Šoktelėjo susirgimų erkių pernešamomis ligomis skaičius

Nors Covid-19 skambiausiai girdimas visoje šalyje, kitos ligos taip pat nesitraukia. Šiais metais trigubai išaugo susirgimų skaičius erkiniu encefalitu. Per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti 136 susirgimai erkiniu encefalitu, pernai per tą patį laikotarpį užfiksuoti 99 atvejai.

Šakių rajone susirgimų taip pat padaugėjo – pernai tuo pačiu laikotarpiu Šakių rajone buvo registruoti 3 erkinio encefalito ir 4 Laimo ligos atvejai. Šiais metais registruoti 4 erkinio encefalito ir 6 Laimo ligos atvejai.
 
„Pagal šių metų stebėjimus registruojama padidėjusi erkių gausa. Marijampolės apskrityje erkių populiacija stebima Varnabūdės miško stacionare, Marijampolės savivaldybėje“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Marijampolės departamento Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėja Loreta Radzevičienė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, pirmieji erkinio encefalito atvejai šiemet užregistruoti kovo mėnesį, daugiausiai atvejų registruota balandžio mėnesį. Daugiametė sergamumo erkiniu encefalitu statistika rodo, kad sergamumo šia liga pikas Lietuvoje pastebimas birželio–spalio mėnesiais. Per šį laikotarpį užregistruojama apie 80–90 proc. visų erkiniu encefalitu susirgusių asmenų, todėl susirgimas erkių pernešamomis ligomis galimas ir rudens pradžioje. Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, miestuose gyvenantys žmonės nėra saugesni nei kaimų gyventojai, nes tarp šiemet erkiniu encefalitu susirgusiųjų buvo 76 kaimo  ir 60 miesto gyventojų. Iš viso pernai Lietuvoje buvo užregistruota 711 susirgimų erkiniu encefalitu, šeši žmonės nuo šios ligos mirė. Vieni didžiausių erkiniu encefalitu sergamumo rodiklių ir toliau fiksuojami Marijampolės apskrityje, tačiau, nors susirgusiųjų daugėja, pastaraisiais metais šioje apskrityje mirčių nebuvo registruota.

Užsikrėtusiųjų daug, tačiau šie metai buvo rekordiški ir pasiskiepijusių skaičiumi. Matyt, daugelis paklausė daktarų rekomendacijų pasiskiepyti dėl to, jog neturėjome žiemos ir buvo jau anksčiau pranašauta, kad galima didelė erkių populiacija. Šakių rajone per 2019 metus pasiskiepijo tik 370 žmonės, o 2020 m. sausio–liepos mėnesiais nuo erkinio encefalito pasiskiepijo 934 asmenys (daugiau nei 200 pasiskiepijo vasario mėnesį).

Siekiant išvengti užsikrėtimo rekomenduojama einant į mišką dėvėti tinkamus drabužius, naudoti repelentus, grįžus iš gamtos kūną gerai apžiūrėti, vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus. ULAC primena, kad erkinio encefalito vakcina įmanoma paskiepyti vaikus jau nuo vienerių metų, o skiepintis galimas ištisus metus.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.