Esantys vienoje valtyje ir problemas bandys spręsti kartu

ambulatoriju gydytojai
Gintarė MARTINAITIENĖ

Penktadienį vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje buvo tvirtinamos ambulatorijų veiklos ataskaitos, nustatytos šių metų veiklos užduotys, tačiau, panašu, ambulatorijų veikla taip paprastai pro tarybos ir administracijos akis nepraslys – artimiausiu metu ketinama rengti atskirą Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdį.

Taip pat ambulatorijos per mėnesį turės susidėlioti veiksmų planą, kaip įgyvendins išsikeltus tikslus.

Kalbant apie ambulatorijų veiklos rodiklius, jie skirtingose įstaigose gana skirtingi – vienos įstaigos užsibrėžtus tikslus ir reikiamus rodiklius pasiekia, kitiems sekasi sunkiau arba laviruojama ant reikiamos ribos.

Gana sunku tarpusavy lyginti ir finansinį ambulatorijų veiklos rezultatą, nes skirtumai akivaizdūs ir didžiuliai. Štai jeigu Lukšių ambulatorijos, prie kurios prisirašę 1169 pacientai, finansinis veiklos rezultatas tik 19 eurų, tai Kidulių ambulatorijos finansinis veiklos rodiklis siekia 13 tūkst. 748 eurus (prisirašiusių pacientų 1771).

Kone visos ambulatorijos ataskaitose pažymi susiduriančios su pacientų mažėjimo problema.

Štai savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė sakė: „Aštuoniose viešosiose įstaigose valdymo sąnaudos bendroje sąnaudų struktūroje viršija nustatytas ministro įsakymu siektinas reikšmes – kai kur daugiau nei du kartus. Aštuoniose šis rodiklis nepasiektas.“

Meras Edgaras Pilypaitis akcentavo, kad per mėnesį ambulatorijos turėtų susidėlioti veiksmų planą, ką konkrečiai kuri įstaigą darys, kad iškelti rodikliai ir tikslai būtų pasiekti.

Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Martinas Eimutis kalbėjo, kad artimiausiu metu bus organizuojamas atskiras Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdis, kur būtų aptariamos tam tikros problemos. Pavyzdžiui, komiteto pirmininkas atkreipė dėmesį, kad ne tik rodikliai, bet ir vykdoma veikla ambulatorijose gana skirtinga. Jo manymu, ambulatorijos turėtų skirti kur kas didesnį dėmesį profilaktinių tyrimų vykdymui.

„Šiais metais greta vakcinavimo turėtume dėti ir profilaktinių programų akcentą, nes tai labai tampriai susiję su žmonių sąmoningumu, taip pat ligų užkardinimu, nes programų pagalba tikrai kai kuriuos susirgimus galima anksčiau identifikuoti“, – tarybos posėdžio metu kalbėjo M. Eimutis.

Jis dėmesį atkreipė ir į vaikų dantų sveikatą, konkrečiau – tam tikras valstybės finansuojamas procedūras, apie kurias dažna įstaiga net neteikia duomenų, o kai kurios per metus pagal profilaktinę programą sutvarko tik vieno vaiko dantukus.

„Tai nėra gerai“, – sakė tarybos narė ir informavo, kad būtent įsigilinti, suprasti ir išanalizuoti bus skirtas jo vadovaujamo komiteto posėdis.

„Esame vienoje valtyje ir bendrai turime spręsti tuos reikalus“, – kalbėjo tarybos narys.

Kaip ir kasmet, įvertinus viešųjų sveikatos įstaigų vadovų veiklą, priimtas sprendimas dėl įstaigų vadovų mėnesinės algos kintamosios dalies dydžio. Tiesa, veiklos rezultatai turi būti teigiami. Šiais metais vieninteliam Gelgaudiškio ambulatorijos vyriausiajam gydytojui Jėgui Poškevičiui neskaičiuota kintama dalis prie algos.

„Patikrinus Gelgaudiškio ambulatorijos finansines ataskaitas radom, kad nebuvo laikytasi vieno viešojo sektoriaus apskaitos standarto ir neskaičiuotos atostogų kaupinių sąnaudos. Jas paskaičiavus – neigiamas veiklos rezultatas“, – paaiškino E. Grigaitienė.

Visų kitų viešųjų įstaigų vadovams patvirtinti kintamosios dalies dydžiai – 10 arba 15 proc.  Pagal surinktus balus geriausiai įvertinta Šakių ligoninės veikla, įstaigos vadovui Algirdui Klimaičiui skirta 15 proc. kintamosios dalies dydis. Labai nedaug nuo ligoninės atsilieka Kidulių ambulatorija, vyriausiajai gydytojai Romai Kriaučiūnienei taip pat patvirtintas 15 proc. dydis. Visų likusių įstaigų (Šakių greitosios medicinos pagalbos stoties, Griškabūdžio, Lekėčių, Panemunių, Lukšių ambulatorijų, Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro, Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro) vadovams skirtas po 10 proc. mėnesinio darbo užmokesčio kintamosios dalies dydis. Žemiausiais balais įvertina Lukšių ambulatorijos veikla.

Sveikatos įstaigos vadovų algos susideda iš pastoviosios ir kintamosios dalies. Pastarąją tvirtina rajono taryba, atsižvelgdama į veiklos rodiklių sumą. Mėnesinės algos kintamoji dalis mokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

Visoms viešųjų įstaigų veiklos ataskaitoms tarybos nariai pritarė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.