Iniciatyvos trūkumas, nenušauto jaučio dalybos ar nenoras rasti bendrą kalbą?

ambulatoriju gydytojai1
Buvęs gydytojas bei tarybos narys Mečislovas Švabas (dešinėje) bandė atstovauti septynioms ambulatorijoms teigdamas, kad reorganizacijos atveju jos nori steigti atskirą įstaigą, bet jokiais būdais nenori jungtis prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Apie ambulatorijų reorganizavimą ar, kitaip sakant, pokyčius pirminiame sveikatos priežiūros lygyje kalbama išties seniai, tačiau sutarimo tarp suinteresuotų pusių nebuvo ir kol kas nėra. Emocijų netrūko ir pirmadienį vykusiame susitikime, tačiau konkretaus sutarimo ir vėl nepavyko rasti. Akivaizdu, kad susipriešinimo yra ir tarp pačių ambulatorijų – ne Šakiuose esančios gydymo įstaigos sako, jog jos nenori jungtis prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro.

Rajono valdžia priekaištų žeria vyriausiesiems ambulatorijų gydytojams, kad neteikiami pasiūlymai, šie atkerta, kad valdžia jų negirdi.

Pirmadienį savivaldybės posėdžių salėje vykusį susitikimą sudarė kelios dalys. Pirmiausiai Gyvenimo būdo medicinos asociacijos atstovė Vilma Verygienė pristatė projektą apie inovatyvias ir kompleksines paslaugas pacientams, beje, projekte dalyvavo ir Lekėčių ambulatorija bei Visuomenės sveikatos biuras, buvo dalinamasi mintimis, kaip įstaigoms sekasi dirbti, tačiau svarbiausia ir daugiausiai emocijų kėlusi diskusija prasidėjo jau antrąją susitikimo valandą, kai buvo prabilta apie neišvengiamus pokyčius pirminiame sveikatos priežiūros lygyje. Meras Edgaras Pilypaitis pasigedo aktyvumo iš ambulatorijų vadovų, sakė, kad tik trys iš aštuonių užpildė atsiųstas lenteles, pateikė galimus poreikius, preliminarius paskaičiavimus, sureagavo į galimybę pasinaudoti numatoma parama. Tiksliau, užpildė vienintelis Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (PASPC), o Kiduliai nurodė, kad jiems nieko nereikia, nes įstaiga, pasak vyriausiosios gydytojos Romos Kriaučiūnienės, dirba stabiliai. Gelgaudiškis, sakė E. Pilypaitis, nusirašė nuo Kidulių. Meras sakė nesuprantantis, kaip galima nenorėti pasinaudoti galimybe įsigyti reikiamos įrangos, galbūt pasitvarkyti patalpas, kažką atnaujinti, kad būtų šiuolaikiškesni ir pan.

„Užsiimame nenušauto jaučio dalybomis“, – vaizdžiai situaciją apibūdino Panemunių ambulatorijos vyriausiasis gydytojas Rimantas Bagdonas, pridūręs, kad tiesiog ne nuo to galo pradedama diskusija, ne ten kreipiamas žvilgsnis.

„Pasiūlymų jokių? Pageidavimų jokių? Mes turime pateikti iki gruodžio 10 d. Tai už jus mums supildyti ir taip parašyti?“ – klausimą po klausimo kėlė E. Pilypaitis, teiravęsis, ar pokyčiams prieštaraujančios ambulatorijos nuo sausio 1 d. užtikrins ir slaugos paslaugas namuose.

Apskritai, tikino meras, turi būti planavimas ir strategavimas, būtent to pasigendama.

Ambulatorijų vyriausieji gydytojai sakė, kad jeigu tokie užklausimai, kokie iš savivaldybės atėjo dėl prašomų užpildyti lentelių, tai geriau išvis nieko nerašyti. Savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė aiškino paėmusi iškarpą iš sveikatos ministro rašto, kad gydytojams būtų lengviau atsakyti ir pasižiūrėti, ko jų prašoma.

