Situacija stabili, o gudraujantys nebus toleruojami

mobilus punktas sakiai
Nors rekomenduojama testuotis ir ypač veiklą atnaujinusius tai daryti reguliariai, visgi realybė tokia, kad testų atliekama vis mažiau, o Šakiuose vieną dieną pasiektas antirekordas, kai testą darėsi tik vienas žmogus. D. Pavalkio nuotr.


Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas, administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis pasidžiaugė, kad vakcinavimas įsibėgėja, tačiau patikino, kad mokytojų gudravimas norint gauti konkrečią vakciną, nebus toleruojamas.
 
Pasak R. Juškaičio, išties susiduriama su problema, kad dalis mokytojų atsisako skiepų, tačiau lygiai taip pat sąrašai vis pasipildo jų pavardėmis, vadinasi, svarsto administracijos direktoriaus pavaduotojas, yra persigalvojančių. Tad pedagogų skiepijimas vyksta jau trečia savaitė. Visgi atsiranda sakančių, kad nesiskiepys „AstraZeneca“, bet jeigu jam būtų pasiūlyta „Pfizer“ vakcina, jis skiepytis sutiktų. Tačiau tokie gudravimai ir manipuliacijos, anot R. Juškaičio, negali būti toleruojami, nors ir norima, kad pasiskiepytų kuo didesnė dalis žmonių. Tokia pasirinkimo galimybė tiesiog būtų neteisinga kitų žmonių atžvilgiu, tad kol kas laikomasi nuostatos, kad atsisakiusieji bus braukiami iš sąrašų, o skiepijami bus tomis vakcinomis, kokių tą dieną bus turima. R. Juškaitis mano, kad neigiama nuomonė apie „AstraZeneca“ galimai susiformavo dėl to, kad dažniausiai girdimi nepatenkinti ir garsiai savo požiūrį reiškiantys, kai pritariantys ir patenkinti laikosi tyliai.

Per šią savaitę buvo gauta 540 vakcinų, kuriomis skiepijami vyresni nei 80 metų asmenys ir pedagogai. Nuo pirmadienio vakcinas ketinama paskirstyti ir ambulatorijoms, kur patogiau skiepyti ne Šakiuose gyvenančius asmenis. Atsirado galimybė skiepyti ir gulinčius vyresnius žmones, kuriuos leista vakcinuoti jų namuose, tuo labiau, kad skiepijant „AstraZeneca“ vakcina išsisprendžia sudėtingas transportavimo klausimas.

Rajone vakcinas gavę yra 5,4 proc. gyventojų, Lietuvoje paskiepytų asmenų skaičius sudaro 4,7 proc.

Kalbant apie statistiką, nors tris dienas rajone nebuvo fiksuota nė vieno atvejo, vieną dieną nustačius tris, vidutinis naujų susirgimų skaičius išeina vienas atvejis per dieną. Šis rodiklis, anot R. Juškaičio, gana neblogas, rajonas išlieka geltonojoje zonoje, kai mus supantys yra pavojingoje raudonojoje zonoje. Šiuo metu 100 tūkst. gyventojų rajone tenka 72 sergantieji, kai Lietuvos vidurkis yra 247. Saviizoliacijoje yra 132 asmenys, pagal naują skaičiavimo metodiką, kai sergantieji tokiais nelaikomi po 20 dienų, rajone yra 19 koronavirusu sergančių žmonių. Per pastarąsias dvi savaites nuo koronaviruso rajone nemirė nė vienas žmogus.

Tiesa, ypač mažėja besitestuojančių skaičius, nors R. Juškaitis ragina veiklą pradėjusius verslininkus testuotis reguliariai.

„Testavimas ir reikalingas, ir naudingas, norėčiau tai priminti“, – sako savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Per savaitę testavosi 312 rajono žmonių, o mobiliajame patikros punkte vieną dieną buvo pasiektas antirekordas, kai testą darėsi tik vienas žmogus.

„Esame stabilioje situacijoje, tačiau, žiūrint bendrai, neramina stacionarizuojamų gyventojų skaičius – vidutiniškai 20 žmonių Lietuvoje paguldoma į ligoninę dėl koronaviruso kasdien jau nuo pat vasario pradžios! Jei Covid-19 ligonis stacionarizuojamas, tai tikrai ne šiaip dėl pagulėjimo. Ligoninės – ne kurortas. Tuo tarpu testų atliekama vis mažiau, o atrandamų teigiamų atvejų per 7 paras dalis šoktelėjo nuo 6,5 iki 10,3 procento! Reiškia, virusas niekur nedingo, bet diagnozuojamas jis tik tada, kai apsikrėtęs žmogus pajunta aiškiai išreikštus simptomus. Tai gana pavojinga situacija, nes greitai gali tapti sunkiai valdoma”, – mintimis apie bendrą sergamumo situaciją socialiniame tinkle dalijosi meras Edgaras Pilypaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.