Šakių ligoninė – koja kojon su šiuolaikiškumu

klimaitis2Gintarė MARTINAITIENĖ

Maždaug prieš tris mėnesius duris atvėrė Šakių ligoninės Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrius. Neseniai pradėjo dirbti rekonstruotas Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius, atnaujinta dalis Chirurgijos skyriaus, jau veikia naujas rentgeno kabinetas, aprūpintas šiuolaikiškiausia ir moderniausia technika. Tačiau tuo ligoninės administracijos užmojai nesibaigia. Jei pavyks įgyvendinti numatytus planus, į ligoninę bus pritraukta dar ne vienas milijonas litų.

Nuotr. Vyriausiasis gydytojas A. Klimaitis džiaugiasi naująja rentgeno įranga, kuri išsiskiria modernumu bei kompaktiškumu.

Jau beveik tapo įprasta, kad Šakių ligoninėje įgyvendinami įvairiausi projektai, atliekami statybų ir rekonstrukcijos darbai. Tikriausiai smulkiai ir neišvardinsime visų pasikeitimų, tarkim, per paskutiniuosius ketverius metus. Pasak ligoninės vyriausiojo gydytojo Algirdo Klimaičio, per tą laikotarpį į jo vadovaujamą įstaigą iš ES fondų pritraukta apie 8 mln. litų. Jei pavyktų įgyvendinti ir kitus numatytus projektus, ligoninė gautų dar apie 3 mln. litų. Tad skaičiai kalba patys už save. Galima sakyti, kad už save kalba ir rekonstruotos bei naujai sutvarkytos patalpos, atnaujinta ir įdiegta šiuolaikiškiausia, kompiuterizuota įranga.
 
Šakių ligoninėje jau baigtas įgyvendinti iš ES fondų finansuojamas projektas „Ambulatorinių, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų plėtra ir stacionarinių paslaugų optimizavimas“. Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius, kuriame dirba 14 darbuotojų ir reabilitologai Eglė Šablevičienė bei Rytis Butkus, išsiskiria ne tik visiškai rekonstruotomis patalpomis. Kaip teigė slaugytoja Vitalė Valavičienė, pacientai niekuomet nesiskundė reabilitacijos procedūrų kokybe, tačiau dabar įsigyta ir tokios įrangos, kurios anksčiau ligoninė neturėjo. Tai leidžia teikti daugiau ir įvairesnių fizioterapijos, kineziterapijos ambulatorinių paslaugų ne tik Šakių rajono, bet ir kaimyninių savivaldybių gyventojams. Be to, sutvarkius skyrių buvo pakeistas ir darbo laikas. Nuo šiol čia specialistai dirbs ne tik visomis darbo dienomis, bet ir šeštadieniais.
 
Projekto įgyvendinimo metu buvo rekonstruota ir dalis Chirurgijos skyriaus, papildomai įsigyta naujos įrangos operacinei – narkozės aparatų, lempų, stalų. Sutvarkyta skyriaus dalis ne tik jauki, šiuolaikiška ir šviesi, bet ir komfortiška. Ligoninės vadovas atkreipė dėmesį, kad tokie tvarstomieji, kokie dabar yra Šakiuose, įrengti tik aukščiausio lygio ligoninėse. Be to, patalpos pritaikytos sunkiai judantiems ar rateliuose sėdintiems žmonėms. Įrengta ir į vežimėlį besitransformuojanti vonia, kurioje galima nekilnojant nuprausti ligonį, įdiegtos kitos naujovės.

Be šiuolaikiškai rekonstruotų patalpų, ligoninės personalas itin džiaugiasi ir visiškai nauja rentgeno įranga su vaizdų skaitmeninio ir išsaugojimo funkcijomis. Modernumu bei kompaktiškumu išsiskiria ir pats rentgeno aparatas, galintis labiau prisitaikyti prie paciento poreikių. Ligoninės vadovas pasakojo, kad dabar ne tik nereikia daryti įprastų rentgeno nuotraukų „sausu“ būdu, tačiau kompiuterizavus sistemą jos saugomos, archyvuojamos ir persiunčiamos netgi į gydytojų kabinetus. Šia galimybe mūsų gydymo įstaiga išsiskiria iš kitų, kuriose įdiegta panaši įranga. Pasak gydytojos Zojos Savinovienės, seniau būdavo sunku nuotraukoje įžiūrėti smulkesnius kaulų skilimus, o dabar puikiausiai matomi ne tik jie, bet netgi kaulo struktūra. „Milžiniškos galimybės“, - konstatavo radiologijos kabinete dirbančios specialistės. Kol kas netgi Kauno medicinos universiteto klinikos nėra pasiruošusios priimti tokių skaitmeninių vaizdų, kokie dabar daromi Šakių ligoninėje. „Kai jie (Kauno klinikos – red.) įdiegs tokią įrangą, kokia dabar yra pas mus, mes jau būsime pasiruošę ir pajėgūs reikiamus vaizdus persiųsti jiems“, - teigė A. Klimaitis. Be to, prie bendros sistemos prijungtas ir senasis rentgeno kabinetas. Jame padarytos nuotraukos taip pat persiunčiamos į bendrą sistemą. „Taigi, kaip matote, visa sistema, ypač nauja ir kompiuterizuota, perkelta į virtualiąją erdvę“, - konstatavo įstaigos vadovas.

Nors pastarųjų metų pasiekimai bei pokyčiai ligoninėje akivaizdūs, A. Klimaitis sako, kad rudeniop, tikėtina, bus pradėtas naujo projekto įgyvendinimas. Planuojama rekonstruoti kardiologijos, funkcinės diagnostikos ir echoskopijos kabinetų patalpas, renovuoti jose šildymo sistemą, vandentiekio ir nuotekų vamzdynus, pertvarkyti vidaus elektros tinklus, įsigyti naujos medicininės įrangos. Galvojama ir apie Dezinfekcijos sterilizacijos skyriaus bei jo įrangos atnaujinimą. Jei pritarimo sulauks dar vienas projektas, bus sutvarkyta likusi Chirurgijos skyriaus dalis, atnaujinta operacinė, renovuotas Reanimacijos skyrius. Ko gero, plačių bei jau įgyvendintų planų mūsų ligoninei galėtų pavydėti daugelis. Svarbiausia, kad rajone būtų ne tik senėjanti karta, bet ir jaunimas, kuris ir ateityje galėtų naudotis dabartinės ligoninės administracijos pasiektais rezultatais. Kartais, kaip parodė Akušerijos ir ginekologijos skyriaus panaikinimas, tik nuo ligoninės gerų norų kai kurie sprendimai tiesiog nepriklauso.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.