Kompensuoti dantų protezai neranda sau vietos

dantysGiedrė PLEČKAITYTĖ

Praėjo beveik keturi mėnesiai nuo tos dienos, kai šakietė Genovaitė Višinskienė turi valstybės kompensuotus naujai pagamintus protezus. Tačiau, ir po šiai dienai moteris negali susitaikyti su ta mintimi, kad naujųjų protezų tiesiog neįmanoma nešioti. Taigi, kodėl ?

Nuotr. Šakietė G. Višinskienė dabar turi dvejus dantų protezus. Tačiau prie naujųjų protezų (dešinėje) ji nepripranta.  


Sveikus ir gražius dantis norime turėti kiekvienas. Tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių dažnas vyresnio amžiaus žmogus nebegali pasigirti turįs visus dantis. Jų, deja, neturi ir šakietė Genovaitė Višinskienė. Jau ne vieną dešimtį senyvo amžiaus moteris maistą kramto dirbtiniais dantimis – visiškai išimamais protezais.
 
Netelpa ne žirnis

Susitikimo metu su G. Višinskiene išgirdome: „Dešimt metų turiu senus protezus. Man dėjo Kaune, Šakiuose - jau tris kartus dėjausi protezus. Aš žinau, kokie turi būti dantys“. Praėjusio pavasario pabaigoje šakietė iš Valstybinės liginių kasos gavo pranešimą, kad turi teisę susidėti valstybės kompensuojamus protezus. Moteris protezus dėtis nuėjo į Dalijos Didjurgienės dantų protezavimo ir gydymo kliniką. „Būdavo, kad anksčiau pamatuodavo du kartus ir viskas, turiu dantis. Čia, o Viešpatie, ir žandai pradėjo plyšti. Vis pasakau, kad negerai ir negerai. Tai gydytoja man pasakė, kad esu nekantri. Aš tai nesuprantu, ar ji nemoka, ar nenori,“ - apie gydymo įstaigoje patirtais nemalonumais dalijosi G. Višinskienė. Moteriškei įsidėti naujuosius protezus tapo tikra problema. „Vis sakiau, kad protezai man netinka, tai gydytoja mane pavadino psichiškai nesveika. Žinokite, šitie žodžiai mane pakirto. Jeigu dantis negerai sudėjo, tai, aš psichiškai nesveika. Aš žirnio neįkišu į burną, tai kaip aš galiu nešioti tokius dantis. Jeigu kišu šaukštą į burną, tai apatiniai dantys kyla į viršų. Ten jie arkliui daryti. Sakau, kad būčiau dėjusi pirmą kartą, tai gal aš ir kvaila“,- pasipiktinusi kalbėjo G. Višinskienė. Jos tikinimu, per netrumpą jos gyvenimą tokia karti patirtis su daktarais įvyko pirmą kartą. Šakietė įsitikinusi, jog šitaip nepasisekė dėl to, kad dantys buvo dedami nemokamai. Jai už naujuosius protezus reikėjo primokėti apie šimtą litų. „Šių protezų jokiu būdu neįmanoma nešioti. Dabar, jeigu aš dėsiu, tai naujai dėsiu ir eisiu pas kitą gydytoją“, - pridūrė G. Višinskienė. Nukentėjusioji mums parodė naujus protezus. Reikia pripažinti, kad vizualiai dantys atrodė išties gražūs, tačiau močiutėi jie tikrai netiko. „Duonos net neatkandu“, - demonstruodama dantis kalbėjo šakietė. Bet į burną įsidėjusi senuosius protezus, ji kalbėjo aiškiai ir išsižioti galėjo gerokai plačiau.

