantieji, tarp kurių ir kontaktą su vienu iš užsikrėtusių turėjusi Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties slaugytoja.

Liepos 13-ąją, kaip jau buvome skelbę, Covid-19 buvo nustatytas vyresnio amžiaus rizikos grupėje esančiam šakiečiui. Buvo tirtos dvi su juo artimą ryšį turėjusios moterys. Vienai iš jų koronavirusas nustatytas, kitai ne. Sergančioji gydymui išvežta į Kauną, o kita moteris saviizoliacijoje. Tiesa, penktadienį savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, Ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis prasitarė, kad sergantysis ne itin linkęs bendrauti su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistais, dėl to gana sudėtinga atsekti buvusius kontaktus bei ryšius.

Nors buvo pasirodžiusi pirminė informacija, kad dar vienas (trečiasis užsikrėtęs šia infekcija) yra susijęs su anksčiau minėtu ligos židiniu, tačiau dabar, anot R. Juškaičio, NVSC patvirtino, kad tai visiškai naujas atvejis. Tačiau žmogus taip pat garbaus amžiaus, užsienyje nebuvęs.

Dar vienas Covid-19 patvirtintas Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) slaugytojai, kuri ir turėjo kontaktą su užsikrėtusiu.

„Ji vežė tą vyruką, buvo su daline apsauga“, – aplinkybes detalizavo Šakių GMPS direktorius Rimgaudas Lebedžinskas, atskleidęs, kad iš pradžių besiskundęs sveikatos problemomis žmogus net nebuvo karščiuojantis, į gydymo įstaigą kreipėsi pakartotinai.

Dėl to, kad slaugytojai nustatytas susirgimas, iš viso kone pusė Šakių GMPS darbuotojų yra karantine, teko gerokai koreguoti darbuotojų darbo grafikus. Visgi iš keturių tirtų darbuotojų jai vienintelei nustatytas susirgimas.

„Penktadienį bus daromas antras testas ir tai slaugytojai, ir kitiems su ja kontaktą turėjusiems. Jeigu aniems bus neigiamas dar sykį, jie galės grįžti į darbą“, – teigė R. Lebedžinskas.

Šakių GMPS direktorius atviravo, kad kol kas išsiverčia su turimais darbuotojais, jei situacija keistųsi, pagelbėti šakiečiams nusiteikę Kauno medikai. Pasak R. Juškaičio, tyrimai buvo daryti ir Šakių ligoninės Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus darbuotojams, pirmadienio žiniomis, atsakymai neigiami.

„Dar daugiau visokių švenčių, dar daugiau festivalių, dar daugiau užsieniečių parsisiunčiam ir charakyren mums bus. <...> Krūvos jų grįžta, o ką jie turi, mes nieko nežinom“, – mintimis dalijosi R. Lebedžinskas, teigęs, kad per anksti atsipalaidavo tiek aukščiausia, tiek vietinė vadžia.

Jo nuomone, reikėjo susilaikyti nuo visų masinių švenčių, neigiamai jis vertina savaitgalį buvusį Mėlynių festivalį, skeptiškai vertina ir artėjančias Onines.

„Savaitgalį beveik pusė iškvietimų buvo į Mėlynių festivalį, vienas sulaužytu žandikauliu, pasirodo, grįžęs iš Anglijos, tai gerai, kad dispečerinė pasakė, darbuotojai pilną apsaugą dėjosi“, – komentavo Šakių greitosios viršininkas, apgailestavęs, kad žmonėms trūksta sąmoningumo, dažnai besikreipiantieji ne iš karto įvardija, ar svečiavosi užsienio šalyse, ir pan.

Iš viso su naujais keturiais atvejais nuo pandemijos pradžios Šakiuose nustatyti aštuoni koronaviruso atvejai.

Kadangi šiuo metu Šakių savivaldybė patenka tarp tų, kur fiksuojamas didesnis sergamumas šia infekcija nei kitose Lietuvos savivaldybėse, Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad liepos 20–26 dienomis gyventojai dėl koronaviruso bus intensyviau profilaktiškai tiriami. Be Šakių, į didesnio sergamumo savivaldybių sąrašą patenka Trakų, Šalčininkų, Utenos, Kretingos rajonų bei Kauno miesto gyventojai.

Testavimo apimtys didinamos, kai sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų yra didesnis kaip 5 ir per paskutines 14 dienų yra nustatytas daugiau nei vienas užsikrėtimu koronaviruso infekcija atvejis.

Nurodoma, kad Trakų rajone sergamumas šiuo metu yra 21,5, Šakių rajone – 11,2, Kauno mieste – 7,6, Šalčininkų rajone – 6,6, Utenos rajone – 5,4, Kretingos rajone – 5,3.

Ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovas R. Juškaitis pabrėžė, kad, tik nustačius susirgimą, NVSC iškart nustatinėja ryšius, bendrauja, nukreipia tyrimams.

„Nereikia galvoti, kad tie žmonės paliekami likimo valiai. Tikrai iškart reaguojama“, – patikino R. Juškaitis.

Per sekmadienį, Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, patvirtintų naujų Covid-19 susirgusių žmonių buvo 15.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.