Pritrūkus politinės vienybės reorganizuojamos tik dvi iš aštuonių ambulatorijų

opozicija ambulatorijos
Po pertraukos priimtą siūlymą išgirdusi savivaldybės tarybos opozicija pareiškė, kad palaikytų tik sudėtingoje situacijoje esančios Gelgaudiškio ambulatorijos prijungimą prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro, o nuostolingai dirbančią Lukšių ambulatoriją, beje, kaip ir kitas ambulatorijas, jie kol kas mato savarankiškomis įstaigomis, tad balsavo prieš reorganizavimą. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Klausimas dėl ambulatorijų reorganizavimo jau seniai kelia aistras. Penktadienį priimtas sprendimas dėl reorganizacijos, tačiau tik po pertraukos ir ne toks, koks buvo numatytas pirminiame variante. Pačių medikų salėje taip pat nebuvo, posėdyje dalyvavo vienintelė Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Audronė Račiūnienė, nors taryboje buvo tvirtinamos ir visų medicinos įstaigų ataskaitos, tad svarstyta, ar taip medikai neparodo savo pozicijos priimamais klausimais.

Parengtame sprendimo projekte buvo siūloma reorganizuoti aštuonias ambulatorijas (Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kidulių, Lekėčių, Lukšių, Panemunių, Plokščių bei Kudirkos Naumiesčio) jas prijungiant prie Šakių pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC). Kaip aiškino savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė, priėmus teigiamą sprendimą būtų pradėtas pertvarkos procesas, kurio tikslas – mažinti administracinę naštą, gerinti paslaugų kokybę. Be to, tai pirmas žingsnis tolimesnės pertvarkos link, juolab, kaip sakė E. Zubrickienė, kad rajono situaciją išanalizavusi Sveikatos apsaugos ministerija ir Ligonių kasos pateikė rekomendacijas pereiti į dienos chirurgiją, ambulatorinių paslaugų plėtrą ir steigti sveikatos centrą, kuriuo pagal turimą pacientų skaičių rajone gali būti vienintelis PASPC (rekomenduojama ne mažiau 4 tūkst. pacientų ir ši riba tik didės). Žinoma, sakė savivaldybės gydytoja, galima rekomendacijų nesilaikyti, tačiau įstaigos tiesiog bus nepajėgios įgyvendinti vis didėjančius reikalavimus. Įvairūs rodikliai irgi kalba ne įstaigų naudai. E. Zubrickienė dėstė, kad rajonas senstantis, kai kuriose įstaigose prisirašiusių pacientų skaičius nesiekia nė tūkstančio ir kiekvienais metais tendencingai mažėja. Pavyzdžiui, Lukšiuose prisirašiusių pacientų yra 960, Panemunių ambulatorijoje 1118, Lekėčiuose 1013, Gelgaudiškyje – 1500.

Be to, pagal Ligonių kasų statistiką, daugiau nei 50 proc. mūsų rajono pacientų paslaugas rinkosi ne mūsų rajone, vadinasi, kalbėjo savivaldybės gydytoja, jie nepatenkinti mūsų teikiamomis paslaugomis ir pasisako už pertvarką. Tad tikslas, kad paslaugos atitiktų jų lūkesčius.

„Pernai turėjome vieną minusinę įstaigą, šiais metais veikla nuostolinga jau keturiose įstaigose (Lekėčių, Lukšių, Panemunių ambulatorijos bei Greitosios medicinos pagalbos stotis), nors viena jau ne mūsų priklausomybėje, tačiau net ir devyniasdešimt kelių eurų ar kelių šimtų eurų pelnas yra riba“, – apie finansinę įstaigų padėtį kalbėjo savivaldybės gydytoja.

Ypač sudėtinga padėtis yra Gelgaudiškyje, kur visai neseniai iš Gelgaudiškio ambulatorijos vyriausiojo gydytojo pareigų pasitraukė gydytojas Jėgas Poškevičius bei dar vienas gydytojas, o likęs medikas taip pat jau garbingo amžiaus.

