Medikai jau stebi karantino pasekmes vaikų sveikatai

logopede
Su kalbos ir kalbėjimo sutrikimų turinčiais vaikais dirba logopedė Valentina Pranaitienė. Pastebima ir tokia tendencija, kad kartais mažametis kalba angliškai ar rusiškai, tačiau sunkiai žodžius taria lietuviškai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Pokarantininis laikotarpis vis labiau išryškina liūdną tiesą – dėl uždelstų sveikatos problemų į medikus kreipiasi daug žmonių, ne išimtis ir vaikai. Pasak vaikų neurologės Vilijos Safronovienės, besikreipiančiųjų skaičiai išties išaugę, o problemų sprendimas priklauso nuo kiekvieno vaiko bei jo tėvų individualiai.

„Vaikų dabar prisirašę dviem savaitėms į priekį“, – sako gydytoja ir vardija, kad paaugliai dažniausiai kreipiasi dėl galvos skausmų, darželinio amžiaus vaikams dažniausiai vėluoja kalbinė raida, mažyliams iki metų vėluoja motorinė raida, nemažai nusiskundimų ir dėl miego, valgymo sutrikimų.

„Matyt, karantinas padarė savo. Ateina vaikai kalbantys angliškai, rusiškai, bet nemokantys lietuviškai“, – apie besikreipiančius kalba medikė ir daro išvadą, kad tikėtina, jog jie daug laiko praleido ne bendraudami su tėvais, skaitydami knygeles, stebėdami aplinką, bet prie televizorių, planšečių ar kitų išmaniųjų įrenginių.

Beje, prie šių įrenginių praleidžiamas laikas specialistams kelia nerimą, neretai vaikai nemoka bendrauti su bendraamžiais, nerimą kelia ir sumažėjęs fizinis aktyvumas.

Pavyzdžiui, paaugliai skundžiasi galvos skausmais, bet pradėjus aiškintis situaciją paaiškėja, kad tai tik ledkalnio viršūnė, nes yra nerimo sutrikimai, depresiškumas, streso pasekmė, neretai tenka siųsti ir psichiatro konsultacijai.

Visgi dėl kiekvieno paciento sprendžiama individuliai, žiūrima, kokio specialisto pagalbos reikia, galbūt vienam užtenka psichologo konsultacijos, kitam reikia kineziterapeuto ar logopedo pagalbos. Tad V. Safronovienė džiaugiasi, kad Šakiuose veikia daugiau nei prieš dvidešimtmetį įkurta vaikų ankstyvosios reabilitacijos tarnyba, į kurią mielai kreipiasi ne tik šakiečiai, bet konsultuojasi nemažai pacientų iš Jurbarko, Kazlų Rūdos, Akademijos. Juolab kad tokios tarnybos veikia toli gražu ne visose gydymo įstaigose, tad Šakiams tai didelis pliusas.

„Jeigu vaikas ateina kad ir su autizmo spektro sutrikimu, tai neužtenka tik kineziterapijos ir specialistų pagalbos. Reikia, kad mokėtų dirbti ir tėvai. Ne visada specialistui pavyksta, nes vaikas priešinasi, neprisileidžia, tad mokome, aiškiname ir tėvams“, – sako V. Safronovienė.

Tiesa, ji pastebi, kad yra grupė tėvų, kurie neįvertina, kad vaikui jau reikalinga pagalba, kita dalis savo atžalas bei jų gebėjimus pervertina, tad bet kuriuo atveju geriau konsultuotis su specialistais, juolab kad viskas vietoje.

Tarnyboje, be šiais metais į komandą įsiliejusios Vaikų ligų skyriaus vedėjos bei neurologės V. Safronovienės, dirba psichologė Nijolė Janonytė, logopedė Valentina Pranaitienė, slaugytoja Virginija Bakienė, socialinė darbuotoja Antanina Dobrovolskienė, kineziterapeutė Eglė Nasvytytė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.