Karščiausiu viruso židiniu išlieka Šakių greitoji

greitoji pagalbos stotis
Šiuo metu serga apie pusę Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties kolektyvo, tačiau kol kas paslaugas užtikrinti dar pavyksta, jei pajėgų trūks, žada pagelbėti Kauno medikai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Sekmadienį karantinas pratęstas iki sausio 31 dienos, karantino priemonės sugriežtintos, o pagal Covid-19 sergančiųjų skaičių Lietuva išlieka Europos šalių viršūnėje. Gana aukšti sergamumo rodikliai išlieka ir rajone, neramina žinia, kad yra iškritę apie pusė Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties kolektyvo, tarp kurių ir vadovai, tačiau akivaizdu ir tai, kad žmonių sąmoningumo pandemijos akivaizdoje visgi trūksta.

Pirmadienio ryto duomenimis, pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo, administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, bendras sergančiųjų skaičius buvo 384 žmonės, kartu su jais saviizoliacijoje 527 asmenys. Žiūrint paskutinių keturių dienų statistiką, per dieną vidutiniškai nustatomi 22 nauji atvejai. Per paskutines keturias dienas pasveiko 31 žmogus. Šiuo metu vienas karščiausių židinių – Šakių greitosios medicinos pagalbos stotis, kur iki pirmadienio ryto sirgo 10 darbuotojų, tarp kurių ir įstaigos administracija. Anot direktoriaus Rimgaudo Lebedžinsko, kol kas dar pavyksta užtikrinti paslaugas, reikalui esant brigada būtų siunčiama iš Kauno, tačiau padėtis išties rimta.

„Kol kas dar įmanoma sudaryti dvi budinčias brigadas, bet žmonės jau praktiškai namo grįžta tik rūbų pasikeisti... Ačiū jiems už pasiaukojimą, stiprybės ir ištvermės“, – rašė socialiniame tinkle meras Edgaras Pilypaitis.

Reaguojant į tokią situaciją budinčią komandą iš vairuotojų surinko ir savivaldybės administracija.

„Lengvus ligonius iš ligoninių išrašo iki galo nepasveikusius, kai pagerėja būklė, nes trūksta lovų. Jei niekas tokių žmonių parvežti negali, gelbėsime mes, nes matome, kokia situacija su greitąja“, – kalbėjo R. Juškaitis ir pridūrė, kad tokių prašymų daug nebūna, nes dažniausiai parsivežimą visgi susiorganizuoja patys artimieji.

Anot ekstremalių situacijų operacijų vadovo, neramina ir situacija Kukarskės globos namuose, kur vienas gyventojas dėl susirgimo paguldytas į ligoninę, kitas karščiuoja.

„Įstaigos vadovė tikisi situaciją suvaldyti, srautai atskirti, yra izoliacinės patalpos“, – informavo R. Juškaitis.

„Toliau po kelis atvejus siejama su Kudirkos Naumiesčio socialinės globos namų, Šakių ligoninės, Griškabūdžio gimnazijos, Šakių darželio „Berželis“ židiniais“, – informacija sekmadienį dalijosi meras.

Mobilus patikros punktas pirmadieniais atlieka daugiau tyrimų, nes norinčių tirtis būna susikaupę per savaitgalį. Jame, anot R. Juškaičio, įmanoma patikrinti 48 asmenis, tad pirmadieniais ir paiimamas panašus ėminių skaičius, kitomis dienomis norinčių tirtis būna mažiau.

Visgi kalbėdamas apie bendrą situaciją R. Juškaitis bando apeliuoti į žmonių sąmoningumą. Jis vardijo atvejus, kai praėjusią savaitę su ligos simptomais žmonės visgi ėjo į darbą, patys nusprendę, kad tai tik peršalimas. Sako, jog sulaukia skambučių, kad į šermenis susirinkę žmonės irgi nesilaiko karantino reikalavimų, neišlaikomi nei reikiamo atstumo, nei ploto reikalavimai, nemažai neatsisako ir gedulingų pietų.

„Ir per laidotuves, šermenis turėtų laikytis reikalavimų. Būtinas ir dviejų metrų atstumas ir 10 kvadratų žmogui, o skambina ir sako, kad sėdi susigrūdę, per laidotuves irgi grūdžiasi, tai paskui vėl bus nauji židiniai“, – kalbėjo ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Ankstesnė valdžia buvo nusprendusi automobilių stovėjimo aikštelėse palikti tik 20 proc. vietų (naujoji šį reikalavimą panaikino), tačiau realiai stebint situaciją buvo akivaizdu, kad pirkėjų įpročių tai nepakeitė, nors nepatogumų ir kilo – žmonės į prekybos vietas plūdo tolėliau pasilikę transporto priemones, o kad srautai būtų stipriai reguliuojami, irgi neteko matyti. Tik nuo pačių žmonių sąmoningumo priklauso elgesys ir prie kasų, kai toli gražu  ne visada laukiama, kol atsiskaitys vienas pirkėjas ir prieis kitas, o net ir paprašius nelipti ant galvos ir laikytis saugių atstumų, ne visada lieki suprastas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.