Psichiatrijos paslaugos ir vėl dėmesio centre

jonutis
Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro direktorius pavaduotojas Andrius Jonutis sako, jog situacijos Šakiuose ir Panevėžyje tarpusavy neturi nieko bendro, o apie Seimo nario kreipimąsi į institucijas jis nieko nežino. Asmeninio archyvo nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Panevėžio Ligonių kasos aiškinasi, kaip miesto poliklinikoje naujai atsidaręs psichikos sveikatos centras staiga praturtėjo 10 tūkst. naujų pacientų. Teigiama, kad pacientai iš privačios gydymo įstaigos buvo perrašyti automatiškai, jiems apie tai nežinant. Į šią situaciją reaguodamas Seimo narys Giedrius Surplys paprašė institucijų išsiaiškinti, jo manymu, analogišką situaciją Šakiuose.

Nuo pernai rugsėjo Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (PASPC) nutraukė sutartį su Psichikos sveikatos centru, o PASPC patalpas išsinuomojo ir čia paslaugas pradėjo teikti Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centras. Dėl to gydytojams Audriui ir Laimai Starkauskams priklausanti įstaiga prarado apie 6 tūkst. pacientų ir finansavimą už juos – pacientai atiteko vilniečiams. Būta nemažai sumaišties, kodėl psichiatrija atiduota vilniečiams, kodėl jie įsileisti į rajoną ir pan. Tuomet PASPC laikinai vadovavusi gydytoja Ligita Armonavičienė nelabai galėjo paaiškinti, kodėl yra kaip yra, nes reikalai esą buvo derinti dar jai nevadovaujant.

„Gavom informaciją, kad yra toks poreikis, pasirodė skelbimas, kad ieškomas nuomininkas patalpoms, laimėjom konkursą ir viskas, traukinys pajudėjo. Mūsų tikslas eiti per visą Lietuvą. Ir dabar dirbame Vilniuje, Palangoje, Grigiškėse, Panevėžy, būsim Kazlų Rūdoj, Šakiai irgi į tą žemėlapį papuolė“, – pernai rugsėjį „Draugui“ komentavo Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro direktoriaus pavaduotojas Andrius Jonutis, pabrėžęs, kad pacientams tik geriau, kai yra konkurencija ir galimybė rinktis.

Neseniai dėl psichiatrijos paslaugų košė užvirė Panevėžyje – čia naujas centras atidarytas poliklinikoje ir pacientai iš privataus paslaugų teikėjo atiteko poliklinikai. Pacientus prarado ne kas kitas, o ir Šakiuose dirbantis Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centras. Pradėta aiškintis, ar tikrai pacientai perrašyti teisėtai. Reaguodamas į Panevėžio įvykius iniciatyvos ėmėsi Sūduvos šiaurinėje rinkimų apygardoje išrinktas Seimo narys Giedrius Surplys. Jis viešai kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministerijos, Valstybinės ligonių kasos ir Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos vadovus prašydamas ištirti, jo supratimu, analogišką situaciją Šakių rajone.

„Jei Ligonių kasos imasi tirti Panevėžio, tai paprašiau ištirti ir Šakių atvejį, nes, mano supratimu, tai vienodos situacijos, tik Šakiuose ta įstaiga buvo laimėtoja, Panevėžyje – pralaimėtoja“, – kalbėjo G. Surplys.

Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro direktoriaus pavaduotojas A. Jonutis apie Seimo nario kreipimąsi į institucijas išgirdo iš „Draugo“, tačiau patikino, kad tai visiškai skirtingos ir nieko bendro tarpusavy neturinčios situacijos.

„Čia visiškai skirtingi dalykai. Panevėžy tai brutaliuoju būdu gydymo pati įstaiga sistemoj pacientams nežinant perrašė viską, o čia mes pasirašėme sutartį su Šakių miesto poliklinika ir jie nutraukė sutartį su anksčiau teikusia įstaiga ir pasirašė su mumis“, – komentavo A. Jonutis, svarstęs, kodėl šis klausimas keliamas būtent dabar.

Jis pasidžiaugė, kad Šakiuose prie jų įstaigos prisirašę pacientai teikiamomis paslaugomis patenkinti, būna, kad pageidauja būtent iš šios gydymo įstaigos gauti psichiatrijos paslaugas, o šeimos gydytoją pasilieka tą patį.

G. Surplys atsakymą iš tarnybų viliasi gauti per porą savaičių, paprašė valstybės institucijų apie tyrimo rezultatus informuoti ne tik jį, bet ir suinteresuotas šalis bei visuomenę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.