Galimybių pasiskiepyti bus dar daugiau

punktas c19
Nors mobiliame patikros punkte testai Galimybių pasui atliekami nemokamai, norinčių naudotis šia galimybe ypač mažai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Pandemijos pagreitis rodo, kad sergamumo situacija dėl Covid-19 rajone gerėja, tačiau 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų vis dar tenka daugiau nei 200 atvejų. Ketvirtadienio duomenimis, šis rodiklis rajone buvo 253 atvejai, Lietuvos vidurkis – 374 atvejai. Savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis apgailestauja, kad nei mobiliame patikros punkte, nei vakcinavimo centre neatsirado norinčių pagelbėti savanorių.

Šiuo metu rajone statistiškai serga 65 žmonės, saviizoliacijoje – 236. Pasak R. Juškaičio, sergančiųjų skaičius ūgtelėjo trečiadienį – buvo septyni nauji atvejai, prieš tai buvo fiksuojama maždaug po du naujus atvejus per dieną. Nuo pandemijos pradžios virusas nusinešė 28 rajono gyventojų gyvybes, šis skaičius per pastarąjį laikotarpį išaugo dviem mirtim. Nustatytas ir naujas židinys vienoje Šakių įmonėje, kur serga du darbuotojai, keturi izoliuojasi. Židinio jau nėra Lekėčiuose, tačiau dviejose žemės ūkio bendrovėse jis dar išlieka.

Per paskutines septynias paras mobiliame patikros punkte buvo atlikti 559 tyrimai, teigiamų – 4,5 proc.

Nuo pirmadienio jau veikia Galimybių pasas, norintiems juo naudotis yra galimybė testuotis punkte, tačiau kol kas tai nėra populiaru. R. Juškaitis informavo, kad nė vieną dieną nebuvo išnaudoti numatyti testų kiekiai. Tiesa, trečiadienį Vyriausybė pratęsė karantiną iki liepos 1 dienos. Ministrų kabinetas kiek pakeitė Galimybių paso naudojimo tvarką – nustatyta, kad šis dokumentas galios tris paras po neigiamo PGR testo (buvo 24 valandos). Tiesa, atlikus antigeno testą, jis, kaip ir iki šiol, galios tik parą. Be to, jeigu anksčiau pasiskiepijus „Johnson&Johnson“ vakcina Galimybių pasas galėjo pradėti galioti po keturių savaičių nuo skiepo, dabar šis laikas sutrumpintas iki dviejų savaičių.

„Tad šią vakciną galėtų rinktis tie, kurie pasiskiepiję norėtų greičiausiai gauti švelnesnes karantino priemones“, – mintimis dalijosi savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Galimybių pasu gali naudotis ir tie žmonės, kurie pasiskiepiję „Pfizer“ ar „Moderna“ vakcina ir nuo antros vakcinos suleidimo yra praėjusi savaitė, po „Vaxzevria“ vakcinos pirmos dozės turi būti praėjusios keturios savaitės. Kaip minėta, pasą gali gauti ir neigiamą testo rezultatą turintys asmenys. Ministerija skelbia, kad asmenims iki 16 metų Galimybių paso nereikia, švelnesnėmis karantino sąlygomis jie gali naudotis pateikę amžių įrodantį asmens tapatybės dokumentą.

Šią savaitę buvo pradėti vakcinuoti 35-erių ir vyresni asmenys. Vien per paskutinę parą vakcinas rajone gavo 339 žmonės. Visgi R. Juškaitis pastebi, kad kiekvieną dieną lieka laisvų vakcinų, tad žmonės galėtų būti aktyvesni. Be to, pastebima, kad į Šakius vakcinuotis atvyksta ir žmonės iš kitų miestų. Įstatymai to nedraudžia, tačiau visgi pirmiausiai rajono valdžios atstovai ragina nesnausti ir šia galimybe naudotis vietinius. Be to, nuo gegužės 31-osios, pirmadienio, jau prasidės masinė vakcinacija, o pristatomų vakcinų kiekiai taip pat žadami gerokai didesni. Štai „Pfizer“ kitą savaitę turėtų būti gauta 1482 vakcinos, „Vaxzevria“, kuri daugiausiai skiriama revakcinacijai, – 800, „Modernos“ – 400, Johnson&Johnson“ – 150 dozių.

R. Juškaitis supažindino ir su vakcinavimu susijusiomis bei numatomomis naujovėmis. Birželio 5 d., šeštadienį, vakcinavimo centre planuojamas tam tikras eksperimentas – vakcinuotis bus kviečiami visi norintys be išankstinės registracijos.

„Bus gyva eilė. Pasižiūrėsime, ar pasiteisins. Galbūt kitiems žmonėms sudėtinga ta registracija“, – sakė savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų vadovas.

Birželio 20 d. Šakiuose, aikštelėje prieš savivaldybę, greta „Svetainės“, palapinėje įsikurs Nacionalinio kraujo centro komanda, kurie taip pat vakcinuos visus norinčius.

„Čia irgi bus gyva eilė, jie atvyks su savo komanda, tad tikrai yra galimybių vakcinas gauti kuo daugiau žmonių, svarbu, kad būtų norinčių“, – mano R. Juškaitis.

Šiuo metu rajone yra paskiepyta 9642 žmonės arba 37 proc. gyventojų (Lietuvos vidurkis 34,8 proc.). Rajone gausiausiai paskiepyta 70–74 metų amžiaus grupė – 67 proc.

Tiesa, nors anksčiau viešai buvo skelbta, kad tiek vakcinavimo centre, tiek mobiliajame patikros punkte yra reikalingi savanoriai, nebuvo sulaukta nė vieno norinčio pagelbėti skambučio. Žmonės, kurie savanoriškai norėtų ir galėtų pagelbėti, raginami susisiekti su R. Juškaičiu (tel. nr. 8 345 66 123).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.