 E. Zubrickienę papildydama savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jūratė Šneideraitienė kalbėjo ir apie daugybę juridinių niuansų, priminė, kad nuo 2023 m. keičiasi teisės aktai dėl bendrųjų funkcijų centralizavimo, tai viešieji pirkimai ir buhalterija, kai, įstaigas sujungus į vieną, būtų paprasčiau vykdyti viešuosius pirkimus ir pats valdymas vienos struktūros daug paprastesnis nei aštuonių. Vedėja atkreipė dėmesį, kad viešųjų įstaigų vadovai minėtose įstaigose dirba 0,1 ar 0,2 etato, tad ji kėlė retorinį klausimą, kas norės ateiti į tokią įstaigą dirbti vyriausiuoju gydytoju. Net į Šakių PASPC vadovo pareigas konkursas buvo skelbtas dukart, tačiau irgi neįvyko.

E. Zubrickienė komitetų posėdžiuose vardijo, jog planuojama steigti sveikatos centrą struktūriniu pagrindu, o užtikrinant reikalingą paslaugų paketą būtų bendradarbiaujama su Šakių ligonine, Socialinių paslaugų centru, Visuomenės sveikatos biuru, plėtrą bendradarbiaujant mato ir Psichikos sveikatos centras. Ji taip pat paneigė bet kokius mitus, kad ambulatorijos bus uždaromos.

„Pastatai, dirbantys gydytojai, slaugytojai dirbs kaip dirbę“, – aiškino E. Zubrickienė ir smulkiai pasakojo, kaip turėtų keistis paslaugos, kokią plėtrą mato pačios įstaigos. Tiesa, vizijas pateikusios tik kelios įstaigos – ligoninė, Šakių PASPC, Kidulių ambulatorija.

Savivaldybės gydytoja sakė, kad Šakių PASPC jau yra įsteigęs ambulatorinių paslaugų namuose komandą, jie nori steigti ir antrą, o iki šiol aptarnavo savo ligonius, paslaugas teikė ir Dalios Zaleskienės ambulatorijos, su kuria yra pasirašę sutartį, pacientams, tad kitų įstaigų sunkiai vaikštantys ar gulintys pacientai šių paslaugų negauna, nes nėra bendradarbiavimo tarp įstaigų.

Ypač plačiai ir daug reorganizavimo klausimu buvo diskutuojama Finansų ir rajono plėtros komitete, diskusijų netrūko ir pačiame tarybos posėdyje.

Vienintelė posėdyje dalyvavusi gydytoja A. Račiūnienė atviravo nesuprantanti naujojo darinio ir jame savęs nematanti, svarstė, kodėl reikia taip skubėti dėl bendruomenės centro kūrimo, nors meras Edgaras Pilypaitis replikavo, kad „skubama“ jau nuo 2020-ųjų...

„Mes susitaikėm, kad tie sprendimai bus, kokie bus, ne kokius įsivaizduojam, bet Kudirkos Naumiestyje nematau darinio perspektyvos“, – sakė gydytoja ir teiravosi, ar tikrai bus kam dirbti, jei gydytojai išeis iš darbo, o po penkių dienų jau turi būti, kas juos pakeistų.

Romas Pukinskas klausė: „Ar nesuima siaubas, kai susirenka miškininkas, šaltkalvis, vairuotojas, turiu omeny mūsų profesijų margumą, ir nusprendžia medikų reikalus.“ O Tomas Skaizgirys atkreipė dėmesį, kad, be kalvių, taryboje yra ir medikų.

„Mečislovas (tarybos narys ir medikas M. Švabas – red. past.) apie tą problemą kalba gal du metus, bet ar mes jį girdim?“ – klausė T. Skaizgirys, kurio klausimą palydėjo R. Pukinsko replika, jog girdėti girdi, bet klausimas, ar kažkas klausosi.

Daug klausimų komiteto posėdyje turėjo ir kitas medikas bei tarybos narys Vaidas Balčiūnas. Jis kalbėjo, kad pirmiausiai reikia kalbėti apie paslaugos prieinamumą, o ne finansus, be to, siūlė įsivertinti grėsmes, kad pacientai iš Griškabūdžio nesusiviliotų paslaugomis Pilviškiuose, kiduliečiai – Jurbarku ir pan.

