Profesinių ligų nustatoma mažiau

Lietuvos Respublikos profesinių ligų valstybės registre per pirmąjį 2010 m. pusmetį užregistruoti 309 profesinių ligų atvejai. Palyginus su 2009 m. pirmuoju pusmečiu, profesinių ligų atvejų užregistruota 33 proc. mažiau.

Higienos instituto Sveikatos informacijos centras profesinių ligų mažėjimą sieja ir su tuo, jog Lietuvoje didėja nedarbas.

Pasak Profesinių ligų valstybės registro vedėjos Danės Krisiulevičienės, profesinių ligų struktūra iš esmės nesikeitė. Daugiausiai užregistruota profesinių kaulų ir raumenų (47 proc.), ausies ir nervų sistemos (po 23 proc.) ligų, kurias sukėlė fizikiniai (vibracija, triukšmas) bei ergonominiai (krovinių pernešimas, kėlimas, pasikartojantys ir įvairiapusiški darbo judesiai, darbo poza) veiksniai.

Pagal sergamumą profesinėmis ligomis daugiausiai serga įrenginių, mašinų operatorių bei surinkėjų profesijų atstovai. Jiems tenka 63 proc. užregistruotų susirgimų. Antroje vietoje – kvalifikuoti darbininkai ir amatininkai, jiems šį pusmetį tenka 23 proc. profesinių ligų.
 
„Profesinės ligos Lietuvoje dažniausiai nustatomos vyresnio amžiaus žmonėms. Per šį laikotarpį daugiausiai profesinių ligų atvejų pasitaikė tarp 50 metų ir vyresnio amžiaus asmenų, tai sudarė 84 proc. užregistruotų profesinių ligų. Profesinėmis ligomis dažniau serga vyrai – pirmąjį šių metų pusmetį jiems teko 80 proc. visų profesinių ligų atvejų. 48 proc. visų profesinių ligų užregistruota nedirbantiems asmenims”, – statistiką komentavo D. Krisiulevičienė.

Pasak D. Krisiulevičienės, vos įtarus profesinę ligą, sergantysis turi būti įpareigotas kreiptis dėl profesinės ligos nustatymo. Ji mano, kad didesnis nustatytų profesinių ligų skaičius atkreiptų darbuotojų dėmesį ir skatintų rūpintis sveikata.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.