„Parašiau, kad mums nereikia nei investicijų į pastatą, nei nieko, nes pas mus stabiliai dirbanti įstaiga. Pacientų lakstymo nėra, eilių praktiškai nėra. Išrūšiavimas yra šiam laikotarpiui gana geras: ir karščiuojantys priimami, ir šeštadienį, sekmadienį aptarnaujami, kiek įmanoma. Nežinau, ar įmanoma geriau dirbti“, – kalbėjo Kidulių ambulatorijos vyriausioji gydytoja R. Kriaučiūnienė.

Medikai tikino, kad gali būti auksiniai rūmai, šiuolaikiškiausia įranga ar nauji automobiliai, bet jei nebus specialistų, kokybė nuo išblizgintų pastatų nepagerės.

Panemunių ambulatorijos vyriausiasis gydytojas nekart reziumavo, kad akivaizdžiai nesusikalbama. Akivaizdžiai matėsi ir tai, kad vienoje pusėje yra Šakių PASPC, kitoje – likusios ambulatorijos. Joms atstovauti bandė ir jau buvęs gydytojas, tarybos narys Mečislovas Švabas.

„Ambulatorijos yra apgalvojusios, kad nori jungtis tarpusavyje ir kurti naują PASPC su ne mažiau pacientų, nei Šakiai turi. Gydytojai nenori į tą kolchozą, kur skęsta ir nėra tvarkos“, – teigė M. Švabas.

Tokį palyginimą išgirdusi Šakių PASPC laikinoji vadovė Laura Rusakevičienė ragino labiau pasigilinti į esamą situaciją ir atkreipė dėmesį, kad šiai įstaigai irgi reikia nuolatinio vadovo, bet ar už tokią algą kas atsiras, klausimas atviras.

Meras su savivaldybės gydytoja ragino atskirti, kad kalbama ne apie šeimos gydytojus, bet vadovus ir valdymo išlaidas, buhalteriją. E. Pilypaitis teigė: „Esame paskutinė savivaldybė su tokiu pirminės priežiūros tinklu, kai aštuonios įstaigos ant 16 tūkst. pacientų.“

„Tarkim, baigiasi jūsų kadencija ir kaip skelbti konkursą į 0,2 etato vadovo vietą?“ – klausė meras, aiškinęs, kad kituose rajonuose veikia filialai, o vadovavimas yra iš vienos pagrindinės įstaigos, tiesa, yra, kur veikia tik privačios įstaigos, ir tada savivaldybei jokio galvos skausmo nėra.

„Neplanuojam uždarinėt nė vienos ambulatorijos, griauti nė vieno pastato, atleist nė vieno šeimos gydytojo ar slaugytojo. Mes kalbame apie valdymo išlaidų centralizavimą“, – aiškino savivaldybės gydytoja E. Zubrickienė, kurios pasakymą lydėjo R. Bagdono replika, kad po tokių pertvarkų ir griauti nereikės, nes viskas savaime sugrius...

Apskritai, kalbėjo R. Bagdonas, jie ramiai dirbo daugybę metų, tačiau pastaruoju laikotarpiu yra padaryti it rajono kenkėjai. Chaosas, sakė Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Audronė Račiūnienė, persiduoda ir pacientams.

„Jeigu aš, kaip vadovas, gaunu ataskaitą apie neefektyvų administravimą, apie tai, kad neteisingai apskaitomos atostogos, kad buhalterinė apskaita vedama ne pagal tuos standartus, kurie dabar galioja, ką aš turiu daryt? Tylėt? Tai čia vyksta pagal kolchozo standartus...“ – teigė E. Pilypaitis.

Jeigu ambulatorijos ir norėtų susijungti tarpusavy, be Šakių PASPC, visos vizijos, kalbėjo valdžios atstovai, turi būti išdėstytos raštu, o raštu pasiūlymų nepateikta. Tokiai iniciatyvai, pripažino savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius bei vicemeras Darius Jakavičius, neturėtų būti užkirstas kelias. Gydytojai tikino, kad per kelias dienas tokie dalykai negimsta, E. Zubrickienė atkirto, kad apie tai kalbama nuo pernai. Neradus bendro sutarimo, kol kas išlieka neaišku, kokiu keliu bus žengiama ir kaip turėtų persitvarkyti pirminės sveikatos priežiūros lygis, kokie variantai galėtų būti pateikti savivaldybės tarybos nariams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.