Silpnėjantis regėjimas – nuotolinio mokymosi padarinys?

zvilgsnis
Gydytoja-oftalmologė Gitana Bacevičienė sako, kad daugėja prastai matančių vaikų ir ragina vizitų pas specialistus neatidėlioti. D. Pavalkio nuotr.

Raminta Majauskaitė

Pandemijos metu moksleiviai yra priversti dirbti iš namų. Jiems tenka dalyvauti nuotolinėse pamokose, atlikti namų darbus kompiuteriu. Be to, laisvalaikiu dažniausias susisiekimo su bendraamžiais būdas – mobilusis telefonas. Viso to šalutinis poveikis – regėjimo sutrikimai.

„Jaunuolių nuotolinis mokymasis padarė neigiamą įtaką jų akių sveikatai – daugėja prastai matančių vaikų, – teigia optikos „Žvilgsnis“ gydytoja-oftalmologė Gitana Bacevičienė, – džiugu tik tai, kad moksleiviai dėl pagalbos dažniausiai kreipiasi laiku, nes akių jautrumas, perštėjimas, traiškanojimas ar skausmas trikdo jų darbą.“

Pasak G. Bacevičienės, tėvai labiau turėtų atkreipti dėmesį į vaikų savijautą, ypač mažamečių, kuriems sunku patiems atpažinti pirmuosius pablogėjimo požymius – tokius kaip paraudusios akys, dažnas mirksėjimas, akių trynimas. Jei vaikas lenkiasi arčiau kompiuterio ekrano, sąsiuvinio lapo arba skundžiasi galvos skausmu, kurio prieš tai nejautė, vertėtų sunerimti.

„Naudingos tiek vaikams, tiek suaugusiems galėtų būti įvairios akių mankštos, pavyzdžiui, judinti akis į visas puses, turint laisvą minutėlę ramiai pažiūrėti pro langą, pastebėti tolumoje esančius objektus ar delnus patrynus šiltus juos palaikyti ant užmerktų akių. Be to, svarbiausia yra intensyviai dirbant prie kompiuterio ekrano daryti nedideles pertraukėles ir kuo daugiau laisvo laiko praleisti gryname ore“, – rekomenduoja G. Bacevičienė.

D. Zaleskienės ambulatorijos vadovė, šeimos gydytoja Vilma Kazakauskienė įspėja, kad per karantiną akių nuovargis paūmėjo ne tik vaikams, bet visų amžiaus grupių žmonėms, tad ragina nedelsti ir, tik pastebėjus simptomus ar diskomfortą, iškart apsilankyti pas gydytoją.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.