Išlaikyti Vaikų ligų skyrių reikia ne tik dėl paslaugų užtikrinimo

klimaitis algirdas su kauke
Šakių ligoninės vyriausiasis gydytojas Algirdas Klimaitis leidžia suprasti, kad iššūkiai – darbo kasdienybė – tenka ne tik su pandemija kovoti, bet ir sukti galvą dėl specialistų trūkumo, dėl skyriaus išlaikymo, finansavimo bei kitų klausimų. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors praėjusius finansinius metus Šakių ligoninė baigė pelningai, tačiau įstaigos vadovas Algirdas Klimaitis entuziazmu per daug netrykšta, mat neaišku, kokiais finansavimo principais bus vadovaujamasi po pandemijos. Be to, siekiant išlaikyti Vaikų ligų skyrių, prašoma savivaldybės dotacijos, o ir apskritai metai pažėrė nemažai išbandymų.

Pristatydamas veiklos ataskaitą, vyriausiasis gydytojas A. Klimaitis sutiko, kad bene labiausiai įstaigos veiklą pakoregavo prasidėjusi pandemija. Nors Šakių ligoninei buvo skirtas ne kovidinės ligoninės, kur gydomi Covid-19 ligoniai, vaidmuo, tačiau veiklos netrūko, mat vienas pagrindinių uždavinių – išvengti infekuotų, sergančiųjų koronavirusu patekimo į stacionarius skyrius. Dėl to buvo pertvarkytas Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus darbas, atskiriant karščiuojančių ir nekarščiuojančių srautus. Vaikų ligų skyriaus patalpose įrengtos izoliacinės palatos, kur išplėstas deguonies vietų skaičius, įrengta palatinės signalizacijos sistema. Į vieną vienetą buvo sujungti Nervų ir Vidaus ligų skyriai, į kuriuos buvo hospitalizuojami ir vaikai. Visgi didžiausia problema – užtikrinti, kad būtų pakankamai personalo, nes ligos protrūkio nebuvo išvengta ir ligoninėje, tačiau, pasak A. Klimaičio, pavyko šiaip ne taip išplaukti.

Kalbėdamas apie personalą, A. Klimaitis atviras – pradeda trūkti slaugytojų, darbą pabandžiusios merginos dažnai ieško lengvesnio kelio, nors anksčiau šių specialistų trūkumas buvo aktualus tik didžiuosiuose miestuose. Įstaigos vadovas apgailestavo ir dėl prarastų kolegų – netikėtai mirė vaikų gydytojas Juozas Ražanauskas, darbą ligoninėje paliko ortopedas-traumatologas Vidmantas Dailidė, neaišku, ar į darbą dėl sveikatos problemų grįš neurologas Romualdas Kičas.

„Apima liūdesys ir depresija. Tai kolegos, davę ligoninei didelį svorį“, – kalbėjo A. Klimaitis.

Tačiau yra ir kuo pasidžiaugti – V. Dailidės darbus sėkmingai tęsia Tomas Butkus, viliamasi, jog prie kolegų prisijungs ir naujas specialistas – urologas.

„Tai būtų ir gera paspirtis operuojančiam ginekologui, chirurgams“, – mintimis dalijasi vyriausiasis gydytojas.

Nors šiuo metu ligoninėje pilnai teikiama ir planinė, ir konsultacinė pagalba, pastebima, kad žmonės vizitus pas medikus linkę atidėlioti, todėl diagnozuojama daugiau uždelstų  ir sunkesnių ligos formų.

Nors metus ligoninė baigė su 124 tūkst. 625 eurų teigiamu rezultatu, tačiau, siekiant išlaikyti Vaikų ligų skyrių, prašoma savivaldybės injekcijos – 73 tūkst. eurų (pernai savivaldybės taryba tam skyrė 58 tūkst.).

„Išties ekonomiškai nuostolinga, bet ne vien pelną reikia turėti, o pagalbos teikimą“, – sako A. Klimaitis.

Be to, į stalčių dar nepadėtas projektas, kad rajono ligoninė, norėdama išlaikyti tokį statusą, turi turėti ne mažiau tris ir ne daugiau penkis profilius. Šakių ligoninė turi tris: vaikų ligų, chirurgijos ir terapijos profilius (nėra psichiatrijos ir akušerijos-ginekologijos), tad išlaikyti šį profilį svarbu ne tik dėl paslaugų, bet ir dėl pačios ligoninės statuso užtikrinimo.

Kalbėdamas apie finansinius įstaigos niuansus, A. Klimaitis sakė: „Su tuo pliusu, kurį turime už praeitus metus, mums užtektų 10 dienų atlyginimams.“ Be to, neaišku, kokie finansavimo principai bus taikomi po pandemijos, mat už praėjusius metus už paslaugas atsiskaityta ne pagal įprastą tvarką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.