Profilaktinė patikra – pirmas žingsnis kovoje su vėžiu

henrieta k
Ginekologė Henrieta Kažemėkaitytė-Macijauskienė džiaugiasi, kad turi galimybę moteris apžiūrėti ne tik ginekologinėje kėdėje, bet ir ištirti visapusiškai, nes ligoninėje yra visa reikalinga įranga, o reikalui esant gydytoja pati operuoja. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Rugsėjis – vėžio žinomumo mėnuo, tad ta proga kalbamės su Šakių ligoninės gydytoja ginekologe Henrieta Kažemėkaityte-Macijauskiene, kuri pabrėžia profilaktinio sveikatos patikrinimo svarbą ir pasidžiaugia, kad laiku bei ankstyvose stadijose pastebėjus ligą, pacientėms galima suteikti greitą ir profesionalią pagalbą.

Nors lyginant su ankstesniais metais, kaip pastebi ginekologė, moterys labiau rūpinasi savimi, visgi uždelstų atvejų pasitaiko, be to, neretai onkologiniai susirgimai nustatomi jaunesniame amžiuje. Kaip žinia, gimdos kaklelio vėžys yra vienas dažniausiai moterims nustatomų vėžių Europos Sąjungoje (po krūties vėžio). Tad H. Kažemėkaitytė-Macijauskienė akcentuoja, kad praverti ginekologės kabineto duris reikia ne tik pasijutus blogai, bet ir profilaktiškai, nes tokie patikrinimai padeda aptikti ikivėžines gimdos kaklelio būkles, pirmuosius pakitimus.

„Išties svarbu tikrintis reguliariai ir profilaktiškai ne tik esant nusiskundimams. Visos patikros programos finansuojamos valstybės, onkocitologinį gimdos kaklelio tepinį gali atlikti ir šeimos gydytojas, bet darome ir mokamus onkologinius tepinėlius, ŽPV viruso nustatymą skystoje terpėje, kiaušidžių vėžio žymenį ar krūtų echoskopiją“, – sako medikė ir priduria, kad Šakių ligoninėje yra visa reikalinga šiuolaikinė diagnostinė ir gydomoji įranga.

Todėl ji sunkiai supranta tuos pacientus, kurie pagalbos ieško didžiuosiuose miestuose, kai viskas pasiekiama ranka vietoje. Žinoma, sako pašnekovė, nereiškia, kad galima ateiti be eilės, nes reikalingas šeimos gydytojo siuntimas, registracija, tačiau esmė, kad kokybišką paslaugą galima gauti ir Šakiuose.

„Tikrai nereikia vykti į didžiuosius centrus, tačiau daugeliui šis noras dar išlikęs“, – stereotipiniu mąstymu stebisi ginekologė.

H. Kažemėkaitytė-Macijauskienė konsultuoja Konsultacinėje poliklinikoje, dirba ginekologijos sektoriuje Chirurgijos skyriuje, tad daromos ne tik atviros, bet ir histeroskopinės, laparoskopinės, vaginalinės bei simultaninės operacijos, o ginekologei atliekant operacijas pagal poreikį talkina chirurgas Ramūnas Mikulionis arba urologas Albertas Bočkus. Dešiniąja savo ranka ji vadina ir šiame sektoriuje dirbančią akušerę Astą Rudaitienę.

Vien pernai gydytoja ligoninėje atliko per 100 ginekologinių operacijų ir pasidžiaugia, kad laiku aptikus pirmuosius vėžinių ląstelių pakitimus sėkmingai pavyko pagelbėti ne vienai pacientei.

Kai matoma, jog procesas yra išplitęs, tada pacientės siunčiamos onkoginekologo konsultacijai ir gydymui į tretinio lygio sveikatos priežiūros įstaigą.

„Pagalbą mes galime suteikti, bet svarbiausia nebijoti, nedelsti ir ateiti“, – ragina H. Kažemėkaitytė-Macijauskienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.