Ragina išsitirti šulinių vandenį

Marijampolės visuomenės sveikatos centras rekomenduoja išsitirti šulinių vandenį, jei jis vartojamas maistui. Specialistai teigia, kad rūpintis šulinio vandens kokybe yra labai svarbu, nes užterštas vanduo daro įtaką žmonių sveikatai.

Nemokamai šulinių vanduo tiriamas tiems asmenims, kurie namuose augina kūdikį iki 6 mėnesių amžiaus bei nėščioms moterims. Kitiems gyventojams pageidaujant šulinių vanduo, kurį jie vartoja maistui, gali būti ištirtas už mokestį. Mokesčio dydis priklauso nuo tyrimo apimties. Galima nustatyti geležies, azoto, nitritų, nitratų kiekį ir kitus parametrus.

Rekomenduojama gyventojams bent kartą ar du per metus išsitirti šulinių vandenį. Pavasario polaidis ar vasaros liūtys šulinių vandenį gali užteršti tiek chemiškai, tiek mikrobiologiškai. Mūsų apskrities gyventojai savo šulinių vandens kokybę gali išsitirti pristatę ne mažiau 2 litrus šulinio vandens į Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Šakių skyrių (Bažnyčios g. 39, Šakiai) arba į kitų įstaigų licencijuotas laboratorijas.

2010 metais Marijampolės VSC ištyrimui buvo patiekti 123 šachtinių šulinių vandens mėginiai. Atlikus cheminius vandens tyrimus nustatyta, kad Marijampolės savivaldybėje iš 44 šulinių 19-oje vanduo neatitiko higienos normos reikalavimų. Dešimtyje šulinių buvo rasta nitratų, septyniuose - amonio junginių, o trylikoje buvo viršytas mikrobiologinis užterštumas.

Šakių rajono savivaldybėje tirta 16-os šulinių vandens mėginiai. Net septyniuose buvo viršyta mikrobiologinė tarša, trijuose rasta per daug nitratų ir amonio junginių.

„Draugo” inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.