Pritrūko kantrybės

Reikia pripažinti, kad keblios nesutarimo aplinkybės iškilusios viešumon nemalonios nei vienai, nei kitai pusei. Norėdami išklausyti šioje situacijoje antrąją pusę, kreipėmės į G. Višinskienei protezus dėjusią gydytoją D. Didjurgienę. „Pacientė G. Višinskienė kreipėsi gegužės mėnesį. Ji turėjo senus protezus, gamintus prieš dešimt metų. Dešimt metų nekeisti protezai. Žmogus per tiek metų su jais labai susigyvena ir tai yra neleistina. Protezus reikia keisti kas ketveri - penkeri metai ir netgi kas treji -  ketveri. Jai buvo paaiškinta, kad bus didelių problemų, kai reikės po dešimt metų protezus pakeisti naujais“,- savo argumentus dėstė gydytoja D. Didjurgienė. Pasak jos, tuomet pacientei buvo paaiškinta, kad senieji protezai yra sudilę ir seniai nebetinka, todėl kantrybės reikės ir G. Višinskienei, ir gydytojai. „Protezai buvo pagaminti kvalifikuotai, nes aš turiu gydytojo ortopedo kvalifikaciją ir visą gyvenimą dirbu tą darbą. Protezai buvo pagaminti pagal visas taisykles, išmatavus jos veido apatinio trečdalio aukštį“, - sakė gydytoja. Ji pridūrė, jog šioje situacijoje pacientei pritrūko kantrybės. Taigi gydytojos teiravomės, kokia kantrybė reikalinga - „Žinote, priprasti prie tokių protezų kartais reikia ir kelių mėnesių. Bet jinai niekaip nesiadaptavo prie jų. Jai atrodė, kad protezai per aukšti, spaudė. Ji ėjo gal dešimt kartų, jai buvo viskas aiškinama, prie jos buvo derinamasi, ji buvo priimama be eilės. Pacientus kiaurai permatau. Ir matau, kad tai žmogus, kuris visiškai neturi kantrybės. Būtų gerai, kad gydytojas už ją dar ir priprastų“,- kalbėjo gydytoja D. Didjurgienė. Jos tikinimu, atsižvelgus į tai, kad pacientė blogai jautėsi su naujais protezais, jai buvo pagaminti dar vieni. „Protezus perdarėm antrą kartą ir iš jos nepaprašėm jokių pinigų. Padarėme tuos dantis iš naujo, pažeminom, kad būtų artimesni seniesiems protezams, tikėdamiesi, kad pacientė lengviau adaptuosis. Viskas buvo daroma jos labui“,- sakė gydytoja. Beje, pati močiutė teigia, kad naujų protezų ji negavo. Tačiau, dera gydytojos pasiteirauti, ar teisybė, kad ji savo pacientę pavadino psichiškai nesveika - „Aš jai nesakiau, kad ji psichiškai nesveika. Aš jai sakiau, kad tokiu atveju, kai žmogus nervinasi, reikia vartoti vaistus. Tai yra normalu. Jeigu žmogus miegoti negali ir perdėtai jautriai reaguoja, tai yra logiška. Dažnam pacientui patariu, kad pirmą naktį, kai reikia užmigti su naujais protezais, reiktų išgėrti raminamųjų, nes žmogus jautriai reaguoja į tokius dalykus“,- sakė gydytoja. 30 metų darbo patirtį turinti gydytoja tikino, kad tokia situacija jai pasitaikė pirmą kartą.

Ką tokiu atveju daryti?

Galbūt panašioje situacijoje kaip ši yra atsidūrę ir daugiau žmonių. Ką daryti tokioje situacijoje? Kas atsakingas, kad būtų užtikrinta valstybės kompensuojamų dantų protezavimo kokybė? Apie tai teiravomės Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo Česlovo Grencevičiaus. Jis patikino, kad esant nepasitenkinimui dėl nekokybiškai atlikto dantų protezavimo pirmiausia padėtį reikia aiškintis su paslaugą suteikusia gydymo įstaiga. Jeigu konflikto nepavyksta taikiai išspręsti, reikia kreiptis į teritorinės Ligonių kasos skyrių. „Yra speciali komisija prie Sveikatos ministerijos, kuri gali atlikti auditą. Tokioms pretenzijoms išsiaiškinti yra numatyta tam tikra tvarka“,- sakė Č. Grencevičius. Paklaustas, ar dažnai Lietuvoje pasitaiko tokių situacijų, jis atsakė, kad pasitaiko.

Beje, buvo siekiama, kad šis straipsnis nepasirodytų viešumoje. Redakciją pasiekė žinia, kad gydytoja D. Didjurgienė pacientei G. Višinskienei siūlė grąžinti pinigus (1200 litų) ir dantų protezus gamintis kitoje klinikoje. Tačiau šakietė liko išdidi ir atsisakė pasiūlymo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.