Mažiausias atlyginimas, mažiausios ir PSD įmokos

pinigineStatistikos duomenimis, minimalus atlyginimas Lietuvoje yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje (ES). Valstybinė ligonių kasa akcentuoja, kad Lietuvoje privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos taip pat vienos mažiausių Europoje. Tačiau ar nuo to lengviau minimalią algą gaunančiam žmogui arba bedarbiui, kuris bet kokiu atveju turi susimokėti PSD?

Mažiausias atlygis

Statistikos agentūros „Eurostat“ duomenimis Lietuvos piliečio darbo užmokestis yra vienas mažiausių ES. Jį šiuo metu sudaro 232 eurai. Nuo Lietuvos atsilieka tik tokios šalys kaip Rumunija (142 eurai) ir Bulgarija (123 eurai).

Nuo 2010 m. mažiausius minimalius atlyginimus išmokančių šalių sąrašą papildė Latvija, Estija, Vengrija, Čekija, Slovakija, Lenkija.
 
Didžiausiu minimaliu darbo užmokesčiu visoje ES gali pasigirti Liuksemburgas (1683 eurai), Airija (1462 eurai) ir Nyderlandai (1408 eurai). Palyginimui, Jungtinėse Amerikos Valstijose minimalus užmokestis sudarė 872 eurus. Vidutinis minimalus darbo užmokestis (550-900 eurų per mėnesį) mokamas Portugalijoje, Slovėnijoje, Maltoje, Ispanijoje ir Graikijoje.

ES piliečių darbo laikas yra 38,6 valandos per savaitę. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) duomenimis, trumpiausiai dirba olandai (apie 25 valandas per savaitę). Mažiau nei 30 valandų per savaitę dirbama Norvegijoje ir Švedijoje. Šiek tiek daugiau nei 30 valandų per savaitę dirba vokiečiai ir lenkai.

Mažiausias PSD

Tuo tarpu Valstybinė ligonių kasa pateikia kitus skaičius, kur Lietuva galėtų džiaugtis, nes PSD įmokos yra vienos mažiausių Europoje.

Kaip informuoja Kauno teritorinė ligonių kasa, nuo 2009 metų sausio 1-osios, Seimui pakeitus kai kurias Sveikatos draudimo įstatymo nuostatas, darbdavio įmoka (procentais) už draudžiamuosius privalomuoju sveikatos draudimu nesikeitė, vidutinė tokia darbuotojo įmoka irgi iš esmės nepakito. Tie, kurie privalomuoju sveikatos draudimu draudėsi savarankiškai, 2008 m. IV ketvirtį kiekvieną mėnesį turėjo sumokėti po 223 litus, o dabar kiekvieną metų mėnesį moka tik po 72 litus. Būtų galima džiaugtis, tačiau kaip tuos 72 litus susimokėti darbo neturinčiam asmeniui? Kalbinta pašnekovė, nenorėjusi viešinti nei vardo, nei gyvenamosios vietos kalbėjo, kad ji PSD draudžiasi savarankiškai. „Jeigu ne užsienyje gyvenantys artimieji, aš tų 72 litų per mėnesį niekaip neturėčiau iš ko susimokėti, tad man nesvarbu, ar tai didžiausia, ar mažiausia įmoka ES. Mano gyvenimas nuo to nesikeičia“, - kalbėjo trejus metus nerandanti darbo keturiasdešimtmetė moteris.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.