„Medikams ne viskas aišku, tai ką kalbėt apie visuomenę. Iš kur tas pagerėjimas ir kur tie medikai supermenai, kur viską suspės ir padarys? Turim dėkot ir džiaugtis, kad nors ir pensinio amžiaus dar tempia šią naštą ir valioja bei nori dirbt. Didelio entuziazmo jungtis į konglomeratą neturi“, – kalbėjo V. Balčiūnas ir teiravosi dėl psichikos paslaugų, darbo santykių, tačiau tarybos ir mero sekretoriato vedėja Inga Kanapeckienė rekomendavo tarybos nariui, vadovaujantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijomis, šiuo klausimu nusišalinti, nes Kudirkos Naumiesčio PSPC dirba V. Balčiūno sutuoktinė.

„Rekomendacijos yra rekomendacijos. Kaip ir kaukę prekybos centre nešioti. Ačiū už rekomendaciją“, – sakė jis ir šiuo klausimu nenusišalino ir tarybos posėdyje.

Raminta Jakelaitienė įvardijo, kad „stipru su laikinąja Šakių PASPC vadove įgyvendinti“ tokius užmojus ir teigė, jog girdimi argumentai jai kelia abejonių. Abejonių jau tarybos, o ne komiteto posėdžio metu turėjo ir Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Martinas Eimutis, apskritai viso proceso metu pasigedęs pačių gydytojų bendruomenės vizijos, kad galėtų būti vienaip ar kitaip. Medikų pusėn ne pirmą kartą akmenėlį mesteli ir meras, ir savivaldybės gydytoja tikindami, kad rajono gydytojai ypač vangiai dalyvavo ar visai nedalyvavo ir ministerijos inicijuojamuose pasitarimuose, o jeigu prisijungiama tik į trisdešimt kelintą, tai ar bus naudos – irgi klausimas. Štai vicemeras Darius Jakavičius svarstė, kad akivaizdu, jog ryšys su medikais prarastas ir tai iliustruoja tik viena posėdyje dalyvaujanti gydytoja.

M. Eimutis samprotavo, kad bet koks sprendimas yra sprendimas ir nereikia bijoti svarstymų vietoje, nes posėdžiui einant, o diskusijoms nerimstant darėsi vis labiau akivaizdu, kad pirminis siūlymas dėl visų ambulatorijų prijungimo prie Šakių PASPC „nepraeis“, tad galiausiai buvo paimta pusvalandžio pertrauka, per kurią valdantieji jau už uždarų durų bandė susidėlioti poziciją. Po jos buvo pranešta, kad vienas iš siūlomų variantų yra prie Šakių PASPC prijungti gana sudėtingoje padėtyje esančias Gelgaudiškio bei Lukšių ambulatorijas, o kitas siūlymas buvo prijungti Gelgaudiškį, Lukšius bei nuostolingai dirbančias Lekėčių ir Panemunių ambulatorijas, bet tarybos nariai šiam siūlymui nepritarė ir galiausiai patvirtinta, kad prie Šakių PASPC prijungiamos tik Gelgaudiškio ir Lukšių ambulatorijos.

M. Eimutis dar prieš sprendimo priėmimą siūlė tarpinį variantą, kurį patvirtinus bus galima pasižiūrėti, kaip realiai sekasi, galbūt jungtis panorės ir likusios įstaigos, o procesas kels „mažiau turbulencijos“. Tiesa, kol nebus įgyvendintos reorganizavimo procedūros, kitos įstaigos ir norėdamos turės palaukti savo eilės, nes pirmiausiai turės būti užbaigti visi dar tik prasidėsiantys reorganizavimo procesai, sąlygų aprašai, jų tvirtinimai ir pan. J. Šneideraitienė pertraukos metu skaičiavo, kad jeigu bus prijunginėjama po vieną ar dvi įstaigas, tai bendra reorganizacija gali trukti ir trejus metus.

Meras svarstė, kad tokiais žingsniais tik nustumiamas esminis sprendimas ir sistemiškai situacija nesprendžiama, nes, jo teigimu, sprendimų reikėjo jau vakar, o įstaigos vis tiek turės prisiimti atsakomybę ir užtikrinti reikiamas bei reikalavimus atitinkančias paslaugas. Visgi opozicija pareiškė, kad palaikytų tik Gelgaudiškio prijungimą prie Šakių PASPC, tad balsavo prieš reorganizavimą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.