Rajono gyventojai noriai naudojasi galimybe skiepytis „AstraZeneca“

vakcina be eiles
Ketvirtadienį „AstraZeneca“ vakcina panoro būti paskiepyti 87 rajono gyventojai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ
Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nuo pirmadienio Šakiuose atsirado daugiau galimybių testuotis dėl koronaviruso, o labiausiai pasiteisino profilaktinis antigenų testas, kurio limitas išnaudojamas, tad apimtys bus didinamos. Bent jau kol kas optimistiškai nuteikia ir gerėjanti sergamumo statistika.

Pasak savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio, ketvirtadienio ryto duomenimis, rajone sirgo 36 asmenys, saviizoliacijoje 142.

Naujai susergančių dienos vidurkis nukrito iki vieno žmogaus, 100 tūkst. gyventojų tenka 88 sergantieji.

„Matome, kad situacija išties gerėja, galbūt jau galėtume būti geltonojoje zonoje, bet pagal teigiamus tyrimus neturime reikiamo rodiklio“, – sakė R. Juškaitis.

Per paskutines septynias dienas buvo ištirti 274 rajono gyventojai, teigiamų testų nustatyta 4,7 proc. (Lietuvos vidurkis yra 7,4 proc.). Tiesa, statistika pasipildė dar viena mirtimi, tad iš viso nuo pandemijos pradžios nuo Covid-19 mirė 23 rajono gyventojai.

Kaip minėta, nuo pirmadienio Šakių mobiliajame punkte atliekamas ne tik PGR, bet ir greitieji antigenų bei antikūnų testai. Būtent profilaktiniai antigenų testai pasiteisino labiausiai. Anot R. Juškaičio, ir trečiadienį, ir ketvirtadienį buvo užpildytos visos 15 vietų, tad planuojama apimtis didinti ir suteikti galimybę testuotis dar daugiau žmonių. Pavyzdžiui, PGR testų iš nosiaryklės padaroma kur kas mažiau, ketvirtadienį iš 15 galimų buvo laisvos aštuonios vietos.

Ketvirtadienį Jaunimo kūrybos ir sporto centre buvo vakcinuojami „AstraZeneca“ vakcina sutikę skiepytis asmenys – užsiregistravo 87 rajono gyventojai.

Vakcinavimas prasidėjo nuo ankstyvo ryto. Kaip patikino čia dirbančios Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro medikės, vakcinavimas vyksta sklandžiai, kadangi žmonės, registravęsi skiepui, jau žino, kad gaus būtent „AstraZeneca“ vakciną.

Penktadieniui norinčių skiepytis dar daugiau, kartu vyks ir gyventojų revakcinacija, todėl skiepų sulauks apie 200 gyventojų.

Po skiepo pakalbinta lukšietė Asta Cikanienė tvirtino, kad kol kas vakcina yra geriausia priemonė apsisaugoti nuo Covid-19 viruso.

„Nežinau, kiek praktiškai, bet psichologiškai tai tikrai padeda. Būsim pasiskiepiję, galbūt drąsiau vaikščiosim po viešąsias erdves. Kadangi visos vakcinos turi vienokį ar kitokį poveikį, gal ir „Pfizer“ vakcina būtų man pavojinga. Paracetamolio nusipirkau“, – kalbėjo A. Cikanienė.

Šakietė, 67-erių Danguolė tvirtino, kad skiepytis nusprendė ne tik dėl savęs, tačiau kad apsaugotų ir artimus žmones, atviravo, kad jos nebaugina šio gamintojo vakcina.

„Dabar jaučiuosi saugiau. Stengiausi neklausyti jokių kalbų prieš šitą vakciną“, – pasakojo  septyniasdešimtmetis šakietis Jonas.

Lukšietis Jonas Kazlauskas tikino, kad nelaukdamas, kol ateis oficiali eilė skiepui, nusprendė registruotis pagal skelbimą. Nesirinko vakcinos, pasiskiepijo, nes nori susitikti su vaikais, anūkais.

„Šiek tiek baugino skleidžiama informacija apie šios vakcinos šalutinį poveikį. Po kelių dienų ir aš galėsiu pasakyti, ar buvo tas poveikis“, – sakė lukšietis.

„Tikrai atsiranda norinčių, be to, daugėja naujų prioritetinių grupių, todėl nemanau, kad bus problemų dėl „AstraZenecos“ panaudojimo, norintys ja skiepytis bus registruojami ir toliau“, – teigė savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Nors rajone jau buvo sudarytas preliminarus pareigūnų skiepijimo planas (pasieniečiai, policininkai ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai), pakeitus vakcinavimo skiepijimo prioritetus, ši grupė gerokai smuktelėjo žemyn. Norą vakcinuotis buvo pareiškę 200 rajono pareigūnų.

Dabar greta Seimo narių skiepytis gali merai bei administracijos direktoriai, į prioritetų viršūnes šoktelėjo visi švietimo sistemoje dirbantys asmenys, turintys nors ir trumpą kontaktą su mokiniais ar studentais, taip pat treneriai, abiturientai.

Šiuo metu rajone yra paskiepyta 11,7 proc. arba 3053 žmonės (914 vyrų ir 2139 moterys). Lietuvos vidurkis – 10,3 proc.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.