Mobilus punktas Šakiuose veiklą pradėjo sklandžiai

mobilus punktas armonaviciene
Pirmoji diena mobiliame patikros punkte, pasak Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro laikinosios vadovės Ligitos Armonavičienės, vyko sklandžiai, į punktą atvažiuojančius automobilius nukreipia ir darbą koordinuoti padeda Šakių 405-os šaulių kuopos vadas Saulius Venskaitis. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pirmadienį Šakiuose pradėjo veikti mobilus koronaviruso patikros punktas, įsikūręs Kęstučio gatvėje prie „Šakių autobusų parko“ esančioje aikštelėje. Jame iki ketvirtadienio apsilankė 56 žmonės, panorę išsitirti, ar neserga Covid-19. Čia dirba dvi Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) darbuotojos, imančios mėginius, bei Šakių visuomenės sveikatos biuro darbuotoja.

Mobilus patikros punktas sėkmingai startavo ir pirmadienį nuo devintos valandos ryto jame buvo tikrinami rajono gyventojai. Šią savaitę punktas dirba nuo 9 val. ryto iki 13 val., kol kas jis dirbs tik darbo dienomis.

Pirmadienį patikros punkte nuo pat ryto jo veiklą stebėjo ir iškilusius klausimus tuoj pat sprendė Šakių PASPC laikinoji vadovė Ligita Armonavičienė, kuri pasakojo, kad kol kas darbas vyksta sklandžiai.

„Su pirmu asmeniu šiek tiek nesklandumų kilo dėl įvažiavimo į punktą. Kad nereiktų punkto darbuotojoms prie besitikrinančio apeiti iš kitos pusės, dabar kitaip nukreipiamos mašinos“, – patikros punkto užkulisius aiškino L. Armonavičienė.

Ji sako, kad kol kas patikros punkte po keturias valandas per dieną dirbs tik viena pamaina. Pasak L. Armonavičienės, šią savaitę įleidimą į punktą vykdys kas penkiolika minučių, todėl per dieną punktas priims 16 žmonių.

„Kitą savaitę dirbsime nuo 8 val. iki 12 val., kad per pietus jau kartu su iš ligoninėje paimtais mėginiais mėginius būtų galima išvežti į „Antėjos“ laboratoriją Kaune. Manau, įsidirbsime ir intervalus tarp žmonių, kurie bus įleidžiami į patikros punktą, mažinsime iki 10 ar 5 min, todėl jau kitą savaitę galėsime priimti 24 ir daugiau asmenų“, – sako L. Armonavičienė.

Ji dar kartą primena, kad į mobilų punktą negalima vykti nusprendus savarankiškai – prieš tai būtina užsiregistruoti tyrimui skambinant į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808 arba užsiregistruoti internetu, užpildžius specialią anketą interneto tinklalapyje 1808.lt. Būtina nurodyti, kad tirtis pageidaujama Šakiuose.

„Pacientai čia atvyksta tik gavę „Karštosios koronaviruso linijos 1808“ nukreipimą ir specialią tik jiems skirtą žinutę su identifikavimo numeriu“, – primena L. Armonavičienė.

Devintą valandą į Šakių mobilų Covid-19 patikros punktą atvyko ir pirmųjų besitikrinančių automobilis. Apie punktą informuoja informaciniai ženklai. Automobilis sustoja prie ženklo „Stop kontrolė“ ir informacinio ženklo, žyminčio apie mobilų punktą, jame aiškiai surašyta, kaip žmogus turėtų elgtis.

Sėkmingam Covid-19 patikros punkto darbui buvo pasitelkti ir Šakių 405-os šaulių kuopos nariai. Pačią pirmą patikros punkto veikimo dieną čia darbavosi šios kuopos vadas Saulius Venskaitis. Atvykus besitikrinančiam asmeniui reikia sustoti prie minėto ženklo, pridėti prie automobilio lango telefoną ir parodyti gautą registracijos žinutę bei asmens dokumentą. S. Venskaitis per raciją perduoda duomenis greta pastate dirbančiai Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojai, kuri sutikrina atvykusio žmogaus duomenis. Tuomet besitikrinančio asmens automobilis nukreipiamas prie palapinės, mobilios komandos narė paprašo atidaryti langą, dar kartą pasiteirauja asmens vardo ir pavardės, instruktuoja, kaip žmogui kvėpuoti. Tuomet paimamas mėginys iš nosiaryklės, dedamas į mėgintuvėlį, ant kurio iš anksto užrašyta besitikrinančio pavardė bei registracijos kodas, tuomet  pasitikrinusio piliečio automobilis išvažiuoja iš patikros punkto.

„Asmuo patikros punkte užtrunka apie vieną minutę“, – patikslina L. Armonavičienė ir priduria, kad ji ir punkte dirbančios darbuotojos lankėsi Marijampolėje, kur dalyvavo mokymuose, anot jos, būtent punkto darbo specifiką ir perėmė iš marijampoliečių, kurie punkte dirba jau pusę metų.

Pirmą patikros punkto dieną pasitaikė ir smalsuolių, pro šalį šunį vedžiojanti moteris teiravosi, ar galima išsitirti mokamai. Kitas asmuo tiesiog su dviračiu įvažiavo į patikros punktą, priekaištavo, kad trūksta informacijos, kas čia vyksta ir kur kreiptis norint išsitirti dėl koronaviruso. Todėl tiek L. Armonavičienei, tiek S. Venskaičiui teko žmonėms dar kartą viską nuosekliai paaiškinti.

Kaip patikslino čia pat dirbanti Visuomenės sveikatos biuro darbuotoja, pirmadienį ryte jau buvo aiškus „Karštosios koronaviruso linijos 1808“ užregistruotų žmonių skaičius antradieniui, visos 16 vietų Šakiuose jau buvo rezervuotos.

Pasak L. Armonavičienės, jei besitiriančių asmenų skaičius didės, patikros punktas veiks ilgiau, bus formuojama antra pamaina.

„Sunku pasakyti, kiek šio punkto reiks Šakiuose. Viskas priklauso nuo epidemiologinės situacijos Lietuvoje. Jei sumažės sergamumas, darbo apimtys patikros punkte sumažės, patikros punktai yra ir gretimuose Jurbarko, Vilkaviškio rajonuose “, – svarstė L. Armonavičienė.

Ji dar pridūrė, kad galbūt paties punkto vieta nėra labai tinkama, kadangi atvažiavę pasitikrinti sustoja judrioje Kęstučio gatvėje, o reikėjo galbūt atskiros aikštelės atvažiuojančių automobiliams, kad jie netrukdytų eismui. Pastatyti prie punkto ženklai trikdo ir vairuotojų dėmesį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.