Masinė vakcinacija planuojama jau gegužės pabaigoje

rusakeviciene2
Anot Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro laikinosios vadovės Lauros Rusakevičienės, žmonės, nepriklausomai nuo amžiaus grupės, patys itin vangiai registruojasi ir kvietimo skiepytis laukia individualiai, tarsi raštiško kvietimo į vestuves. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Šakių rajonas, jame sumažėjus sergamumui, nuo trečiadienio Vyriausybės nutarimu vėl sugrįžo į švelnesnio režimo savivaldybių sąrašą. Tiesa, kaip tik trečiadienį sergančiųjų skaičius gerokai šoktelėjo į viršų – fiksuoti devyni nauji atvejai.

Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis pasidžiaugė, kad mūsų savivaldybė (kartu su kitomis 21) yra taip vadinamų „geresniųjų“ sąraše, kur taikomos švelnesnės karantino sąlygos (sergamumas 100 tūkst. gyventojų neturi perkopti 200 atvejų). Visgi jis apgailestavo, kad paskutinėmis dienomis stebimas žymus augimas. Jei savaitės pradžioje buvo 1–2 nauji atvejai per dieną, tai trečiadienį šis skaičius šoktelėjo iki devynių, 100 tūkst. gyventojų per 14 paskutinių dienų tenka 184 atvejai, Lietuvoje – 575 atvejai.

Iš viso, ketvirtadienio duomenimis, rajone Covid-19 sirgo 53 žmonės, saviizoliacijoje – 179.

Stipriai išaugusios ir testavimo apimtys mobiliajame patikros punkte. Per paskutines septynias dienas atliktas rekordinis testų skaičius – 797, iš kurių teigiamų atvejų skaičius taip pat ant ribos – 3,9 proc. (rekomenduojamas rodiklis yra 4 proc.).

Kalbėdamas apie vakcinavimą R. Juškaitis pasidžiaugė, kad po keleto savaičių netesėtų pažadų pagaliau šią savaitę buvo gauti pažadėti vakcinos kiekiai: 900 „Vaxzevria“, 200 „Modernos“ ir 786 dozės „Pfizer“ vakcinos. Ateinančią savaitę ketinama gauti dar 1 tūkst. 50 dozių „Pfizer“ vakcinos, tačiau kitų gamintojų vakcinų nežadama visai. Anot savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovo, jau pradedama kalbėti ir apie masinę vakcinaciją.

„Dabar kviečiame skiepytis 55+ ir 45+ asmenis, tačiau „Vaxzevria“ vakcina, o nuo gegužės 17 d. planuojama šią amžiaus grupę skiepyti įprastai bet kurio gamintojo vakcina. Gegužės pabaigoje galėtų prasidėti masinė vakcinacija. Jeigu kiekiai didės taip, kaip žada, per birželį turėtume suskiepyti didžiąją dalį gyventojų“, – kalbėjo R. Juškaitis, teigiamai vertinęs ir Galimybių pasą.

Nors kol kas paso tvarkos aprašo nėra gauta, bet jis mano, kad tai padės apsispręsti dvejojusiems skiepytis piliečiams.

BNS duomenimis, nuo gegužės 10 d. planuojama visoje šalyje leisti skiepytis 55-erių ir vyresniems, nuo gegužės 17-osios – 45-erių ir vyresniems, nuo gegužės 24-osios – 35-erių ir vyresniems žmonėms. Nuo gegužės 31-osios bus pradėti skiepyti visi norintys vyresni nei šešiolikos metų žmonės.

Kad skiepijimo procesas vyksta sklandžiai, trečiadienį vykusiame Sveikatos ir socialinių reikalų komitete kalbėjo ir laikinoji Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro laikinoji vadovė Laura Rusakevičienė, tačiau apgailestavo, kad patys žmonės, nesvarbu, kuriai amžiaus grupei priklauso, patys registruojasi itin vangiai.

„Laukia tarsi atskiro ir raštiško pakvietimo į vestuves, nors žino ir kokios grupės skiepijamos, bet patys nesiregistruoja“, – kalbėjo vakcinavimo procesą rajone koordinuojančios įstaigos laikinoji vadovė.

Gyventojai neretai skundžiasi ypač stringančia e-sveikatos sistema. Tarybos narys Romas Pukinskas apie elektroninę registracijos sistemą kalbėjo: „Tiesioginis akių dūmimas, pinigų plovimas ir galbūt net korupcija. Daugiau nieko nesakysiu. Pusantros paros dirbau, nepavyko, gerai, kad empatiški žmonės dirba pirminiame centre. Paskambinau, susitariau telefonu, bet nereikia žmonėms varyti infarktų ir kelti kraujo spaudimo su sistema, kuri yra nefunkcionuojanti ir išgalvota.“

Visgi artimiausiu metu turėtų pradėti veikti (planuojama nuo gegužės 17 d.) bendra registracijos sistema, tik kol kas, pasak L. Rusakevičienės, gauti prisijungimai, bet nėra naudojimosi instrukcijos.

Jei šiuo metu vidutiniškai per dieną vakcinavimo centre yra paskiepijama po 200 žmonių, priklausomai nuo turimų vakcinos kiekių, tai reikalui esant L. Rusakevičienė prognozuoja, kad skiepijimo tempai galėtų būti gerokai didesni.

„Mes galėtume trigubai daugiau nei dabar skiepijame. Galėtume iki 600 asmenų per dieną. Kalbėta apie vaistinių įtraukimą, bet mes poreikio visai nematome“, – kalbėjo Šakių PASPC laikinoji vadovė.

Šiuo metu pirma vakcinos doze rajone yra paskiepyta 6 tūkst. 886 arba 26,42 proc., abiem vakcinos dozėm yra paskiepyti 3 tūkst. 366 asmenys (19,99 proc.). Bendra imunizacija rajone – 31,4 proc.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.