Papildomos lėšos pacientų klausai atstatyti

aparatasKauno teritorinė ligonių kasa informuoja, kad skirtos papildomos lėšos pacientų klausai atstatyti.

Pasak Kauno teritorinės ligonių kasos, nors pacientų, laukiančių kochlearinės implantacijos ir klausos sistemų implantavimo operacijų nėra labai daug, juos pasiekė geros žinios. Rugpjūčio pabaigoje sveikatos apsaugos ministro įsakymu iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto rezervo papildomai skirta 510 tūkst. litų tam tikroms klausos priemonėms kompensuoti. 
 
Nuotr. Laukiančiųjų kochlearinės implantacijos ir klausos sistemų implantavimo operacijų nėra labai daug. 
 
Šiemet PSDF biudžete šioms reikmėms buvo skirta 911 tūkst. litų, tačiau jų nepakako. Kaip tikina specialistai, lėšų pritrūko dėl sunkmečio sąlygomis sumažėjusio PSDF biudžeto. Be to, pernai gruodį sveikatos apsaugos ministras patvirtino iš esmės visai naują tvarką, sudarančią geresnes sąlygas apkurtusiesiems gauti reikiamą medicinos pagalbą. Tuomet buvo suteikta galimybė ir suaugusiesiems, staiga apkurtusiems abiem ausimis, gauti kompensuojamuosius kochlearinius implantus (iki tol šie implantai tebuvo kompensuojami tik vaikams iki 18 metų). Taip pat pirmą kartą iš PSDF biudžeto pradėtos kompensuoti vidurinės ausies klausos sistemos, kurios bazinė kaina siekia apie 40 tūkst. litų.
 
Buvo padidintos PSDF biudžeto išmokos šių priemonių įsigijimo išlaidoms kompensuoti: kochleariniam implantui skiriama 54 100 Lt (anksčiau buvo 42 tūkst. Lt), o atsarginiam kochlearinio implanto procesoriui – 14 700 Lt (anksčiau – 12 tūkst. litų). Tad dabar pacientams, pasirinkusiems brangesnį nei Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos kompensuojamą kochlearinį implantą ar atsarginį procesorių, reikia primokėti kur kas mažiau nei pernai.

Pasak Kauno teritorinės ligonių kasos, skirtos papildomos lėšos iš tylos pasaulio išvaduos dar 10 pacientų. Šiemet jau pagelbėta 22 žmonėms: vienam jų įdėta vidurinės ausies klausos sistema, penkiolikai kompensuoti kochleariniai implantai, šešiems – procesoriai.

Pabrėžtina, kad 54 100 Lt kainuojantį kochlearinį implantą pacientas gali įsigyti be jokios priemokos – tokią sumą kompensuoja Valstybinė ligonių kasa (VLK). Jei pacientas pasirenka brangesnį implantą, tai kainos skirtumą jis turi sumokėti implantus tiekiančiai įmonei.

Sudarant 2011-ųjų metų PSDF biudžetą, VLK tikisi, kad šioms reikmėms bus skirta daugiau lėšų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.