Vakcinos užsakytos, bet kada ir kiek gaus – nežinia

Kiekvienais metais vis daugėja žmonių, kurie skiepijasi nuo gripo. Šiemet Lietuva nusipirko per 200 tūkstančių vakcinos vienetų. Pirmiausia bus skiepijami medikai, slaugos namų gyventojai ir darbuotojai, sergantys lėtinėmis ligomis, tuomet gyventojai galės nusipirkti gripo vakciną, bet sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos buvo skelbta, kad jų gali užtekti ne visiems.

Zanavykų klinikos direktorė Violeta Šiurkienė teigia, kad visos gydymo įstaigos šias vakcinas užsisako dar pavasarį, tačiau pernai užsisakytos gripo vakcinos labai vėlavo, todėl nežinia, kaip bus šiemet.
 
„Žmonių susidomėjimas vakcina tikrai didesnis šiais metais, bus tikrai aktyvesnis skiepijimasis“, – neabejoja gydymo įstaigos vadovė.

Anot V. Šiurkienės, žmonių aktyvumas didėja, pasiskiepiję žmonės supranta vakcinos naudą ir džiaugiasi, kad nesusirgo, nors, žinoma, yra ir skeptikų. Gydymo įstaigos vadovės nuomone, skiepijamasis gripu bus tikrai aktyvesnis dėl Covid-19 viruso, nes kiekviena liga susilpnina žmogaus imunitetą, o žmonės nori visus metus išlikti kupini energijos bei gerai jaustis.

Pasak Šakių psichikos sveikatos centro direktorės Laimos Starkauskienės, kol kas sunku daug pasakyti apie gripo vakcinas, nes jos užsakytos, tačiau dar nežinia, kiek vakcinų bus gauta. Net jei gydymo įstaiga ir būtų gavusi vakciną, pradėti skiepijimą dar ankstoka, jis prasidės nuo rudens.

„Būdavo metų,  kada, atvirai sakant, likdavo vakcinų ir neįsiūlydavai, tačiau pernai metais labai gerai skiepijosi, nepritrūkom“, – dalinasi kasmetine skiepijimo patirtimi L. Starkauskienė.

Šiuo metu skelbiama, kad labai rekomenduojama skiepytis nuo gripo, nes pasiskiepijus mažesnė tikimybė susirgti gripu, o Covid-19 su gripu turi panašius simptomus. Kol kas gydymo įstaigos vadovė teigia, kad iš pacientų nepastebi labai didelio susidomėjimo vakcina, tačiau viskas gali pasikeisti rugsėjį.

„Bijau, kad, kai ateis tas laikas ir tos ligos išplis, bus problema diagnostikos tyrime, tad tikrai yra logikos pasiskiepyti“, – skatino pacientus atsakingai rūpintis savo sveikata Šakių psichikos sveikatos centro vadovė.

Anot gydymo įstaigų direktorių, kol dar nėra gauta vakcinų nuo gripo, yra sunku pasakyti, ar A. Verygos paskelbta informacija, jog gali neužtekti vakcinų, yra teisinga ar ne, tačiau tendencija, kad kiekvienas metais žmonių skiepijasi vis daugiau, tikrai yra.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.